Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de angajatori în aprilie

Ziarul de Vrancea
5 mai 2021 1211 vizualizări

Cele mai multe joburi au fost în IT, vânzări și financiar

Aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de angajatori în luna aprilie, în creștere cu 17% față de luna martie și cu peste 40% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, cele mai multe joburi fiind în IT, vânzări și financiar, arată datele platformei de recrutare online BestJobs. "Aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de angajatori în luna aprilie, în creștere cu 17% față de luna martie și cu peste 40% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, când piața muncii era în plină schimbare și adaptare pe fondul epidemiei de coronavirus. Numărul de joburi remote (work from home) continuă să crească de la o lună la alta, iar în luna aprilie a fost înregistrată o creștere de peste 50% față de aceeași lună a anului trecut, semn că România are șanse să mai recupereze anul acesta din decalajul în ceea ce privește rata de penetrare a regimului de muncă remote la nivelul statelor din Uniunea Europeană", arată BestJobs. Din totalul locurilor de muncă activate în luna aprilie, 41% au fost din categoria white collar, 36% au fost joburi din categoria blue collar, în timp ce 23% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe. Cele mai multe joburi noi au fost în domenii precum IT, vânzări, financiar, inginerie și construcții. În ceea ce privește candidații, cei mai activi în căutarea unui loc de muncă în luna aprilie au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (35%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (21%) și de cei cu vârste cuprinse între 45-54 ani (16%). În luna aprilie, candidații români au aplicat cel mai mult la joburi din domenii precum vânzări, financiar, IT, Administrativ & Logistică, Inginerie și Construcții, Marketing și BPO. În ceea ce privește județele care au atras cei mai mulți candidați în luna aprilie, topul continuă să fie condus de București-Ilfov (cu peste 230.000 de aplicări), Timiș (cu aproape 60.000 de aplicări), Brașov (cu peste 40.000 de aplicări), Cluj Napoca (cu peste 38.000 de aplicări) și Iași și Prahova (cu puțin peste 33.000 de aplicări fiecare). Topul companiilor cu cele mai multe aplicări a fost condus în luna aprilie de către Enel (4.548 aplicanți), Deichmann (2.286 aplicanți), Alpha Bank (2.051 aplicanți), Vodafone (1.969 aplicanți), PepsiCo (1.652 aplicanți) și Hornbach (1.646 aplicanți). BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 25.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare, coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști.

Fondurile de pensii private obligatorii învârt active peste 80 de miliarde de lei

u titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,12 miliarde de lei, respectiv 64,96%

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 80,238 miliarde de lei, la 31 martie 2021, în creștere cu 33,34% față de nivelul existent la 31 martie 2020, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,12 miliarde de lei, respectiv 64,96%. Pe locul doi de aflau acțiunile, cu 19,084 miliarde de lei (23,79%). Obligațiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 2,89 miliarde de lei, respectiv 3,61% din totalul activelor. Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 80,238 miliarde de lei, în martie 2021, iar valoarea activului net era de 80,190 miliarde de lei. Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,678 milioane de participanți. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuții pentru 7,571 milioane de participanți. În luna ianuarie 2021, au fost virate contribuții pentru 3,918 milioane de participanți, iar pentru 3,737 milioane nu au fost virate contribuții. Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Acționarii Chimcomplex vor să listeze compania la Bursă

Acționarii Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, vor să aprobe pe 30 iunie admiterea la tranzacționare a acțiunilor companiei pe piața principală reglementată administrată de Bursa de Valori București (BVB), la Categoria Standard, prin transferul de pe piața AeRO. "Aprobarea admiterii la tranzacționare a acțiunilor societății pe piața principală reglementată administrată de Bursa de Valori București, la Categoria Standard, prin transferul de pe piața AeRO, și împuternicirea Consiliului de Administrație să stabilească, în limitele legii, data, precum și toate și oricare condiții privind admiterea la tranzacționare a acțiunilor societății pe piața reglementată BVB, inclusiv să încheie contracte cu consultanți autorizați necesari în vederea realizării admiterii la tranzacționare pe această piață", este principalul punct din convocatorul transmis BVB. De asemenea, un alt subiect ce va fi supus aprobării este autorizarea Consiliului de Administrație să implementeze un program de răscumpărare a unui număr maxim de 7.059.620 acțiuni (maxim3% din totalul acțiunilor care compun capitalul social), în valoare nominală de 1,26 lei/acțiunea, la un preț minim egal cu prețul de piață de la BVB la momentul achiziției și un preț maxim de 15 lei/acțiune. "Scopul programului de răscumpărare este îndeplinirea obligațiilor care decurg din Politica de Remunerare aprobată de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din data de 26 aprilie 2021, respectiv distribuirea acțiunilor ca pachete motivaționale (stock option plan) administratorilor și managerilor care vor opta pentru această formă de remunerație variabilă, conform prevederilor din Politica de Remunerare, precum și reducerea capitalului social prin anularea acțiunilor. Autorizația de achiziție de acțiuni proprii se acordă pentru o perioadă de 18 luni de la data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Consiliul de Administrație al Societății va fi împuternicit deplin în ceea ce privește implementarea programului de răscumpărare, sub rezerva respectării legislației aplicabile și a rezoluțiilor acționarilor, inclusiv cu privire la: data lansării, prețurile la care vor fiachiziționate acțiunile, modul de achiziționare a acțiunilor, suspendarea sau anularea programului, încheierea unui contract cu Estinvest SA pentru tranzacționarea pe piața de capital", mai arată documentul.

Înmatriculările de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor s-au redus cu 10%

Înmatriculările de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 10% în trimestrul I 2021 față de trimestrul I 2020, la 125.042 unități, din care 21.975 sunt vehicule noi, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistcă (INS). Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut în primele trei luni cu 11,8% comparativ cu trimestrul I din anul anterior, la 30.458 unități, din care 10.475 sunt vehicule noi. "Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 10% în trimestrul I 2021 față de trimestrul I 2020. În aceeași perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 11,8% comparativ cu trimestrul I din anul anterior. În trimestrul I 2021, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme importate second hand în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 83%", arată datele INS. În trimestrul I 2021 comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2020, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creștere la categoria mopede și motociclete cu 6% și scăderi la categoriile autobuze și microbuze cu 17,2% și autoturisme cu 10,3%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor a fost înregistrată creștere la categoria mopede și motociclete cu 18,6% și scăderi la categoriile autoturisme cu 25,8% și autobuze și microbuze cu 6,5%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, au fost înregistrate creșteri la toate categoriile astfel: la categoria remorci și semiremorci cu 26,2%, la categoria autotractoare cu 25% și la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 1,8%. Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creșteri la categoriile remorci și semiremorci cu 42,4% și autotractoare cu 17,2% și scădere la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 1,6%. Față de trimestrul IV 2020, în trimestrul I 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat scădere cu 17,9% la vehiculele pentru transportul pasagerilor și creștere cu 0,6% la vehiculele pentru transportul mărfurilor. Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului I 2021, în proporție de 55,5%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 12,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Profitul net al CEC Bank a scăzut în primul trimestru al anului cu peste 28%

CEC Bank a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit net de 81,7 milioane de lei, cu peste 28% mai mic față de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 114,1 milioane de lei. Activul net bilanțier a crescut cu 16% față de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei. "În primul trimestru din 2021, CEC Bank a continuat să crească și să-și consolideze poziția pe piața bancară din România. Activul net bilanțier a crescut cu 16% față de perioada similară din 2020, până la 42,4 miliarde de lei, după ce, la nivelul anului 2020, banca a raportat o creștere de 25,5% a activelor", a anunțat banca. Portofoliul de credite (sume reprezentând principalul, la valoare brută) a înregistrat o creștere 13,2% față de sfârșitul lunii martie 2020, ajungând la 23,6 miliarde de lei, cele mai bune performanțe fiind înregistrate pe segmentul creditelor ipotecare (Â36,2%) și pe cel al finanțării companiilor (Â13,2%), inclusiv grație programului IMM Invest. Portofoliul de titluri de stat se ridica, la sfârșitul trimestrului, la 14,8 miliarde de lei. Depozitele și sursele atrase de la clienți însumau 35,7 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru, în creștere cu 23,3% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile creșterii accelerate a soldurilor conturilor curente. "CEC Bank a înregistrat în primul trimestru din 2021 un profit net de 81,7 milioane de lei, peste nivelul bugetat. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 8,7%, până la 70,1 milioane de lei, alimentate de creșterea rulajelor aferente operațiunilor curente ale clienților. Veniturile nete din dobânzi au fost stabile, ridicându-se la 277,4 milioane de lei, în condițiile în care creșterea activului a fost compensată de reducerea dobânzilor din piață (ROBOR la 3 luni a scăzut de la o medie de 3,03% în primul trimestru din 2020, la 1,64% în primul trimestru din 2021). Banca a avut o politică prudentă, înregistrând o majorare a provizioanelor aferente creditelor în valoare de circa 100 de milioane de lei", mai arată banca. În 2020, CEC Bank a înregistrat o creștere record a activelor, de 25,5%, până la 41,25 miliarde lei. Astfel, banca a reușit să-și majoreze cota de piață cu 0,73 puncte procentuale față de 2019, făcând pași importanți în atingerea țintelor de creștere și modernizare din planul de afaceri care a stat la baza recapitalizării băncii, aprobate de Comisia Europeană în 2019. În cadrul programului care vizează modernizarea întregii flote de bancomate și aparate multifuncționale de plată, până la finalul acestui an, vor fi înlocuite circa 700 de bancomate și multifuncționale, reprezentând circa jumătate din întreaga flotă a CEC Bank. Banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 7 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde de lei - credite pentru persoane fizice și 4,6 miliarde de lei – credite acordate companiilor și autorităților publice. Pe segmentul persoanelor fizice, creditele pentru locuințe au înregistrat o creștere de peste 32%. Au fost acordate peste 7.000 de împrumuturi pentru locuințe în 2020, dintre care circa 3.000 prin programul Noua Casă.

Secretarul Trezoreriei SUA recunoaște că dobânzile ar putea fi mărite

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a recunoscut marți că dobânzile ar putea fi mărite, pentru a ține sub control creșterea puternică a economiei americane, determinată, parțial, de măsurile de stimulare de ordinul miilor de miliarde de dolari adoptate de guvern, transmite CNBC. ”S-ar putea să fie nevoie ca dobînzile să crească îbtr-o anumită măsurp, pentru a ne asigura că economia nu se supraîncălzește. Chiar dacă cheltuielile suplimentare sunt relativ mici raportat la mărimea economieim ar putea duce la o creștere foarte modestă a dobînzilor”, a afirmat Yellen la un seminar economic prezentat de The Atlantic. ”Dar acestea sunt investiții de care economia noastră are nevoie pentru a fi competitivă și productivă. Cred că economia noastră va crește mai rapid datorită lor ”, a adăugat ea. De când a izbucnit pandemia Covid-19 în martie 2020, Congresul a alocat aproximativ 5.300 de miliarde de dolari în cheltuieli de stimulare, rezultând un deficit bugetar de peste 3.000 de miliarde de dolari în anul fiscal 2020 și un deficit de 1.700 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului fiscal 2021. Administrația Biden promovează un plan de investiții în infrastructură care ar putea cheltui încă 4.000 de miliarde de dolari cheltuiți pentru o varietate de proiecte pe termen lung. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat recent că instrumentul principal pentru controlul inflației este prin dobânzi mai mari.

Twitter a cumpărat o tehnologie care creează servicii pe bază de abonament

Platforma socială Twitter pregătește terenul pentru primele sale servicii pe bază de abonament, achiziționând o tehnologie care o va ajuta în acest sens. Twitter anunță că a cumpărat Scroll, un serviciu care elimină reclamele de pe site-uri, pentru a vinde acces la conținutul acestora pe baza unui abonament lunar. Platforma socială va dezvolta, cu ajutorul noii tehnologii, un plan propriu de abonamente, pe care să le vândă ca alternativă la accesul gratuit cu reclame. Scroll este un serviciu care, pe baza unui abonament, elimină reclamele de pe site-urile de știri înscrise în program și le trimite acestora o parte din bani. Achiziția are ca efect încheierea Nuzzel, un interesant serviciu de știri deținut de Scroll, care crea newslettere personalizate pe baza postărilor de pe Twitter. Twitter a anunțat anterior că lucrează la noi modalități de monetizare, printre care și abonamente lunare, prin care se dobândește acces la facilități noi și sunt eliminate reclamele.

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas la 1,59%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas miercuri la 1,59%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni s-a menținut la 1,68%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în ședința de luni, 15 martie 2021, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. BNR a mai decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei aprilie-iunie 2021, este de 1,67%, în declin față de nivelul de 1,88% aferent primului trimestru. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.