Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Apple se apropie de valoarea record de 1.000 de miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
2 aug 2018 718 vizualizări

Compania anticipează pentru trimestrul al patrulea fiscal venituri de 60-62 miliarde de dolari, peste așteptările analiștilor, de 59,6 miliarde de dolari

Acțiunile Apple au atins miercuri 200 de dolari, pentru prima oară, și s-au apropiat de o evaluare de 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania a prognozat creșterea puternică a vânzărilor în actualul trimestru, transmite Reuters. În plus, analiștii au spus că lansarea unor noi iPhone-uri în septembrie va crea condițiile pentru o creștere durabilă. Titlurile Apple au urcat cu până la 5,7%, la un maxim de 201,32 dolari pe unitate, la mică distanță de nivelul de 206,49 dolari pe unitate, care va conferi companiei o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari. Apple anticipează pentru trimestrul al patrulea fiscal venituri de 60-62 miliarde de dolari, peste așteptările analiștilor, de 59,6 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters. Producătorul iPhone lansează de obicei modele noi în septembrie, lună care include câteva zile din trimestrul patru. În luna septembrie a acestui an, analitii anticipează lansarea unor modele cu ecrane de tipul celui cu care este dotat iPhone X, alături de alte funcții. ”Considerăm probabil ca Apple să lanseze trei iPhone-uri noi în septembrie, cu prețuri mai mici și o mai mare segmentare, ceea ce va face posibilă creșterea în termeni anuali a  numărului de unități vândute” , au scris analiștii firmei Canaccord Genuity într-o notă adresată clienților. Cel puțin patru case de brokeraj au majorat prețurile țintă ale acțiunilor Apple. Cel mai optimist preț țintă este al firmei Independent Research, care l-a mărit cu 6 dolari, la 226 dolari pentru o acțiune Apple. Telefonul scump iPhone X a mărit marjele în trimestrul al treilea și a creat optimismul că un nou telefon cu funcții premium și preț mai mare ca al altor modele va crește în continuare majele, au spus analiștii. ”Credem că lecția învățată de conducerea Apple de la iPhone X este că atunci când vinzi un smartphone de peste 1.000 de dolari poți vinde un număr mai mic de aparate și să obții totuși beneficii financiare” a declarat un analist al firmei DA Davidson, Tom Forte. Apple a vândut 41,3 milioane de iPhone-uri în trimestrul trei fiscal, cu o jumătate de milion mai puține decât așteptările. Dar prețul mediu de vânzare a depășit așteptările cu 30 de dolari, atingând 724 de dolari. Și celelalte produse ale companiei au obținut rezultate bune în trimestrul al treilea, inclusiv magazinul de aplicații și cel de muzică. Analiștii se mai așteaptă ca Apple să lanseze în curând un serviciu video, cu care să concureze servicii precum Netflix și Prime, al Amazon.com.

Verde pentru preluarea unor active Alpha Bank de către Deutsche Bank

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Deutsche Bank, sucursala Londra, AnaCap Financial Europe SA Sicav-Raif și APS Investments S au preluat un portofoliu de creanțe și bunuri imobile deținut de Alpha Bank România și Alpha Bank AE, sucursala Londra. Portofoliul achiziționat este format din creanțe (împreună cu garanțiile atașate) și bunuri imobile. ”Analiza Consiliului Concurenței a condus la concluzia că operațiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante. Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial”, a informat autoritatea de concurență. Deutsche Bank AG - Sucursala Londra face parte din Grupul Deutsche Bank (DB), care oferă o gamă de produse și servicii din sectorul investițiilor, serviciilor bancare societare și de retail, precum și gestionarea de active și patrimoniu. În România, Grupul DB își desfășoară activitatea prin intermediul Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Repräsentanz Bukarest și DB Global Technology.  AnaCap Financial Europe SA Sicav-Raif a fost constituită în anul 2017 în vederea achiziționării unui număr de filiale directe și indirecte de la AnaCap Credit Opportunities II Limited și AnaCap Credit Opportunities III Limited (inclusiv participațiile acestora în mai multe portofolii de credite). APS Investments S.à.r.l este o societate din Grupul APS, înființat în anul 2004 în Republica Cehă și Slovacia cu scopul de a presta servicii în legătură cu creditele neperformante (creanțe) achiziționate. Alpha Bank România oferă o gamă de servicii și produse atât pentru segmentul de piață dedicat persoanelor fizice, cât și pentru sectorul IMM și corporate, printr-o rețea de unități situate în București și alte orașe mari din țară.

Romsilva se laudă că tăierile ilegale din pădurile statului au scăzut cu 20%

Volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a înregistrat o scădere de 19,67% în primele șase luni ale anului, comparativ cu primul semestru din anul trecut, anunță reprezentanții regiei. Astfel, în primul semestru din 2018 s-au înregistrat 15.623 de metri cubi tăiați ilegal în pădurile de stat administrate de Romsilva, față de 19.450 de metri cubi în perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de instituție. "Se confirmă astfel tendința de diminuare semnificativă a volumului tăierilor ilegale în pădurile proprietate publică a statului, înregistrată în ultimii doi ani", menționează sursa citată. De asemenea, în primele șase luni ale acestui an, angajații Romsilva au făcut 45.862 de acțiuni de control privind circulația materialului lemnos, pentru a preveni tăierile ilegale. Dintre acestea, aproape 9.000 au fost realizate împreună cu Poliția Română, alte peste o sută de controale fiind făcute la instalațiile de debitat masă lemnoasă. În total, au fost constatate 813 infracțiuni silvice, fiind soluționate până în prezent 15, și peste 6.000 de contravenții silvice. Valoarea totală a amenzilor a fost de 12.892.236 de lei, fiind confiscați 8.166 de metri cubi de lemn. Valoarea totală a pagubelor provenite din tăieri ilegale și pășunat abuziv se ridică la 6.974.695 de lei, arată Romsilva. În schimb, numărul agresiunilor asupra personalului silvic care asigură paza pădurilor se menține la un nivel ridicat, în primele șase luni ale anului fiind agresați 20 de angajați ai Romsilva, din care opt au avut nevoie de îngrijiri medicale. "Îngrijorător este faptul că pentru prima oară s-au înregistrat cazuri în care grupuri infracționale au acționat premeditat împotriva personalului silvic, în județul Caraș- Severin trei angajați ai Romsilva fiind agresați și apoi amenințați de un grup specializat în furturi de material lemnos din zona Anina, iar în județul Suceava o proprietate a unui pădurar a fost incendiată de presupuși infractori, cazurile fiind cercetate în prezent de organele de cercetare penală", scrie în comunicat.

BRD a raportat un profit net de 757 milioane lei

BRD Groupe Société Générale, a treia bancă din România din punct de vedere al valorii activelor, a anunțat joi că a înregistrat un avans de 34,5% al profitului net în primul semestru, până la 757 milioane lei, față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii veniturilor operaționale și a scăderii costului de risc. Veniturile operaționale au crescut cu 11,5% în primele șase luni, până la 1,438 miliarde lei. Totodată, grupul BRD a înregistrat un cost al riscului pozitiv de 154 milioane lei, mai scăzut cu 42,8%, datorită elementelor nerecurente mari înregistrate în 2017. Calitatea portofoliului de credite a continuat să se îmbunătațească, potrivit băncii. ”Rata creditelor neperformante a scăzut la 6,3% la finalul lunii iunie 2018 față de 8,8% la finalul lunii iunie 2017, în timp ce gradul de acoperire s-a menținut la un nivel solid de 73%, comparativ cu 75% la finalul lui iunie 2017 (toți indicatorii conform metodologiei ABE)”, se arată în comunicat. Creditele nete au crescut cu plus 2,8% în comparație cu sfârșitul lunii iunie 2017, grație performanței din segmentul retail. ”Creditele retail au crescut cu plus 6,1%, susținute în principal de creditele pentru locuințe (plus 11,1%). Producția de credite pentru locuințe a crescut cu plus 8,3%, evoluție determinată de cererea solidă pentru creditul de locuințe “La Casa Mea” oferit de BRD. Depozitele s-au majorat cu plus 1,8% în dinamică anuală în principal, datorită fondurilor atrase de la clienții retail”, se arată în comunicat. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii iunie, de 52,4 miliarde lei, în scădere față valoarea înregistrată în decembrie 2017, de 53,49 miliarde lei. BRD Groupe Société Générale operează o rețea de 754 de unități și ocupă o poziție importantă pe piața românească a cardurilor, cu aproximativ 2,4 milioane de carduri și o rețea de acceptare de aproximativ 27 000 POS-uri și peste 1 500 ATM-uri.

Șapte români din zece cred că tehnologia i-a făcut mai eficienți la locul de muncă

În România 69% dintre oameni consideră că tehnologia i-a făcut mai eficienți la locul de muncă, acesta fiind cel mai mare procent din Europa, unde media înregistrează 55%, arată un studiu realizat de Samsung Electronics în colaborare cu Vitreous World. 65% dintre români sunt de părere că tehnologia mobilă a avut un impact pozitiv asupra locului de muncă, pe când media în UE este un pic mai mică și anume 50%. Cu toate acestea, puțini oameni consideră că tehnologia le-a oferit mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă: 59% nu cred că pot lucra de acasă sau de la distanță mai des ca urmare a dezvoltării tehnologiei mobile. Tehnologia mobilă a redus și barierele dintre timpul considerat personal și cel profesional: 64% din respondenți au spus că tehnologia mobilă le-a îmbunătățit echilibrul dintre viața profesională și cea personală (cel mai ridicat procent din UE, unde media este de 43%). Există însă și o perspectivă negativă în ceea ce privește accesibilitatea crescută datorată tehnologiei - 51% dintre respondenți au spus că tehnologia i-a făcut prea accesibili pentru colegi și clienți, iar 54% spun că au devenit disponibili pentru muncă inclusiv în afara biroului și a orelor normale de lucru (media UE: 45%). În România, 42% dintre oameni consideră că tehnologia face dificilă deconectarea de la muncă, iar 69% chiar iau măsuri pentru a se asigura că există o graniță clară între munca lor și viața personală (medie UE: 60%). „Numim acest fenomen Blurred World – Lumea Neclară, unde totul, de la orele de muncă și până la design-ul birourilor noastre, evoluează, deoarece dispozitivele mobile transformă spațiile de lucru, viața personală și comportamentul în concepte din ce în ce mai neclare”, a declarat Alexandru Costache, SEROM IM Head of Product Management, în cadrul Samsung România. Studiul a mai evidențiat și faptul că românii au ore relativ convenționale de venire și plecare de la muncă față de restul Europei. În acest sens, 42% încep între 8 și 9 dimineața, 27% termină între 4 și 5 seara, iar 14% pleacă de la muncă abia la 7 seara. Tiparul unei săptămâni de muncă la români este următorul: 25,5 ore de lucru într-o locație fizică, 1,8 ore de navetă, 4,3 ore de lucru de la domiciliu (media UE: 1,5 ore), 0,7 ore de lucru într-o cafenea/restaurant, 1 oră de lucru într-un parc/spațiu în aer liber și 11,7 ore într-un spațiu de lucru cu alți colegi (media UE: 7,7 ore).

Indicele Robor la trei luni a stagnat pentru a treia zi consecutiv

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,47%, pentru a treia zi consecutiv, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a urcat la 3,47%, cel mai mare nivel din 24 februarie 2014, când a fost 3,55%. Marți și miercuri, indicele a stagnat la 3,47%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut joi la 3,53%, după ce a scăzut marți și a stagnat miercuri. Luni, acest indice a crescut la 3,53%, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,61%.

Facebook: WhatsApp va începe să câștige bani de anul viitor

WhatsApp va începe să câștige bani de anul viitor, a anunțat joi Facebook, la o săptămână după ce a șocat investitorii anticipând încetinirea creșterii veniturilor sale până la sfârșitul acestui an, transmite Reuters. Facebook a cumpărat WhatsApp în 2014, pentru 19 miliarde de dolari, excluzând datoriile, dar nu a contribuit material la rezultatele sale financiare până miercuri, când a început să taxeze companiile mari, cum ar fi Uber Technologies și Singapore Airlines, pentru transmiterea de mesaje clienților prin intermediul WhatsApp.Compania taxează aproximativ 100 de companii pentru transmiterea mesajelor și va trimite și publicitate țintită utilizatorilor WhatsApp, prin intermediul funcției de stare. Nu este clar ce contribuție vor avea veniturile WhatsApp la inversarea declinului veniturilor Facebook. Informația a apărut la o săptămână de la anunțarea unui profit sub așteptări de către Facebook, dar directorul de cercetări în domeniul tehnologiei al GBH Insights, Daniel Ives, a spus că planul este probabil în lucru de mai mult timp.

Euro a scăzut spre 4,62 lei

Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi un curs de referință de 4,6217 lei/euro, în scădere cu 0,08% față de nivelul atins miercuri, cel mai slab nivel din decembrie 2017 până în prezent. Miercuri, euro a scăzut la 4,6255 lei. Joi, euro a scăzut la 4,6217 lei/euro, cel mai mic nivel din 19 decembrie 2017, când a fost 4,6210 lei/euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9610 lei la 3,9799 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 3,9915 lei la 4,0037 lei. Lira sterlină a crescut de la 5,1949 lei la 5,2026 lei. Prețul gramului de aur a crescut joi de la 155,6619 lei la 155,6655 lei. Marți, acesta a atins nivelul de 154,7323 lei, cel mai mic din din 4 aprilie 2016, când a fost 153,5835 lei.

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.