Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Apă la moară pentru nostalgicii perioadei dinainte de 1989 Din 2015 în România nu a mai fost pusă în funcțiune nicio capacitate de producere a energiei electrice

Ziarul de Vrancea
10 aug 2021 636 vizualizări

 “Trebuie să ne restructurăm complet mixul energetic”, spune ministrul Energiei n 20% din energia electrică românească este pe bază de cărbune, iar certificatul de CO2 s-a scumpit de la 22 la 55 de euro, și va crește în continuare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că de șase ani în România nu s-a mai dat în funcțiune nicio nouă capacitate de producere a electricității, el arătând că unitățile care produc energie electrică pe bază de cărbune au fost nevoite să majoreze prețurile odată cu creșterea taxei certificatelor de CO2, iar acest lucru duce la creșterea prețurilor și la ceilalți producători. „Noi trebuie să ne restructurăm complet mixul energetic”, susține ministrul, care subliniază importanța unităților de stocare a energiei produse din diverse surse. „Din 2015 - chiar am verificat - nu a mai fost pusă în funcțiune nicio capacitate de producere a energiei electrice. Mixul energetic al României este suficient de vechi, vorbim încă de 20% energie electrică pe bază de cărbune, cărbune care are în componența prețului energiei produse pe cărbune are certificatul de CO2 care, față de anul trecut, de la 22 de euro a ajuns la 55 de euro și va crește în continuare. Gândiți-vă că exact suma asta, de 55 de euro, este în plus peste prețul energiei. Faptul că cei care produc energie electrică pe cărbune trebuie să vândă mai sus, asta nu înseamnă că ceilalți producători vor vinde mai jos. Nu. Vor vrea să facă profit și se duc în continuare”, a afirmat Virgil Popescu. În ceea ce privește creșterea, în ultimele luni, a volumului importurilor de energie înregistrată în România, ministrul de resort a explicat acest fapt prin oprirea, timp de aproape o săptămână, în vara aceasta, a reactorului 2 al Centralei de la Cernavodă, prin creșterea consumului pe fondul caniculei, dar și prin scăderea producției de energie eoliană, pentru că în iulie și august nu a bătut vântul. 

„Noi trebuie să ne restructurăm complet mixul energetic. E clar că trebuie să trecem de la cărbune, dar nu direct, pe parte eoliană, să trecem prin gaz natural, să avem producție în bandă de energie electrică, cum este nuclearul, cum va fi gazul natural care dorim să-l punem în loc, punem fotovoltaic, punem regenerabil foarte mult, îl punem cu baterii de stocare, pentru că tot ce s-a produs în România din 2010 până în 2015 nu a fost pus cu stocaj, a fost pur și simplu pusă energie regenerabilă la niște costuri foarte mari pe care le plătim toți și acuma, pentru că era început de tehnologie, nu era așa dezvoltată, și așa, să se ieftinească tehnologia, prețul pe megaWatt era aproape dublu în urmă cu 10 ani de zile, iar acum ce vom pune în operă, în funcțiune, prin PNRR, prin Fondul de modernizare vom pune împreună cu unități de stocare a energiei electrice, în așa fel încât, noaptea, ca să vă dau un exemplu, când poate să bată vântul și putem să producem energie electrică și când nu este consum să nu o dai în rețea că nu o consumă nimeni și să o dai ieftin, ci să o stochezi și să o dai în sistem exact atunci când ai nevoie. Asta trebuie clar făcută” a adăugat ministrul. El a arătat că trebuie întărită și rețeaua de transport de distribuție a energiei electrice la nivel național. 

Virgil Popescu a vorbit și despre unele unități de producție a energiei care s-au închis. Astfel, în ceea ce privește centrala Mintia, ministrul susține că „acolo nu se mai producea energie, era gaură neagră”. „În locul Mintiei, vă spun cu cea mai mare sinceritate și fermitate, va fi pus în loc cel puțin 800 de megaWatt producție în bandă. De asta ne ocupăm. Trebuie restructurat întregul mix energetic românesc, ceea ce nu s-a făcut în ultimii zece ani am început să facem. Nu vorbim de probleme financiare sau de resurse financiare. Pe lângă PNRR, unde avem un miliard șase sute de milioane pentru energie, avem Fondul de modernizare”, a adăugat ministrul.

Restricțiile din Grecia și Turcia au aglomerat litoralul românesc la sfârșit de sezon

numărul rezervărilor pentru luna septembrie a crescut brusc n ce tarife sunt?

Actualizarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și includerea pe lista roșie a unor destinații populare de vacanță pentru români, precum Grecia, Franța, Spania, respectiv trecerea Turciei pe lista galbenă, i-a determinat pe o parte din turiștii români să-și modifice planurile de vacanță și să se orienteze către litoralul românesc, arată datele touroperatorului Litoralulromanesc.ro. „Actualizarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență și includerea pe lista roșie a unor destinații populare de vacanță pentru români precum Grecia, Franța, Spania, respectiv trecerea Turciei pe lista galbenă, îi determină pe mulți români să-și modifice planurile de vacanță și să se orienteze către litoralul românesc. Astfel, numărul rezervărilor de sejururi în stațiunile autohtone de la Marea Neagră făcute pentru luna septembrie s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând, în acest moment, la un grad de ocupare de peste 50% a locurilor din hoteluri și pensiuni”, arată o analiză a Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe acest segment de vacanțe.

Pe 5 septembrie începe oficial programul social „Litoralul pentru Toți”, ediția de toamnă, în cadrul căruia reducerile ajung până la 70% în comparație cu tarifele din luna august. „Este un scenariu care se repetă în fiecare toamnă: vremea bună - pentru că sezonul cald tinde să se extindă până spre începutul lunii octombrie - și prețurile mai mici îi determină pe mulți români să meargă la mare în prima lună a toamnei. Anul acesta, au încă un motiv să opteze pentru litoralul românesc: restricțiile apărute în destinații clasice de vacanță – Grecia, Turcia, Spania, Franța - și regulile mai drastice de care trebuie să țină cont turiștii la revenirea din aceste țări îi determină pe mulți să-și regândească planurile de călătorie”, afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

În ceea ce privește tarifele, în luna septembrie, o noapte de cazare pentru două persoane costă de la 73 de lei la un hotel de 2 stele din stațiunea Saturn. În Eforie Nord, la un hotel de 3 stele, camera costă 85 de lei pe noapte, sejur de minimum 4 nopți. În stațiunea Venus, la o unitate de 3 stele, o noapte de cazare în cameră dublă cu mic dejun este 143 de lei. În nordul litoralului, la Mamaia, o noapte de cazare pentru două persoane la un hotel de 3 stele fără mic dejun ajunge la puțin peste 100 de lei.

„Sunt, în principal, două mari categorii de turiști care accesează pachetele din programul 'Litoralul pentru Toți': pe de o parte, cei cu bugete mai mici, care nu au reușit să meargă la mare în plin sezon și vor să profite de tarifele bune din această perioadă. Pe de altă parte, avem foarte mulți turiști care vor să se bucure de o a doua vacanță la Marea Neagră, la final de sezon, și rezervă sejururi de 4-5 zile”, adaugă reprezentantul companiei.

Litoralulromanesc.ro, deținut de compania Creative Eye SRL din Constanța, cu capital integral privat românesc, este cel mai mare retailer de vacanțe în stațiunile autohone de la Marea Neagră, atât ca număr de turiști, cât și ca vânzări. Portalul promovează peste 500 de structuri de cazare în stațiuni de pe litoralul românesc.

INS: Rata anuală a inflației a urcat la 5%

alimentele s-au scumpit în iulie cu 3% față de decembrie 2020

Rata anuală a inflației în luna iulie 2021, comparativ cu luna iulie 2020, a fost de 5%, iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) a fost de 4,4%, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS). „Prețurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%. Rata inflației de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Rata anuală a inflației în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) față de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%”, arată datele INS. Indicele armonizat al prețurilor de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 este 100,46%. Rata anuală a inflației în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 3,8%.

Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) față de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%. Mărfurile alimentare s-au scumpit în iulie cu 3% față de decembrie 2020 și cu 2,33% față de luna iulie 2020, în timp ce față de luna iunie a acestui an s-au ieftinit cu 0,29%. La această categorie, cel mai mult s-a scumpit uleiul comestibil, în iulie față de decembrie 2020, cu 14,19% și cu 18,08% față de iulie 2020; față de iunie s-a scumpit cu 2,24%.

Citricele și alte fructe meridionale s-au scumpit în luna iulie cu 13,40% de la începutul anului și cu 3,86% față de iunie; față de luna iulie a anului trecut, acestea s-au ieftinit cu 2,38%. Fructele și conservele din fructe s-au scumpit în iulie cu 11,56%, de la începutul anului, și cu 1,40% față de iunie; comparativ cu luna iulie 2020, acestea s-au ieftinit cu 3,64%. Cel mai mult s-au ieftinit în iulie, de la începutul anului, ouăle, cu 4,68%, și cartofii, cu 3,92%.

După Coca Cola, și PepsiCo va pune alcool în unele sucuri

PepsiCo și Boston Beer vor crea o versiune cu alcool a băuturii Mountain Dew

PepsiCo și Boston Beer se asociază pentru a crea o versiune cu alcool a băuturii Mountain Dew, transmite CNBC. Boston Beer va dezvolta și produce băutura, numită Hard Mtn Dew, în timp ce Pepsi a creat o nouă entitate pentru a vinde, livra și comercializa produsul. Este așteptat ca băutura să ajungă pe rafturile magazinelor la începutul anului 2022.

Hard Mtn Dew va face parte din categoria băuturilor aromate de malț și va conține 5% alcool în volum. Imaginile timpurii ale produsului arată, de asemenea, că acesta va conține zero zahăr.

Primul indiciu potrivit căruia Pepsi ar putea intra pe segmentul băuturilor alcoolice a venit în octombrie, când CEO-ul Pepsi, Ramon Laguarta, le-a spus analiștilor că Pepsi va lua în considerare această mișcare. A urmat un anunț al rivalei Coca-Cola, referitor la crearea Topo Chico Hard Seltzer, prima sa băutură alcoolică pentru consumatorii americani din ultimele decenii, printr-un parteneriat cu Molson Coors Beverage. În luna iunie, Pepsi a depus, de asemenea, o cerere de marcă comercială, pentru a vinde bere marca Rockstar și băuturi de tipul hard seltzer. Pepsi încearcă să folosească de numele Mountain Dew de câțiva ani, pentru a intra pe noi segmente, cum ar fi băuturile energizante. Compania a lansat Mtn Dew Rise Energy la începutul acestui an. Potrivit Euromonitor, Mountain Dew deține aproximativ 7% din cota de piață a băuturilor răcoritoare carbogazoase, procent care o plasează pe locul cinci. Pentru Boston Beer, parteneriatul cu Pepsi vine într-o perioadă în care produsele sale au probleme.

Anul trecut, volumul global al berii a scăzut cu 2,8%, în pofida consumului total de alcool, care a înregistrat cea mai mare creștere din ultimele două decenii, potrivit firmei de analiză a datelor IWSR.

Audi, un nou vehicul cu design agresiv

Cel mai nou vehicul concept al Audi este un model electric decapotabil cu un aspect sinistru, numit Skysphere, care îmbină tehnologii de tipul Batmobile cu caracteristici de design agresive și elemente de lux, transmite CNBC. Modelul decapotabil dispune de un ampatament adaptabil, care își poate modifica dimensiunile în funcție de modul de conducere, cabină digitală cu volan retractabil și pedale proiectate să se retragă atunci când automobilul se conduce singur. „Acesta este ceea ce numim lux progresiv. Aceasta nu este o mașină, ci mai degrabă un dispozitiv de experiență”, a declarat marți Henrik Wenders, șeful Audi, în timpul unui eveniment media pentru prezentarea digitală a vehiculului.” Conceptul reprezintă ceea ce Audi crede că ar putea realiza, probabil, în a doua jumătate a acestui deceniu, deoarece pivotează către vehiculele electrice și autonome, potrivit oficialilor companiei. Audi intenționează să ofere exclusiv vehicule electrice până în 2033, după introducerea ultimului său vehicul cu motor cu ardere internă în 2026. Compania a spus că Skysphere este conceput să se conducă singur, dar că nu poate face acest lucru în acest moment.

Angajații Google care vor opta să lucreze de acasă ar putea pierde bani

Angajații Google care ar trebui să lucreze la aceleași birouri ca înainte de pandemie ar putea să aibă veniturile reduse prin pierderea unor beneficii, dacă vor opta să lucreze de acasă în mod permanent, cei mai afectați urmând să fie cei care făceau cele mai lungi navete, potrivit unui calcul al salariilor văzut de Reuters. Acesta este un experiment care are loc în Silicon Valley, care stabilește deseori tendințe pentru alți angajatori mari. Facebook și Twitter reduc, de asemenea, salariile pentru angajații care optează să lucreze de la distanță și se mută în zone mai puțin costisitoare, în timp ce companiile mai mici, între care Reddit și Zillow, au trecut la modele de plată care nu depind de locație, invocând avantaje atunci când vine vorba de angajare, păstrare și diversitate. Google, divizie a grupului Alphabet, se remarcă prin faptul că oferă angajaților un calculator care le permite să vadă efectele unei mutări. Dar, în practică, unii angajați la distanță, în special cei care fac naveta de la distanțe mari, ar putea suferi reduceri ale veniturilor fără a-și schimba adresa.

Uriaș pachet de investiții în infrastructură, în SUA

Senatul Statelor Unite a adoptat un pachet de investiții în infrastructură în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, care este o prioritate a președintelui Joe Biden, o victorie bipartizană care ar putea asigura cele mai mari investiții din ultimele decenii în drumuri, aeroporturi și căi navigabile, transmite Reuters. „Vești mari, oameni buni: Acordul de infrastructură bipartisan a trecut oficial la Senat. Sper că Congresul îl va trimite la biroul meu cât mai curând posibil, astfel încât să putem continua munca noastră de reconstruire mai bună”, a scris Biden pe Twitter marți. Liderul majorității Senatului, Chuck Schumer, se așteaptă, de asemenea, să aibă voturi pentru adoptarea rezoluției bugetare, punând bazele pentru cheltuieli de 3.500 miliarde de dolari pentru asistență medicală, schimbări climatice și alte priorități ale lui Biden, pentru care democrații vor fi nevoiți să treacă peste obiecțiile republicane într-o manevră cunoscută sub numele de „reconciliere bugetară”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.