Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Angajările au urcat cu 40%

Ziarul de Vrancea
9 iun 2017 689 vizualizări

Deficitul în zona de IT, la toate nivelurile, a trecut de 35% față de cerere, iar facultățile nu reușesc să livreze suficienți candidați cu competențele relevante

Anul 2017 a avut cel mai bun început din ultimul deceniu, din perspectiva volumelor de recrutare, fiind înregistrată, în primul semestru, o creștere de peste 40% a angajărilor față de aceeași perioadă a anului trecut, iar deficitul de personal se înregistrează pe toate domeniile, în special în IT, potrivit datelor publicate vineri de furnizorul de soluții pentru piața muncii, Adecco. Lunar, Adecco susține că procesează peste 700 de cereri și plasează aproximativ 400 de candidați clienților din România, prin toate diviziile de recrutare. Creșterea pieței muncii, care depășește cu mult chiar creșterea Produsului Intern Brut (PIB), de 5,7% în primele trei luni, este susținută de dezvoltarea rapidă a economiei globale și a celei naționale, potrivit Adecco. În acest context, multe afaceri noi migrează spre România, iar companiile multinaționale prezente aici își dezvoltă businessul existent, în timp ce deficitul de personal pe zona de IT a trecut de 35%, consideră unul dintre directorii Adecco, Marga Radu. ”Deficitul în zona de IT, la toate nivelurile, a trecut de 35% față de cerere, iar facultățile nu reușesc să livreze suficienți candidați cu competențele relevante. În zona de Finance, pe procese de tranziție, se simte o lipsă relativă de candidați cu experiență - în orice moment sunt aproximativ 1.200 de poziții deschise, noi sau de înlocuire. În sales/suport a crescut cererea candidaților cunoscători a minim 2-3 limbi străine”, a declarat Marga Radu, în cadrul comunicatului. Tehnologia și raționalizarea costurilor împing companiile către digitalizare, iar această tranziție crește cererea de specialiști în domeniul analizei datelor, produselor IT și social media. Poziții ca Master Data Product și Social Media Specialist au devenit astfel extrem de cerute față de anii trecuți, potrivit Adecco. În domeniul IT există o creștere a salariilor de aprox 10% față de anul precedent, dar companiile din domeniu pun tot mai mult accentul pe proiectele și tehnologiile în care îi implică pe angajați. ”Mulți clienți ne spun că avem salarii aproape egale de cele din vestul Europei în domeniul IT, iar dacă creșterea va continua, pot reconsidera investițiile în România. Totuși interesul pentru România și competențele locale este în creștere, lunar ne întâlnim cu investitori noi”, a mai declarat Marga Radu. Adecco estimează că piața de recrutare va crește în continuare, iar serviciile devin mai complexe pentru că se pune tot mai mult accentul pe soluții personalizate. În 2017, compania vine cu un serviciu dedicat de Employer branding, iar în curând va aduce un alt brand al grupului Adecco dedicat pozițiilor de specialiști, management și top management.

Exporturile României au urcat în aprilie cu 1,5%, dar importurile au avansat cu 5%

Exporturile de mărfuri românești au crescut în luna aprilie cu 1,5%, până la 4,77 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evoluție care a deteriorat deficitul comercial, arată datele preliminare publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile au avansat în aprilie cu 5% față de aceeași lună a anului trecut, la 5,8 miliarde euro. În urma acestei evoluții, deficitul comercial al României a fost în aprilie de 1,05 miliarde euro, în creștere cu 24,4% față de nivelul înregistrat în aceeași lună a anului trecut. Deficitul comercial la patru luni a fost de 3,37 miliarde euro, în creștere cu 20,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Nivelul este mai mare față de cel din primele trei luni, de 18,5%. România a exportat, în primele patru luni, mărfuri în valoare de 15,37 miliarde euro în Uniunea Europeană, adică 76% din total, și a importat de 17,94 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, 76% din totalul importurilor. În comerțul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit în perioada ianuarie-aprilie: exporturile în afara UE au fost de 4,86 miliarde euro, fiind depășite de importuri, care au avut o valoare de 5,66 miliarde euro. Mașinile și echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerțul exterior în primele patru luni din acest an, cu 47,6% la export și 37% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,6% la export și 30,4% la import. Produsele agroalimentare, băuturile și tutunul au reprezentat 7,1% din exporturi și 9% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,6% din exporturi și 13,5% din importuri. În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% față de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro. Deficitul comercial din 2016 a fost de 9,96 miliarde euro, mai mare cu 19% față de 2015.

Grindeanu nu îșI mai încape în piele de bucurie după anunțul Eurostat

Premierul Sorin Grindeanu și-a exprimat bucuria, vineri, la începutul ședinței Executivului, că Eurostat a confirmat că România a înregistrat în primul trimestru al acestui an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, precizând că speră că acum lucrurile sunt cât se poate de clare pentru contestatarii acestor date. ”Mă bucură că Eurostat confirmă ceea ce noi am spus, și anume că avem o creștere economică pe primul trimestru de 5,7%. La fel sunt datele și la Eurostat și la INS, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere economică de la nivelul UE”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu. Șeful Executivului a ținut să precizeze că sectorul industrial a contribuit cel mai mult la această creștere economică. ”Un alt lucru pe care vreau să-l subliniez este că cea mai mare contribuție la această creștere economică pe trimestrul I, conform acelorași date, a fost dată de industrie, cu 1,5 puncte procentuale, și nu de consum, care a avut o contribuție doar de 1,4 din creșterea economică. Sper că acum lucrurile sunt cât se poate de clare mai ales pentru cei care au contestat aceste date”, a precizat Grindeanu. ”Este bine, suntem pe un drum bun, dar nu vreau să ne culcăm pe o ureche. Continuăm cu și mai multă determinare pe acest drum al creșterii economice și al dezvoltării”, a conchis premierul. România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat. Astfel, economia României a avansat în primele trei luni ale acestui an cu 1,7% față de trimestrul precedent și cu 5,6% raportat la intervalul similar din 2016. Datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010, confirmă estimările semnal publicate de biroul european de statistică pe 16 mai.

Aplicația electronică pentru programul Start-Up Nation poate fi testată până duminică

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat că aplicația electronică pentru programul guvernamental Start-Up Nation, ce are o alocare de 1,7 miliarde lei, poate fi testate de vineri până duminică. ”Astfel, de vineri, 9 iunie până duminică, 11 iunie, potențialii beneficiari ai programului pot face simulări pe aplicația Programului, exersând practic înscrierea planului de afaceri on line, urmând link-ul: http://www.aippimm.ro/articol/programe/start-up-nation-2017/link-testare-aplicatie-de-inscriere-start-up-nation-2017/”, a informat ministerul. Programul va deveni activ pe 15 iunie, la ora 10.00. “Programul Start-Up Nation este cel mai ambițios program de până acum de sprijinire a inițiativei antreprenoriale din România, care a generat un interes uriaș în rândul celor care își doresc să deschidă un business. Suntem în calendarul Programului de guvernare și am gândit arhitectura acestui program într-un mod în care procesul de aplicare este simplu și transparent, astfel încât să avem un număr cât mai mare de beneficiari”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu. Programul are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naționale și fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obține este de maxim 200 000 lei. Înscrierea în Program va fi deschisă public pentru 30 de zile, începând cu data de 15 iunie, timp în care potențialii beneficiari vor înscrie online planurile de afaceri. Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale start-up-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare. Anul acesta, prin programul Start-Up Nation se estimează finanțarea a 10.000 de start-up-uri, care vor crea cel puțin 10.000 de noi locuri de muncă.

Miliardarul Jack Ma a câștigat într-o singură zi 2,8 miliarde dolari

Averea netă a miliardarului chinez Jack Ma s-a mărit joi cu 2,8 miliarde de dolari, după creșterea cu 13% a acțiunilor gigantului de comerț electronic Alibaba, care a estimat un avans al vânzărilor peste estimările analiștilor, în pofida încetinirii economiei Chinei, transmite Bloomberg. Ma, în vârstă de 52 de ani, este cel mai bogat om din China și al 14-lea la nivel mondial, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. Averea sa netă a crescut cu 8,5 miliarde de dolari în acest an, la 41,8 miliarde de dolari. Alibaba anticipează pentru anul fiscal care se va încheia în martie 2018 o creștere de 45%-49% a veniturilor, peste așteptările analiștilor de 37%, demonstrând eficiența investițiilor dincolo de comerțul online. Acțiunile Alibaba au crescut joi, la bursa din New York, cu 13%, la un nivel record, adăugând 42 de miliarde de dolari la capitalizarea de piață a companiei. Alibaba și Tencent Holdings, care domină comerțul online și media socială, s-au implicat tot mai mult în domenii noi, de la serviciile de cloud computing la streamingul muzical și video.

SoftBank cumpără producătorul de roboți Boston Dynamics

SoftBank a convenit achiziția producătorului de roboți Boston Dynamics, de la grupul Alphabet, compania mamă a Google, în cadrul unei tranzacții ai cărei termeni nu au fost dezvăluiți, transmite Bloomberg. Tranzacția include și preluarea companiei japoneze Schaft, producătoare de roboți bipezi. Boston Dynamics, cumpărată de Google în 2013, în cadrul unei campanii de achiziții în domeniul roboticii, și-a construit reputația cu o serie de roboți cu două și patru picioare, capabili să stea în poziție verticală chiar și atunci când sunt împinși sau traversează un teren accidentat. Imaginile cu roboți, cunoscuți pentru mișcările lor de animale, sunt populare pe YouTube. SoftBank a făcut deja investiții în robotică, dar nu a lansat încă produse hit, dar situația s-ar putea schimba odată cu noul acord. “Boston Dynamics este considerată cea mai bună compania de roboți din lume”, a spus Tomotaka Takahashi, profesor asociat la University of Tokyo și fondator al companiei Robo Garage.

Banca Franței a îmbunătățit estimările de creștere economică

Banca Franței a îmbunătățit, vineri, estimările referitoare la creșterea economică în 2017-2018, dar a redus prognoza pentru inflația de anul viitor, anticipând echilibrarea economiei interne și o cerere externă mai mare, relatează MarketWatch. Banca centrală anticipează că a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1,4% în acest an și cu 1,6% în 2018. În decembrie, instituția se aștepta la un avans al PIB de 1,3%, respectiv de 1,4%. ”Creșterea economiei franceze continuă să se îmbunătățească. Nu am mai asistat la o creștere atât de puternică în ultimii cinci ani”, a declarat guvernatorul Bănci i Franței, Francois Villeroy de Galhau, într-un interviu acordat postului Radio Classique. Banca Franței a menținut estimarea privind creșterea prețurilor de consum din acest an la 1,2%, dar a redus-o cu 0,2 puncte, la 1,2% pentru 2018.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.