Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Afacerile din comerțul cu amănuntul au accelerat puternic"

Ziarul de Vrancea
5 iul 2017 579 vizualizări

Avansul din luna mai de 14% a venit după creșteri de 4,8% în aprilie și de 9,2% în martie

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a accelerat în a cincea lună a acestui an, când a înregistrat un avans de 14% față de luna mai 2016, ritm triplu comparativ cu cel înregistrat în aprilie, în special ca urmare a avansului vânzărilor de bunuri nealimentare, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Avansul din luna mai a venit după creșteri de 4,8% în aprilie și de 9,2% în martie. Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna mai 2017 în special de vânzările de produse nealimentare, care au urcat cu 15,4% față de a cincea lună din 2016. Vânzările de alimente au urcat cu 13,3% față de mai 2016, iar cele de carburanți - cu 12,7%. Carburanții s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a reducerii TVA de la 20% la 19%. Comparativ cu luna aprilie, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut în luna mai cu 4%, pe serie brută, și cu 4,4% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, indicatorul cel mai urmărit de analiști și care sugerează că, în luna mai, consumul a continuat să susțină creșterea economică. Cumulat pe primele cinci luni,  afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,9% pe serie brută și cu 8,2% în cifre ajustate, motorul principal al creșterii fiind reprezentat de vânzările de carburanți. Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim.  În 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014.

Șeful ANAF a fost chemat la Guvern pentru o discuție despre încasări

Președintele ANAF, Bogdan Stan, a fost convocat, ieri, la Guvern, de către vicepremierul Marcel Ciolacu pentru a discuta despre încasările la bugetul de stat, dar și de alte proiecte ale Agenției, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Întâlnirea are loc în contextul în care premierul Mihai Tudose ia în calcul schimbarea lui Stan. Întâlnirea este programată în această după-amiază. Ciolacu va discuta cu Bogdan Stan despre încasările ANAF, dar și despre alte proiecte ale instituției și despre planurile Guvernului. Luni, surse apropiate prim-ministrului au declarat, pentru News.ro, că Mihai Tudose nu a luat încă o decizie privind demiterea șefului ANAF, Bogdan Stan, dar i-a trasat sarcini speciale și urmează ca la finalul săptămânii să meargă în control la agenția fiscală. Premierul este nemulțumit de faptul că, în timp ce consumul a crescut, încasările TVA scad, au mai spus sursele citate. Fostul premier Sorin Grindeanu i-a transmis, miercuri, succesorului său Mihai Tudose, să schimbe actuala conducere a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) dacă vrea să îmbunătățească nivelul de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat. ANAF a răspuns acuzațiilor lui Sorin Grindeanu referitoare la nivelul redus al colectării, precizând că estimează pentru trimestrul al doilea un plus al încasărilor de 3,83 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut (108,1%) și realizarea în proporție de 100% a programului trimestrial de încasări, respectiv o depășire a acestuia cu 300 milioane lei, ceea ce dovedește o evoluție pozitivă a activităților generale de colectare a veniturilor bugetare realizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Reprezentanții ANAF reclamă că au înaintat premierului propuneri pentru schimbarea managementului în domeniul colectării, iar numirile s-au facut cu peste o lună întârziere. De asemenea, susține că i-au solicitat premierului un buget care să permită menținerea specialiștilor în sistem și ocuparea celor aproape 3000 de posturi vacante. Agenția Națională de Administrare Fiscală a colectat la buget 101,15 miliarde lei în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu 3,9 miliarde de lei, sau 4,1%, față de aceeași perioadă din 2016, a anunțat luni instituția fiscală.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri va dubla numărul atașaților economici externi

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va dubla în acest an numărul atașaților economici externi care lucrează în marea majoritate în ambasadele României din afara țării, a declarat miercuri ministrul de resort Ilan Laufer, într-o conferință de presă. Ministrul nu a putut preciza care este venitul lunar al acestor angajați și nici care este bugetul alocat în acest sens de minister în acest an. Majoritatea acestori atașați lucrează în ambasadele României din afara țării. ”Deja am luat măsuri în acest sens. Anul trecut, sub guvernarea tehnocraților, foarte mulți dintre atașații noștri economici au fost rechemați acasă Avem un plan de reîntregire a rețelei noastre externe. În acest moment, avem undeva la 40 și ceva de atașați și dorim să suplimentăm până la nivelul de 83-84”, a afirmat Laufer. De la începutul anului au fost ocupate circa zece posturi, unele de ele de voluntari, potrivit ministrului. ”Ne dorim reîntregirea echipei în acest an sau într-un termen cât mai scurt. Totodată, odată cu negocierile pentru Brexit, cu pregătirea președinției României în fruntea UE, urmează să suplimentăm și echipa noastră de la Geneva cu încă cel puțin trei sau patru persoane pentru pregătirea președinției și negocierilor care vor urma în ceea ce privește Brexit-ul", a menționat Laufer. Întrebat care este bugetul alocat de minister cu toți cei 83-84 de atașați în acest an, dar și ce salarii au atașații externi, Laufer a spus că ministerul va pune ulterior la dispoziție aceste date

OMV Petrom a repornit centrala electrică pe gaze de la Brazi

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a anunțat că a reluat miercuri operațiunile la centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi, oprită în aprilie din cauza unei defecțiuni, unitatea fiind disponibilă la jumătate din capacitate, după ce a trecut testele corespunzătoare. ”În urma defectării transformatorului turbine pea bur în aprilie 2017, coroborat cu defecțiunea anunțată anterior a transformatorului unei turbine pe gaze, centrala electrică Brazi a devenit complet indisponibilă”, arată un comunicat al OMV Petrom. După înlocuirea transformatorului turbinei cu abur, centrala a reluat operațiunile și este disponibilă la jumătate din capacitatea de 420 MW. ”Așa cum a fost raportat și către REMIT, estimăm că central ava deveni în totalitate disponibilă în luna octombrie 2017, după înlocuirea transformatorului turbine pe gaze”, a mai precizat compania. În raportul OMV Petrom pe anul trecut se arată că societatea a beneficiat de o cerere mai bună pe piață și și-a majorat producția de electricitate cu 10% în 2016, la 2,93 TWh. Producție de energie anunțată este cumulată pentru centrala electrică Brazi, cu o capacitate de 860 MW, și pentru parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW. În 2015, compania a fost nevoită să țină închisă centrala o partea a anului, din cauza distorsiunilor din piața românească a energiei electrice. OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Compania austriacă OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participație de 20,64%, Fondul Proprietatea deține 12,57%, iar 15,78% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra. Compania are o valoare de piață de 16,6 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

Samsung pregătește lansarea unui difuzor inteligent

Samsung va lansa anul acesta un difuzor inteligent ce va avea la bază propriul asistent digital. Una dintre cele mai dinamice piețe din zona de tehnologie, cea a difuzoarelor inteligente, este pe cale să devină și mai aglomerată. Alături de Amazon, Google, Apple și Microsoft se va alătura și Samsung. Conform unui material publicat în The Wall Street Journal, Samsung va lansa propriul difuzor inteligent anul acesta. Proiectul aflat acum în lucru poartă numele de cod Vega, însă nu se știe dacă acesta va fi folosit și după lansarea oficială a produsului. De fapt, nu se cunoaște nimic altceva despre viitorul speaker smart al coreenilor de la Samsung. Singurul lucru cert este că lansarea acestuia este întârziată chiar de asistentul digital Bixby. Anunțat în momentul lansării lui Galaxy S8, Bixby este software-ul care trebuie să joace rolul de asistent digital pe toate dispozitivele Samsung, de la smartphone-uri, la difuzoare. Însă, dezvoltarea acestuia decurge greoi. Problema pare a fi reprezentată de cunoștințele precare de limbă engleză a le lui Bixby. Engleza este o cerință minimă pentru un asistent digital, care ar trebui să învețe, în timp, cât mai multe limbi. Spre deosebire de ceilalți mari producători, care au la dispoziție o cantitate foarte mare de date pe baza cărora să-și ”antreneze” asistentul, Samsung nu a reușit să colecteze atât de multe informații pe care să le transmită asistentului său digital.

Volvo Cars va lansa din 2019 numai automobile electrice sau hibride

Grupul Volvo Cars a anunțat miercuri că toate modelele pe care le va lansa din 2019 vor fi electrice sau hibride, semnalând posibilul sfârșit al automobilelor cu motoare cu combustie internă ale companiei, după aproape un secol, relatează Reuters. Compania suedeză va continua să producă motoare cu combustie pentru modelele lansate înainte de 2019, dar va introduce automobile electrice și hibride în toată gama de modele. Volvo devine prin aceste planuri primul producător auto major care stabilește o dată pentru renunțarea totală la motoarele cu combustie internă, chiar dacă trecerea la producția de automobile electrice este de mult timp în atenția industriei auto, iar Tesla Motors a produs de la început doar vehicule electrice. ”Acest anunț marchează sfârșitul automobilului cu motor doar cu combustie internă”, a afirmat directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson, într-un comunicat. Cinci noi modele care vor fi lansate de grup în perioada 2019-2021 vor fi integral electrice, dintre care trei Volvo și două sub marca Polestar. ”Cele cinci modele vor fi completate de o serie de automobile hibride pe benzină și motorină pentru toate modelele”, potrivit Volvo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.