Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Șapte din zece angajatori nu majorează deloc primele de Crăciun

Ziarul de Vrancea
17 dec 2019 1739 vizualizări

Cele mai multe companii vor acorda maxim 500 de lei pentru fiecare angajat

Doar doi din zece angajatori vor acorda salariaților beneficii de Crăciun (prime, tichete, cadouri etc.) mai mari decât cele de anul trecut, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, potrivit căreia cei mai mulți, respectiv șapte din zece, nu vor majora deloc valoarea beneficiilor, în timp ce la una din zece companii salariații vor primi chiar mai puțin decât în 2018.“Astfel, aproape trei din zece angajatori vor oferi beneficii de Crăciun de cel mult 150 de lei per angajat, iar la unul din zece valoarea beneficiilor ajunge până la 300 de lei. Prime de sărbători cuprinse între 300 și 500 de lei vor acorda aproape două din zece companii și tot atâtea susțin că își recompensează echipa în această perioadă cu beneficii a căror valoare este peste 500 de lei. Doar unul din zece angajatori afirmă că valoarea beneficiilor va depăși acest prag, iar ceilalți nu au putut preciza valoarea cumulată a tuturor beneficiilor acordate angajaților”, arată sondajul BestJobs.Mai puțin de jumătate (46,6%) dintre angajatorii care au răspuns sondajului BestJobs vor oferi prime în bani, însă unii oferă la pachet și alte beneficii. De exemplu, 27,4% vor acorda tichete cadou salariaților cu ocazia Crăciunului, iar 16% aleg să-și răsplătească echipa pentru munca depusă tot anul cu produse de sezon, în timp ce 17,8% se gândesc și la cei mici și le oferă cadouri inclusiv copiilor angajaților.De asemenea, 45% dintre respondenți au afirmat că vor organiza o petrecere pentru toți membrii echipei. Zile libere suplimentare cu ocazia sărbătorilor de iarnă ca beneficiu pentru salariați vor acorda 8% dintre companii.12,3% dintre angajatori afirmă că nu acordă niciun fel de prime. Pe de altă parte, 27,4% dintre angajatorii chestionați au afirmat că acordă beneficii de Crăciun tuturor angajaților, indiferent dacă firma e pe pierdere, în timp ce unii vor alege doar anumite departamente pe care să le recompenseze. Alți 26% dintre respondenți susțin că valoarea beneficiilor crește în linie cu profitabilitatea companiei. Ceea ce este valabil și invers, pentru că 12,3% dintre angajatori afirmă că nu acordă niciun fel de prime sau cadouri de Crăciun dacă firma nu este profitabilă sau oferă doar ceva simbolic.Indiferent cât de generoși sunt angajatorii de Crăciun, atmosfera de sărbătoare se va resimți în multe dintre companii. În peste jumătate (52%) dintre companiile chestionate se organizează Secret Santa, iar în aproape una din două firme este împodobit un brad de Crăciun. Circa 8% dintre respondenți declară că vor organiza inclusiv ateliere tematice (decorațiuni, prăjituri etc.).Sondajul a fost efectuat în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2019, pe un eșantion de 235 companii mici, medii și mari din România.BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate.

“Energia electrică și gazele pentru populație nu se vor scumpi”

u acest aspect este valabil doar pe perioada iernii

Energia electrică și gazele pentru populație nu au niciun motiv să fie scumpite nici de la 1 ianuarie 2020 și nici în iulie anul viitor, când prețul gazelor la producător va fi liberalizat, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.Popescu a arătat că Guvernul liberal a luat deja măsuri pentru abrogarea OUG 114/2018 pe partea de energie, astfel încât prețul gazelor la producător să fie din nou liberalizat la 1 iulie 2020, iar plafonul de 68 de lei pe MWh să fie ridicat. La acea dată, volumul de gaze care va ajunge pe piață va fi mai mare, astfel că prețurile nu au niciun motiv să crească. În ceea ce privește piața de energie electrică, România a obținut o derogare de un an de la Comisia Europeană pentru punerea în aplicare a Regulamentului 943, adică liberalizarea pieței, regulament care ar fi trebuit implementat la 1 ianuarie 2020. Astfel că prețurile pentru consumatorii casnici vor continua să fie reglementate pe tot parcursul anului viitor.Ministrul Economiei a precizat că OUG 114 nu a avut niciun efect pozitiv în economie. Prețurile pentru populație nu au scăzut și, mai mult, prevederile actului normativ au dus la apariția unei noi categorii de “băieți deștepți din energie”, precum Enel și CEZ, care au luat din profiturile producătorilor de energie de stat și acum vor să vândă operațiunile din România.Gazele din Marea Neagră trebuie extrase și folosite cât mai mult în interiorul țării, consideră Popescu. Aceasta deoarece există riscul ca, după 2027, Uniunea Europeană să nu mai susțină proiectele pe gaze, iar România să nu mai poată folosi resursele uriașe pe care le deține în Marea Neagră.

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 13.000 de persoane

Numărul mediu de pensionari a fost de 5,146 milioane de persoane în trimestrul trei din 2019, în scădere cu 13.000 persoane față de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a ajuns la 4,668 milioane de persoane, potrivit datelor Institutului Național de Statistică transmise miercuri AGERPRES.Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.296 lei, în creștere cu 4,9% față de trimestrul precedent.Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.249 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 48,7% (comparativ cu 45,9% în trimestrul precedent).Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 104,8%.În trimestru trei din 2019, comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 55.000 persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 15.000 de persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 6,1% și respectiv cu 5,8%.Conform INS, în trimestrul trei din 2019, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 13.000 persoane față de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 2.000 de persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut față de trimestrul precedent, cu 4,9% și respectiv cu 5,2%.Datele INS arată că pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,96%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 90,7% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (77,5%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii - anticipată și anticipată parțial au reprezentat 2,2%.Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10. acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în județul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu și 14 la 10 în Botoșani, Călărași și Vaslui.

Cîțu: Deficitul nu va fi depășit anul viitor

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, miercuri, că ținta de deficit bugetar de 3,6%, stabilită pentru anul viitor, nu va fi depășită, în ciuda dublării alocațiilor pentru copii, iar soluțiile vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de creșterea veniturilor, fără a fi introduse noi taxe. În plus, el a dat asigurări că avansul salariilor profesorilor de anul viitor este inclus în buget.Majoritatea PSD din Camera Deputaților a impus, miercuri, adoptarea unui proiect de lege care prevede dublarea alocației de stat pentru copil.Cîțu a atras atenția că impactul acestei măsuri ar fi de circa 6 miliarde lei, iar deficitul ar putea ajunge, în lipsa unor măsuri, la peste 4% din PIB: ”Dublarea alocațiilor pentru copii înseamnă un impact bugetar de 6 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că deficitul bugetar ar crește la 4,1 la sută din PIB. În acest buget, nu puteam să includem ceva ce nu este în vigoare (...) după ce sunt promulgate aceste legi, bineînțeles că ele devin lege și trebuie luate în considerare”.“Deficitul nu va fi depășit anul viitor, vom găsi soluții să rămână în 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluțiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi”, a spus ministrul.Totodată, Cîțu a dat asigurări că, în bugetul de anul viitor este inclusă și creșterea salariilor profesorilor.Legat de creșterea bugetelor STS și SIE de anul viitor, el a subliniat că ambele instituții au proiecte de investiții în derulare.“Este minimul din ce putem oferi, ei au cerut mult mai mult. Nu am putut da mai mult. Suntem în parteneriat cu NATO, suntem lângă Rusia. Mi s-a explicat că este nevoie de acești bani”, a spus Cîțu.

Patronii critică dur parlamentarii pentru politicile populiste de reducere a TVA

Mediul de afaceri respinge propunerea privind reducerea cotei generale de TVA de la 19% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2020, despre care Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) spune că este “o abordare iresponsabilă a politicienilor” și precizează că mediul de afaceri nu mai are nevoie de scădere de taxe, iar soluția este creșterea gradului de colectare a TVA-ului.Prin propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal - L464/2019 din 24 iunie 2019, se dorește reducerea cotei generale de TVA de la 19% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2020 și reducerea la 5% de la 9%, pentru “livrarea de alimente destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”.Inițiativa a trecut de Senat și a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget - finanțe a Camerei Deputaților în data de 17 decembrie 2019, urmând să mergă pentru votul final în plen.“CNIPMMR a susținut în mod constant necesitatea predictibilității și stabilității Codului Fiscal, fără modificării care bulverseză mediul de afaceri. Soluția este creșterea gradului de colectare a TVA-ului prin modernizarea și informatizarea ANAF”, arată CNIPMMR într-un comunicat.Reprezentanții patronatului spun că prin păstrarea cotelor de TVA se va sigura o sursă de venituri relativ constantă la buget, fără a introduce decalaje mari în cadrul încasărilor bugetare.“Proiectul de buget pe anul 2020 a fost construit pe o valoare de 19% a TVA, în condițiile în care cheltuielile bugetare vor duce la un deficit de 3,59%, fiind necesare negocieri cu Comisia Europeană pentru acceptarea acestui prag”, spun reprezentanții CNIPMMR.Investițiile pentru programele de susținere a antreprenoriatului, cel mai reprezentativ fiind programul Romania Start-up Nation au alocate fonduri, prin proiectul de buget care acoperă finanțarea pentru doar 1.200 de beneficiari, față de 10.000 care este ținta programului. “Respingem ferm o astfel de abordare iresponsabilă a politicienilor care afectează grav echilibrul economic și social, care conduce la scăderea veniturilor, și așa precare ale bugetului de stat pe 2020, și care afectează domenii cheie precum sănătatea, educația, investițiile în infrastrucutură, dând în același timp un semnal foarte prost partenerilor investiționali asupra unei țării în care politicienii acționeză impredictibil și împotriva intereselor economice și sociale ale propriei țării. Mediul de afaceri nu mai are nevoie de scădere de taxe, o țară nu va funcționa cu scăderi de taxe și cu măriri continue de cheltuieli (vezi măririle cuprinse în bugetul 2020 pentru salarii și pensii), ci are nevoie de investiții (infrastructură, educație, sănătate) și de programe adecvate de stimulare a spiritului antreprenorial (Start Up Tech Nation, fonduri de capital de risc, fonduri de microcreditare și microgarantare)!”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Fiat Chrysler și PSA au semnat actele de “căsătorie”

Fiat Chrysler și PSA, proprietarul Peugeot, au convenit un acord angajant de fuziune, într-o tranzacție de 50 de miliarde de dolari care va crea condițiile pentru formarea celui de-al patrulea mare producător auto la nivel mondial, transmite Reuters.Cei doi constructori auto de dimensiuni medii, care nu au decis încă numele noii companii, au anunțat în urmă cu șase săptămâni planurile pentru o fuziune care va reconfigura industria auto mondială, într-o perioadă în care producătorii se confruntă cu încetinirea cererii.Producătorii auto înregistrează și costuri mari pentru dezvoltarea de vehicule mai puțin poluante, ca reacție la reglementările mai stricte referitoare la nivelul emisiilor.Fuziunea dintre PSA și FCA, care are ca obiectiv economii anuale de costuri de 3,7 miliarde de euro prin combinarea tehnologiilor și prin acorduri de achiziții comune, este așteptată să se încheie în următoarele 12-15 luni, au anunțat cele două companii într-un comunicat.Înainte de finalizarea fuziunii care va avea loc de pe poziții de egalitate, unul dintre acționarii PSA, Dongfeng Motor Group din China, își va reduce participația de 12,2% deținută la producătorul de automobile francez, prin vânzarea a 30,7 milioane de acțiuni către PSA.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,14%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Națională a României (BNR).Marți, ROBOR la 3 luni a urcat de la 3,12% la 3,14%, cel mai mare nivel din 17 iulie, când a fost tot 3,14%. Miercuri, a stagnat.Marți, ROBOR la 6 luni a crescut de la 3,17% la 3,18%, cel mai mare nivel din 16 august, când a fost tot 3,18%. Miercuri, și acest indice a stagnat.ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru al doilea trimestru din 2019, a crescut la 2,66%, de la 2,63% în T1 2019.

Franța a lansat procedura de atribuire a licențelor 5G

Guvernul francez a lansat, marți, procedura de atribuire a licențelor pentru frecvența 5G, după ce a aprobat specificațiile propuse de autoritatea de reglementare a sectorului comunicațiilor și condițiile financiare pentru licențe, transmite Reuters.Guvernul a anunțat într-un comunicat că a stabilit prețul pentru un bloc de 50 de MHz la 350 de milioane de euro (386 milioane dolari) și prețul pentru un bloc de 10 MHz la 70 de milioane de euro.Agnes Pannier-Runacher, secretar de stat în Ministerul Economiei, a afirmat într-un comunicat că guvernul și autoritatea franceză de reglementare din telecomunicații Arcep au creat un mecanism care permite vânzarea de blocuri de 50 de MHz la un preț fix către operatorii de telecomunicații.În schimb, operatorii au obligații stricte de instalare a rețelelor lor pe teritorul Franței.“Aceste angajamente de acoperire cu rețele 5G sunt mult mai ambițioase decât în alte țări europene și vor reprezenta în viitor un element puternic pentru competitivitatea noastră.Ministerul a anunțat luna trecută că spectrul 5G va fi vândut la un preț de 2,17 miliarde de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.