Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Încrederea analiștilor în economia românească este în scădere

Ziarul de Vrancea
22 ian 2019 1047 vizualizări

Analiștii CFA estimează că euro ar putea ajunge la 4,7883 lei în următoarele 12 luni

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a scăzut în decembrie 2018, față de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, din cauza scăderii ambelor componente ale indicatorului, arată datele publicate, ieri, de CFA România. Analiștii CFA estimează că euro ar putea ajunge la 4,7883 lei în următoarele 12 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească). În decembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 15,6 puncte până la valoarea de 28,7 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte). Aceasta scădere a fost cauzată de un minus înregistrat de ambele componente ale Indicatorului.”Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 12,5 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 18,8 puncte până la valoarea de 19,9 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 12,2 puncte)”, se arată în comunicat. În ceea ce privește cursul de schimb, peste 87% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168 lei/euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro.  Banca Națională a României (BNR) a anunțat, luni, un curs de referință de 4,7081 lei, un nou nivel record. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,93%. ”Sunt de remarcat anticipațiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenți anticipând această evoluție”, se arată în comunicat. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecarei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Un nou maxim istoric pentru euro: 4,7142 lei

u aceasta este a șasea zi de creștere consecutivă, continuând tendința de săptămâna trecută

Cursul de schimb leu/euro a atins marți un nou maxim istoric, de 4,7142 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,13% față de luni, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR). Aceasta este a șasea zi de creștere consecutivă, continuând tendința de săptămâna trecută. În cursul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a urcat astfel, depășind noi maxime istorice: vineri la 4,6975 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,18% față de joi; joi la 4,6890 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,13% față de miercuri; miercuri la 4,6830 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,02% față de marți; marți la 4,6822 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,11% față de luni. Moneda europeană a revenit pe apreciere în fața leului marți 15 ianuarie, după ce a scăzut luni cu 0,02%, la 4,6771 lei, inversând ușor trendul zilelor precedente. Cursul de schimb pentru euro a atins pentru prima dată nivelul de peste 4,67 lei miercuri 9 ianuarie, fiind stabilit la 4,6722 lei, o creștere de 0,11% față de ziua precedentă. De asemenea, joi 10 ianuarie, acest curs a fost stabilit la 4,6764 lei, o creștere de 0,09% față de miercuri. În plus, cursul valutar leu/euro a fost stabilit vineri 11 ianuarie la 4,6782 lei, o creștere de 0,04% față de joi. Astfel, în aproape două săptămâni cursul valutar pentru euro a crescut cu 0,768%. De asemenea, cursul de schimb leu/dolar, care în România este stabilit prin paritate cu euro, a urcat marți cu 0,28% față de luni, la 4,1491 lei, aceasta fiind a șaptea zi de creștere. În plus, cursul valutar pentru francul elvețian a fost stabilit la 4,1621 lei, în creștere de la 4,1501 lei luni. Gramul de aur a crescut la 171,2866 lei, de la 170,1500 lei luni. Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare.

O treime dintre liderii de afaceri se așteaptă la o scădere activității

Aproximativ 30% dintre liderii de afaceri consideră că ritmul creșterii economice globale va scădea în următoarele 12 luni, un procent de aproape șase ori mai mare față de nivelul de 5% înregistrat anul trecut - un salt record în ceea ce privește pesimismul, potrivit unui raport publicat marți de PwC. În România, 38% dintre manageri consideră că economia globală își va încetini creșterea. Raportul anual CEO Survey a fost derulat de PwC la nivel global, pe un eșantion de peste 1.300 de manageri, și lansat în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Rezultatul este în antiteză cu recordul de optimism privind perspectivele de creștere ale economiei mondiale, înregistrat în ediția de anul trecut a raportului, de la 29% la 57%. Cu toate acestea, nu toate concluziile raportului sunt sumbre: 42% dintre manageri văd în continuare o îmbunătățire a perspectivelor economice, deși procentul este semnificativ mai mic comparativ cu cel de 57% înregistrat în 2018. Per ansamblu, așteptările managerilor cu privire la creșterea economică globală sunt mai polarizate anul acesta, dar tendința generală este de a previziona scăderi ale ritmului de creștere, potrivit PwC. ”Cea mai pronunțată schimbare a fost observată în rândul directorilor executivi din America de Nord, unde optimismul a scăzut de la 63% în 2018 la 37%, cel mai probabil din cauza estompării efectelor stimulentelor fiscale și a tensiunilor comerciale tot mai crescute”, se arată în comunicat. Managerii din Orientul Mijlociu se așteaptă de asemenea la o scădere a ritmului creșterii economice, iar cei care se declară optimiști în privința perspectivelor economiei globale scăzând de la 52% la 28%, datorită incertitudinilor economice tot mai crescute în regiune. În România, 38% dintre manageri consideră că economia globală își va încetini creșterea.

În ce condiții poate avea România performanțe economice bune

Anul 2019 va fi marcat de încetinirea creșterii consumului privat, inflație moderată, șomaj scăzut, dar și de o presiune crescută asupra ratelor dobânzii, apreciază Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Sucursala București și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea. „Anul acesta se profilează și apariția unui set de dezechilibre - adâncirea deficitelor de cont curent și bugetar, dar și creșterea inflației, care ar trebui gestionate într-o manieră transparentă și consecventă. În timp ce indicatorii macro-economici cel mai probabil vor fi robuști, mare parte din evoluția lor va depinde de capacitatea Statului de a atrage, facilita și gestiona investiții, pe măsură ce nevoia de fluxuri de investiții – inclusiv prin absorbția de fonduri UE – va deveni mai pronunțată”, spune Meyer. România a fost în 2018 una dintre economiile cele mai performante din Uniunea Europeană, cu o creștere estimată a PIB real de 4% y-o-y. Cu toate acestea, după un avans record și o accelerare semnificativă în ultimii ani, economia României se îndreaptă acum spre un viitor incert. Schimbările fiscale neașteptate din sectoare esențiale ale economiei, adoptate în decembrie 2018, riscă sa afecteze serios potențialul de creștere al țării, spune managerul. „În opinia noastră, Creșterea economică a României se afla pe un trend descendent pentru anul 2019, comparativ cu 2018, chiar și înainte de adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) 114/2018 la sfârșitul lunii decembrie, care ne-a forțat să ne reevaluăm așteptările. Pe de o parte, suntem de părere că decelerarea economică ar putea deveni mai pronunțată, dar, pe de altă parte, lipsa studiilor de impact pentru măsurile introduse împiedică previziuni mai precise. Totuși, credem că măsurile introduse pot avea efecte grave și ample, inclusiv asupra pieței de capital”, spune Meyer. CEO-ul Franklin Templeton Investments consideră că anul 2019 va marca o tendință de încetinire a sectorului de consum, cât și de creștere a ratelor de dobândă, pentru a ține inflația sub control. „Estimăm un nivel de inflație moderat, de 3-4%. Previziunile noastre privind sectorul energiei s-au schimbat, ca urmare a adoptării OUG 114/2018. Deși inițial eram optimiști privind potențialul său de a crea locuri de muncă și a contribui la veniturile statului pe termen lung, plafonarea prețurilor la gaze și energie și noul regim de taxare pot periclita grav independența energetică a țării. Și sectorul bancar a fost lovit în mod sever. Recent introdusă, taxa pe activele bancare poate avea efecte adverse, de domino, pentru întreaga economie, în special pe fondul creșterii dezechilibrelor macro-economice, care trebuie adresate prin politici prudente și prietenoase cu piața. De fapt, cu o astfel de măsură, România, în mod inexplicabil, își face rău sieși, dar și propriilor cetățeni, cei care vor fi nevoiți, în final, să „achite nota de plată”.

Fostul șef al Renault, Carlos Ghosn, rămâne în arest

O instanță din Tokyo a respins cea mai recentă cerere de eliberare pe cauțiune a lui Carlos Ghosn, în ciuda promisiunii sale de a purta un dispozitiv electronic de urmărire, relatează BBC. Fostul șef al producătorului auto Nissan se află în detenție din 19 noiembrie, acuzat de abateri financiare. Avocații lui Ghosn, care neagă acuzațiile, spun că fostul manager poate să rămână în arest luni de zile. Eliberarea pe cauțiune este rareori acordată în Japonia dacă acuzatul nu a mărturisit. Avocații domnului Ghosn au oferit o serie de asigurări, printre care faptul că Ghosn va rămâne în Japonia, va purta dispozitiv electronic de urmărire și vor fi angajați paznici care să îl monitorizeze. În Japonia, interogările au loc fără ca să fie nevoie de prezența unui avocat. Suspecții pot fi reținuți până la 23 de zile înainte de a fi acuzați în mod oficial. Ghosn, o figură proeminentă a industriei auto, se confruntă cu trei acuzații de abatere financiară. Arestat la 19 noiembrie 2018, Ghosn este suspectat că, în octombrie 2008, a trasferat asupra companiei pierderi de circa 1,85 miliarde de yeni (16,6 milioane de dolari) rezultate din investiții personale, susțin procurorii. Cei din urmă au declarat că transferul a provocat daune Nissan, care a constituit un depozit de 14,7 milioane dolari, între iunie 2009 și martie 2012, într-un cont bancar asociat. În plus, la 11 ianuarie, procurorii din Tokyo l-au acuzat pe Ghosn, de două noi abateri financiare: subestimarea sumelor primite drept compensații între 2015 și 2017, arată o declarație a avocatului său, Motonari Otsuru.

Mercedes lansează o operaține de actualizare a software-ului

Mercedes Benz-România a lansat o operațiune tehnică de actualizare a software-ului modulului de comunicare pentru un număr de automobile, informează un comunicat al companiei remis ANPC. Pentru actualizare nu este necesară o vizită la service, putând fi verificată în portalul companiei, în secțiunea specializată. Numărul de vehicule ce ar putea fi afectate este de 247. Daimer a constatat faptul că software-ul modulului de comunicații pentru sistemul de apel de urgență nu corespunde specificațiilor. În eventualitatea unuei avarii, ar fi imposibilă efectuarea unui apel de urgență în Call Center-ul Mercedes Benz, fie automat, fie prin apăsarea butonului SOS. De asemenea, nu ar mai fi posibilă transmiterea de informații cu privire la autovehicul. Actualizarea va demara automat din 28 ianuarie.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,97%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,97%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a crescut de la 2,93% la 2,97%. Marți, indicele a stagnat. Totodată, marți, indicele Robor la șase luni a stagnat la 3,28%. Luni, acest indice a crescut de la 3,22% la 3,28%. Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Facebook testează din nou drone solare

Deși anunțase că renunță la ambițiile privind crearea unui sistem de conectare la internet pe baza dronelor, Facebook a reînceput să testeze drone solare, de data aceasta împreună cu un partener. Publicația germană NetzPolitik a reușit să intre în posesia unor documente secrete care arată că Facebook testează drone solare în Australia împreună cu compania aeriană Airbus. Cele două companii ar fi început negocierile anul trecut, negocieri care s-au concretizat deja cu zboruri de test în perioada noiembrie - decembrie 2018. Facebook și Airbus au mai colaborat anterior pentru un sistem de comunicare între dronele satelit.Testele, a căror locație precisă nu se cunoaște, au vizat drona Zephyr a celor de la Airbus, o dronă creată pentru acțiuni umanitare, de mediu și apărare. Zephyr este un așa-numit HASP (High Altitude Pseudo Satellite), un pseudo satelit care zboară la mare înălțime. Acesta poate zbura luni întregi pe baza energiei solare și are un profil similar cu Aquila, drona pe care Facebook a renunțat să o mai testeze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.