Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMCE:Guvernul, pregătit să stoarcă de companiile proprii de ultimul leu

Ziarul de Vrancea
5 mai 2019 1186 vizualizări

Există o presiune foarte mare asupra execuției bugetare, ceea ce mărește șansele ca statul să ceară dividende suplimentare, consideră specialiștii din domeniul investițiilor

Statul roman va solicita companiilor din subordine dividende suplimentare în 2019, având în vedere deficitul bugetar anunțat pentru primul trimestru al acestui an, anunță administratorii de fonduri mutuale, la o reuniune desfășurată la Bursa de Valori București. Așteptările privind solicitarea de dividende suplimentare de la companiile cu capital majoritar de stat sunt mari, „având în vedere că deficitul bugetar anunțat pentru primul trimestru al anului 2019 se situează la 0,5% din PIB-ul prognozat pentru acest an. Astfel, există o presiune foarte mare asupra execuției bugetare, ceea ce mărește șansele ca statul să ceară dividende suplimentare”, a declarat Daniela Vasile, manager de investiții în cadrul Certinest. „În cazul companiilor de stat, lucrurile sunt destul de predictibile, pentru că discutăm despre tarife reglementate, iar statul poate să controleze profitabilitatea companiilor și să beneficieze de dividende în continuare, pe termen lung”, a adăugat aceasta. Statul roman a solicitat profiturile înregistrate de companiile Nuclearelectrica, Romgaz și Transgaz, în proporție aproape integrală, precum și o parte dintre sumele din rezerve. De asemenea, Ministrul Energiei a solicitat, vineri, informații din partea conducerii companiei Nuclearelectrica, cu privire la sumele din rezerve care trebuie acordate sub formă de dividende, măsură aplicată prin OUG 114, ce urmează a fi dezbătută în cadrul adunării generale a acționarilor companiei, la sfârșitul lunii mai. „În general, investitorii români preferă dividendele și iau mai puțin în considerare perspectivele de dezvoltare ale companiilor, pe termen lung. În măsura în care repartizarea de dividende nu afectează proiectele de investiții ale companiilor, suntem mulțumiți cu aceasta. În cazul în care compania renunță la investiții, atunci optăm pentru reinvestirea profitului”, a completat Daniela Vasile. Alexandru Combei, director de investiții în cadrul BRD Asset Management, consideră că acest „trend al dividendelor va continua”: „companiile de utiliăți de la noi, unde statul e acționar majoritar, vor plăti în continuare în primul rând datorită faptului că statul are nevoie de bani la buget, iar în al doilea rând pentru că ele nu sunt îndatorate, au o poziție de net cash.” Bursa de Valori București și Asociația Administratorilor de Fonduri au organizat, luni, o dezbatere cu privire la evoluția fondurilor de acțiuni cu expunere la BVB în primul trimestru al anului curent, după OUG 114.

România are de patru ori mai puține plaje Blue Flag față de Bulgaria

Cele trei plaje din România sunt supravegheate de salvamari echipați corespunzător între 07:00 și 20:00

Vega Vintage Beach – Mamaia, Phoenicia Beach – Năvodari și Marina Regia Beach - Năvodari sunt cele trei plaje certificate Blue Flag, acordate de Foundation for Environmental Education (FEE) plajelor care îndeplinesc criteriile legate de calitatea apei, acces facilitat, siguranță și curățenie. Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a selectat 9 dintre cele mai îngrijite plaje aflate pe țărmul Mării Negre. Cele trei plaje din România sunt supravegheate de salvamari echipați corespunzător între 07:00 și 20:00, dispun de căi de acces pentru persoane cu dizabilități și de locuri amenajate pentru sporturi de plajă sau de apă și interzic accesul autoturismelor. În plus, grupuri organizate de copii și tineri participă în proiecte cu teme ecologice și desfășoară activități cu scopul de a inspira turiștii să fie mai atenți la păstrarea curățeniei zonei. De asemenea, sunt distribuite materiale informaționale despre protejarea mediului înconjurător. Prețul mediu pentru o noapte într-o cameră dublă a unui hotel de 3 sau 4 stele, în timpul sezonului estival este la Mamaia de 139,92 euro, iar la Năvodari de 122,32 euro. Bulgaria are 13 plaje certificate de Fundația pentru Educația privind Mediul Înconjurător, dar 3 au atras atenția: White Lagoon - Albena; Sunny Day - Varna; Venid Beach - Saint Vlas. Situată între Balchik și Kavarna, plaja White Lagoon promovează turismul sustenabil. Sunny Day a fost acreditată în fiecare an începând cu 1996, iar la Venid Beach - Sveti Vlas se află la punctul de întâlnire a munților Balcani cu Marea Neagră. Toate plajele selectate sunt supravegheate de salvamari în fiecare zi între 09:00 și 17:00 și îndeplinesc condițiile de curățenie, accesibilitate și management sustenabil. Prețul mediu pentru o noapte într-o cameră dublă a unui hotel de 3 sau 4 stele, în timpul sezonului estival este la Varna de 78,32 euro, la Albena de 106,48 euro, iar la Sveti Vlas de 52,8 euro. Dintre cele 459 de plaje turcești acreditate, doar 23 se află pe țărmul Mării Negre, iar Bağırganlı Public Beach – Bağırganlı, Fener Public Beach – Samsun și Miliç Çevre Eğitim Plajı – Samsun au fost selectate. Bağırganlı Plajı se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos față de orășelul cu același nume și are o lățime de aproximativ 100m, chiar dacă întinderea ei este de doar 550m. Plaja Publică Fener se află chiar lângă hotelul Sheraton din Samsun și oferă facilități pentru persoane cu dizabilități, precum și supravegherea unor salvamari în sezonul estival. În districtul Terme a zonei Samsun se află cei 40 de km de plajă cu nisip de la malul mării Negre, printre care și Miliç Çevre Eğitim Plajı, certificată „Blue Flag” începând cu 2017. Prețul mediu pentru o noapte într-o cameră dublă a unui hotel de 3 sau 4 stele, în timpul sezonului estival în Samsun este de 49,28 euro.

Oana Petrescu este noul director general al Blue Air

Oana Petrescu este noul director general al companiei aeriene Blue Air, informează compania. Oana Petrescu îi urmează lui Marius Puiu care, din septembrie 2018 a ocupat funcția de CEO interimar. Oana Petrescu a venit la Blue Air în ianuarie 2018, ca Chief Financial Officer interimar și turnaround manager. Anterior, Oana Petrescu a fost partener de audit, risc advisory și consultanță la Arthur Andersen, Ernst & Young, și respectiv Deloitte și vicepreședinte executiv la Banca Comercială Română după privatizare. Ca nou CEO al Blue Air, Oana Petrescu va avea ca prioritate îndeplinirea viziunii companiei: să devină lider în rândul companiilor aeriene din Europa Centrală si de Est, cu un model de business bazat pe reducerea complexitatii. “Blue Air are foarte multe oportunități, iar pentru a crește performanțele noastre comerciale și operaționale vom adopta un model de business adaptat pieței actuale, respectiv Low Cost - Low Complexity. Am încredere în echipa de profesioniști a Blue Air și sunt sigură că împreună vom îmbunătăți semnificativ atât comunicarea cu pasagerii noștri, cât și experiența acestora pe aeroport și în zbor”, spune Oana Petrescu. Numirea Oanei Petrescu încheie procesul de organizare a echipei de conducere a Blue Air, formată acum din: Carsten Schaeffer (Chief Commercial Officer), Dana Popescu (Chief Financial Officer), Cristian Buciu (Chief Operations Officer) și Aurelian Bobei (Chief Technical Officer). În 14 ani de activitate, compania a transportat peste 26 de milioane de pasageri, dintre care aproape 6 milioane în anul 2018. Cu o echipă de 1.300 de angajați, Blue Air operează rute în Belgia, Cipru, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Portugalia, România, Suedia și Spania.

Principalele obligatii fiscale in luna mai 2019

Cele mai importante date scadente pentru depunerea formularelor fiscale și plata impozitelor din luna mai, conform Accace. 7 mai - Depunerea declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (Formular 092) 15 mai - Depunerea declaratiilor Intrastat; 27 mai - Depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (Formular 300); Depunerea declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna precedenta (Formular 390 VIES); Depunerea decontului special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta (Formular 301); Depunerea declaratiei privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata (Formular 307); Depunerea declaratiei privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat (Formular 311); Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta (din drepturi de proprietate intelectuala, din premii si jocuri de noroc, obtinute de nerezidenti, din alte surse); Depunerea declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Formular 100); Depunerea declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Formular 112); Plata contributiei trimestriale pentru medicamente pentru trimestrul I 2019; 30 mai - Depunerea declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national (Formular 394); Depunerea situatiilor financiare pentru anul 2018.

Iată cât de greu este să “pariezi” pe fondurile de investiții

Legislația actuală a României reprezintă o piedică în calea investițiilor, neținând pasul cu tehnologia actuală, a declarat luni, Dragoș Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, la o reuniune desfășurată la Bursa de Valori București. „În momentul de față, legislația în vigoare este o piedică, este o măsură care te împiedică să investești, să accesezi fonduri de investiții, nu te încurajează. Cumva am ajns în zona de suprareglementare și nu ne-am adaptat tehnologiei actuale”, a spus Dragoș Manolescu. Acesta a semnalat necesitatea modificărilor la nivelul legislației, care nu ține pasul cu evoluția sectoarelor economice. „În prezent, dacă vrei să investești la un fond mutual direct, să spunem pe o platformă, noi suntem blocați într-o legislație rămasă în urmă cu 15-20 de ani, trebuie să faci schimb de scrisori. În condițiile în care, dacă vrei să cumperi Bitcoin astăzi, poți face acest lucru prin câteva click-uri. Sunt bănci la care îți deschizi cont doar cu telefonul mobil, îți pozezi actul de identitate.” Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a întărit ideea potrivit căreia „legiuitorii trebuie să țină cont de faptul că, la noi, este foarte mare nevoie să dezvoltăm piața”, ceea ce înseamnă că „nu trebuie să mergem pe cea mai strictă variantă de reglementare”. „Dezvoltarea nu poate fi realizată într-un cadru restrictiv, trebuie să ne vedem interesul național și să încercăm, în limitele existente, folosind exemplele pozitive din afară, să lăsăm să funcționeze un cadru legislativ suficient de flexibil, în așa fel încât, cine vrea să creeze un business onest, să o poată face”, a mai spus Ovidiu Dumitrescu. „Începând cu anul trecut a existat o piedică suplimentară în ceea ce privește investițiile în piața de capital prin introducerea CASS-ului. Și practic această birocrație cu acea declarație unică pe care investitorii trebuie să o depună generează încă un dezavantaj pentru investițiile în zona pieței de capital versus un depozit unde nu ai nicio obligație în sensul acesta”, a adăugat Daniela Vasile, manager de investiții în cadrul Certinvest. Bursa de Valori București și Asociația Administratorilor de Fonduri au organizat, luni, o întâlnire în cadrul căreia a fost dezbătută evoluția fondurilor de acțiuni cu expunere la Bursa de Valori București, în primul trimestru al anului 2019, după intrarea în vigoare a OUG 114/ 2018.

BNR va lansa o monedă din argint cu tema Desăvârșirea Marii Uniri

Banca Națională a României va lansa, din 13 mai, în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Emmanuel de Martonne. Valoare nominalăa monedei este 10 lei, cu un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 g, din argint 999‰. Aversul monedei prezintă o expediție a geografului francez Emmanuel de Martonne în munții Carpați, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”. Reversul monedei prezintă portretul lui Emmanuel de Martonne, semnătura acestuia și inscripția în arc de cerc „EMMANUEL DE MARTONNE”. Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central. Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare este de 350,00 lei.

ALDE, șantaj cu noul ROBOR

ALDE va susține aprobarea în Parlament a ordonanței de urgență pentru modificarea modului de calcul al dobânzilor creditelor în lei, doar dacă va fi adoptat amendamentul senatorului Daniel Zamfir, care prevede ca noul indice să fie aplicat și creditelor în derulare, potrivit unor surse politice. „Parlamentarii din ALDE susțin ordonanța doar dacă trece amendamentul care prevede ca noul indice să se aplice și creditelor în derulare. Altfel vom vota împotrivă”, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. „Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile art. II și III se aplică și contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin (1)”, prevede amendamentul propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir, inclus în raportul Comisiei de buget-finanțe al Senatului. Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni adoptarea tacită a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative. „Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referință ROBOR din contractele de credit dominante în lei cu rată variabilă de dobândp cu un indicator calculat exlusiv pe baza tranzacțiilor interbancare și instituie reglementări în domeniul furnizării de energie electrucp pentru clienții casnici, cu privire la prețurile de vânzare a energiei electrice, rexpectiv calculul tarifelor de transport și distribuție”, potrivit raportului Comisiei de buget-finanțe.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,30%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,30%, cel mai scăzut nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Vineri, indicele a scăzut la 3,31%. Luni, indicele a coborât la 3,30%, cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, când a fost 3,23%. Totodată, indicele ROBOR la șase luni a crescut de la 3,39% la 3,40%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, recent, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, este de 2,36%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.