Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMCE: Analiștii estimează că euro va depăși pragul de 4,84 lei în următorul an

Ziarul de Vrancea
25 mar 2019 781 vizualizări

Totodată, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 3,72%

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a crescut în februarie, față de luna anterioară, cu 10,6 puncte, până la 34,4 puncte, dar euro ar putea depăși pragul de 4,84 lei în următoarele 12 luni, arată datele publicate, marți, de CFA România. Luni, Banca Națională a României (BNR) a afișat un curs de 4,7538 lei/euro. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească). În februarie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 10,6 puncte, până la valoarea de 34,4 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte). ”Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 8,2 puncte, până la valoarea de 47,5 puncte (față de aceeasi lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 19,6 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,9 puncte până la valoarea de 27,9 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 8,7 puncte)”, se arată în comunicat. În ceea ce privește cursul de schimb, peste 87% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în raport cu euro, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro. Totodată, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2020/martie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,72%. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în februarie, la 3,83%, de la 3,32% în ianuarie, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 21% în ultimele două luni, potrivit datelor publicate, la începutul lunii martie, de Institutul Național de Statistică (INS). Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecarei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

 

Bancherii au apăsat pe pedala de frână

u avansul împrumuturilor acordate populației și firmelor este în scădere

Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 8% (4% în termeni reali), în februarie, față de aceeași lună a anului trecut, la 251,948 miliarde lei (53,14 miliarde euro), ritm încetinit față de luna precedentă, arată datele Băncii Naționale a României (BNR), publicate ieri. În ianuarie, creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 8,4% (4,9% în termeni reali), față de aceeași lună a anului trecut, la 252,191 miliarde lei (53,26 miliarde euro), ritm crescut față de luna precedentă. În februarie, față de aceeași lună a anului trecut, creditele în lei acordate populației au crescut cu 18,5%, până la 96,528 miliarde lei. Totodată, creditele în lei acordate firmelor au avansat cu 5,5%, în februarie, până la 68,935 miliarde lei. Creditele în valută acordate populației și firmelor au scăzut cu 0,01% în ianuarie, până la 86,486 miliarde lei. Creditul guvernamental s-a diminuat în luna februarie 2019 cu 3,6% față de luna ianuarie 2019, până la 101,183 milioane lei. La 28 februarie 2019, creditul guvernamental s-a majorat cu 2,8% (-1% în termeni reali) față de 28 februarie 2018. Depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice din România au înregistrat un avans de 9,1% în februarie (5,1% în termeni reali), față de aceeași lună a anului anterior, până la 333,276 miliarde de lei (70,3 miliarde de euro), arată aceeași sursă. În ianuarie, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în cu 0,5% față de luna decembrie 2018, până la nivelul de 331,428 miliarde lei și cu 9,5% (6% în termeni reali) față de luna ianuarie 2018. În februarie, depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 0,7%, până la 121,708 miliarde lei, iar față de luna februarie 2018 au înregistrat o creștere de 6,8% (2,9% în termeni reali). Depozitele în lei ale firmelor s-au majorat cu 0,1%, până la 98,18 miliarde lei. La 28 februarie 2019, depozitele în lei ale altor sectoare s-au majorat cu 4,2% (0,4% în termeni reali) față de 28 februarie 2018. Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, s-au majorat cu 0,9% față de luna ianuarie 2019, până la nivelul de 113,388 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,7%, până la 23,913 miliarde euro). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 16,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților s-au majorat cu 14,4%).

Directorii din România, îngrijorați de infrastructură, politici publice și personal

În România, gradul de preocupare al directorilor generali din România este mai ridicat decât al omologilor la nivel global și din regiune în ceea ce privește un număr mare de potențiali factori care pot amenința perspectivele de creștere, arată raportul PwC Global CEO Survey pentru România. Prima poziție a clasamentului îngrijorărilor este ocupată, la fel ca în 2018, de infrastructura inadecvată – aproape două treimi (62%) dintre liderii de companii din țara noastră declarându-se extrem de preocupați de acest aspect. Același procent este înregistrat anul acesta și de incertitudinea politicilor publice. Următoarele două provocări, în opinia a circa jumătate dintre respondenții din România, sunt legate de forța de muncă: disponibilitatea personalului cu abilități cheie (50%) și schimbarea demografiei forței de muncă (47%). „Liderii de afaceri din țara noastră își îndreaptă atenția și asupra modalităților prin care companiile pe care le conduc se pot adapta la creșterea populismului, care încheie anul acesta lista celor mai importante cinci eventuale amenințări. Dintre factorii societali (externi afacerilor), dincolo de provocările, deja consacrate, care îi preocupă pe liderii din regiune, cum ar fi incertitudinea geopolitică și cea privind politicile publice, reglementarea excesivă reprezintă pentru directorii generali din România pentru 2019 câteva motive de îngrijorare specifice. Astfel, ei se simt amenințați într-o măsură semnificativ mai mare, comparativ cu omologii lor de la nivel regional, de infrastructura inadecvată, volatilitatea cursului valutar și populism”, au mai precizat realizatorii studiului. Discutând despre potențialele amenințări proprii businessului, cu posibil impact asupra perspectivelor de dezvoltare a organizației, talentele, tehnologia și consumatorii continuă să reprezinte principalele provocări pe agenda liderilor de organizații. „O infrastructură insuficient dezvoltată conduce, printre altele, la creșterea costurilor și a duratei de livrare a comenzilor și scade atractivitatea României în ochii posibililor investitori interesați să dezvolte noi unități de producție. Temerea legată de volatilitatea cursului valutar s-a dovedește a fi îndreptățită, dată fiind creșterea bruscă a cotației euro în raport cu moneda națională de la începutul acestui an. Mediul de afaceri este foarte sensibil la multe dintre deciziile care au influențat mersul economiei în ultimul an. Transparența împreună cu predictibilitatea economică și legislativă sunt cele mai solicitate elemente în dialogul cu decidenții guvernamentali pentru ca dezvoltarea companiilor din România și continuarea programelor investiționale să se poată realiza pe baze solide”, a spus Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

GfK: Indicatorul Climatului de consum rămâne negativ

Indicatorul Climatului de consum măsurat de GfK este încă negativ, situat în zona de pesimism (-20,7), a anunțat compania marți, în condițiile în care, pe parcursul anului trecut, consumatorii nu au redobândit încrederea în economie pe care au avut-o în anul precedent. În plus, românii au devenit reticenți pe fondul tensiunilor de pe piața monetară (creșterea ROBOR) și a situației economice incerte. La nivelul Uniunii Europene (UE), consumatorii sunt preocupați de scăderea nivelului de trai - protestele „Vestelor Galbene” din Franța, manifestările împotriva rasismului din Italia, creșterea prețului petrolului și Brexitul sunt evenimentele care au coborât indicele de încredere până la -6. Indicatorul privind încrederea consumatorilor români este determinat de previziuni pesimiste la majoritatea capitolelor. Doar 11% cred într-o evoluție pozitivă a economiei și în același procent se așteaptă ca rata șomajului să scadă în următorul an. Cu toate acestea, românii arată ceva mai mult optimism, atunci când vine vorba despre așteptările privind situația propriilor finanțe. Aproape un sfert dintre ei au încredere că aceasta va arăta mai bine, față de 19% anul anterior. Chiar dacă piața FMCG și cea electro-IT au crescut, anul trecut, consumatorii se arată reticenți când vine vorba despre achiziția bunurilor de folosință îndelungată pe viitor. Pentru acest an, patru din zece români (42%) declară că își vor micșora bugetul pentru achiziții precum mobilă, mașină de spălat etc., aproape la fel de mulți fiind cei care spun că își vor menține constant bugetul pentru astfel de achiziții (41%). Doar 10% dintre români și-au exprimat intenția de a investi mai mult decât până acum. Dintr-o perspectivă mai largă, consumul casnic de bunuri de larg consum va fi menținut în continuare de creșterea venitului disponibil al populației, un impact care poate fi compensat de înăsprirea termenilor de creditare. Rezultatele provin din studiul GfK Omnibus, realizat prin metodologia TAWI (interviuri realizate pe tabletă), pe 1.020 de respondenți, reprezentantiv la nivel național.

Operațiunea Integrum: sancțiuni de peste 7,6 milioane euro

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au verificat 175 de firme în cadrul operațiunii „Integrum”, în perioada 17–24 martie. Inspectorii antifraudă au identificat atât abateri minore, pentru care au aplicat cinci avertismente, dar și alte contravenții, care nu intră sub incidența Legii prevenirii, pentru sancționarea cărora au dispus 313 sancțiuni cu amendă contravențională, în cuantum total de 4,52 milioane de lei, și confiscări de numerar, venituri și mărfuri fără acte justificative, în valoare totală de 23,46 milioane de lei. De la începutul operațiunii „Integrum” inspectorii antifraudă fiscală au dispus sancțiuni contravenționale (amenzi contravenționale și confiscări de numerar, venituri și mărfuri fără acte legale de proveniență) în valoare totală de 36,12 milioane de lei. Din totalul mărfurilor confiscate, 78% reprezintă articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Operațiunea „Integrum”, aflată în desfășurare, a fost declanșată, deoarece inspectorii DGAF au identificat lanțuri tranzacționale frauduloase de aprovizionare cu bunuri și mărfuri, fără documente justificative, care se depozitează în spațiile din Dragonul Roșu. „Printre obiectivele prioritare ale conducerii actuale a Ministerului Finanțelor Publice și a Agenției Naționale de Administrație Fiscală se numără destructurarea lanțurilor tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și reducerea evaziunii fiscale, în vederea atingerii obiectivului strategic de creștere a gradului de conformare voluntară la declarare și plată. Atenționăm clienții centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanțe, documente de însoțire etc) pentru toate mărfurile cumpărate, deoarece monitorizarea și controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale, fiind verificate toate etapele ciclului de comercializare, până la vânzarea către consumatorul final”, au detaliat reprezentanții ANAF.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,23%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a crescut de la 3,16% la 3,23%. Marți, acesta a stagnat. Totodată, indicele ROBOR la șase luni a stagnat la 3,32%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Apple a lansat propriul serviciu TV

Apple a lansat, luni, un nou serviciu de televiziune de tip streaming, un card de credit și un serviciu de jocuri online, astfel că se poziționează, pe lângă producător de dispozitive electronice, drept companie de entertaiment și de servicii financiare, transmit BBC și site-ul agenției Reuters. Pentru a lansat Apple TV Â, care va difuza emisiuni originale de televiziune și filme, a doua cea mai valoroasă companie de tehnologie din lume i-a invitat pe Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Jason Momoa, Alfred Woodard și Kumail Nanjiani. Prezența atâtor staruri nu i-a stimulat pe investitori, astfel că acțiuni Apple au scăzut cu 1,2%. Programele vor fi difuzate printr-o aplicație îmbunătățită pentru cei 1,4 miliarde de utilizatorii de gadget-uri Apple din întreaga lume, precum și cu proprietarii de televizoare inteligente și alte dispozitive Apple. Aplicația TV va fi disponibilă și pe dispozitivele rivale, fiind pentru prima dată în cazul unui serviciu Apple, astfel că emisiunile și filmele acesteia vor putea fi vizionate de pe Samsung, LG, Sony și Vizio, precum și la Firestick de la Amazon și Roku.

Airbus va vinde 300 de avioane în China

Constructorul francez Airbus a semnat un acord în valoare de 30 de miliarde de euro pentru a vinde 300 de avioane către China, acord care coincide cu vizita în Europa a președintelui chinez Xi Jinping, transmite site-ul agenției de știri Reuters. Acordul dintre compania Airbus și agenția de achiziții publice din China, China Aviation Supplies Holding Company, care coordonează, de obicei, contractele de preluare în timpul vizitelor diplomatice, va include 290 de avioane family A320 și zece avioane wide-body A350. Oficialii francezi au spus că acordul cu China a fost de aproximativ 30 de miliarde de euro la prețurile de catalog. În plus, o comandă mai mare decât cea prevăzută, asemănătoare cu cea de peste 300 de avioane Boeing, făcută în timpul vizitei lui Donald Trump în Beijing din 2017, urmează după o lipsă de achiziții pe tot parcursul anului trecut, în care China nu a reușit să plaseze comenzi semnificative pe fondul tensiunilor comerciale globale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.