Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE:Ministrul Finanțelor este îngrijorat de creșterea prețurilor, dar arată cu degetul spre exterior

Ziarul de Vrancea
18 feb 2018 907 vizualizări

 Teodorovici despre creșterea inflației: Mă îngrijorează, dar nu există doar factori interni

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat ieri că este îngrijorat în legătură cu rata anuală a inflației de 4,3%, dar a atras atenția că nu sunt doar factori interni care au contribuit la creșterea inflației, și a spus că va avea în acest sens o discuție cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, cel mai înalt nivel din iulie 2013, când a fost 4,41%, în condițiile în care gazele naturale s-a scumpit cu 3,79% față de decembrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Întrebat dacă este îngrijorat în legătură cu această creștere, Teodorovic a răspuns afirmativ. ”Normal, trebuie s-o luăm în calcul în cadrul Ministerului Finanțelor. Dar, să nu uităm că nu stau la bază doar factorii interni. (...) Voi avea o discuție cu guvernatorul BNR pentru a vedea care sunt acțiunile comune. Poate săptămâna viitoare”, a declarat Teodorovici. În ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,79%, în medie, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,23%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,9%.

Formularul 600: Va fi un singur document și va fi efectuată o singură plată pe an

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat luni, în legătură cu Formularul 600, că va exista un singur formular, iar contribuabilii vor face o singură plată anuală a contribuțiilor. La mijlocul lunii februarie, ministrul a declarat că Ministerul Finanțelor va încerca să comaseze cinci formulare, inclusiv Declarația 600, iar statul va taxa veniturile estimate, nu pe cele realizate. Luni, ministrul a spus că va face o prezentare publică a noului mecanism. ”Voi face o prezentare publică legată de noul mecanism. (...) Va fi un singur formular și va fi efectuată o singură plată. (...) Este foarte important aspectul schimbării calității de asigurat care intervine la momentul plății și al depunerii formularului”, a afirmat Teodorovici, luni.

Propunerea neașteptată de la unul din cei mai bogațI pământeni

u Bill Gates: Oamenii ultra-bogați ar trebui să plătească taxe ”semnificativ” mai mari

Bill Gates a declarat duminică că oamenii ultra-bogați, așa cum este el, ar trebui să plătească taxe ”semnificativ” mai mari, relatează MarketWatch. ”Am plătit mai multe taxe decât oricine altcineva, de peste 10 miliarde de dolari, dar guvernul ar trebui să ceară celor ca mine să plătească taxe semnificativ mai mari”, a afirmat într-un interviu la CNN co-fondatorul miliardar al Microsoft. Gates este al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de aproximativ 92 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. Bill Gates, care s-a angajat să doneze cel puțin jumătate din averea sa unor cauze filantropice, a criticat reforma fiscală a republicanilor, despre care a spus că avantajează cel mai mult corporațiile și oamenii foarte bogați. ”Nu a fost un proiect fiscal progresiv, a fost un proiect fiscal regresiv. Oamenii care sunt mai bogați tind să aibă mai mule beneficii decât cei din clasa de mijloc, sau cei săraci, așa că proiectul acționează contrar tendinței generale pe care am dori să o vedem, în care să fie întărită plasa de siguranță, iar cei din vârf să plătească impozite mai mari”, a spus miliardarul. În toamna anului trecut, peste 400 de milionari și miliardari americani, între care George Soros, Steven Rockefeller și Ben Cohen and Jerry Greenfield, fondatorii Ben &Jerry, au scris o scrisoare deschisă prin care au cerut Congresului să nu reducă taxele pentru bogați.

 

O companie germană care construiește o “mașină zburătoare”

Startup-ul german Lilium speră ca în șapte ani să devină un fel de Uber al vehiculelor zburătoare de dimensiuni mici, dedicate deplasării în orașe. Tânăra companie germană, care a primit o finanțare de 90 de milioane de dolari în luna septembrie a anului trecut, tocmai a fost numită Startup-ul Anului de către Cleantech Group, o rețea formată din peste 6.000 de companii și 8.000 de investitori care încurajează folosirea tehnologiilor nepoluante. Fondată în 2015, compania germană a dezvoltat deja un prototip de vehicul zburător care poate decola vertical și transporta 5 persoane pe distanțe ce-l recomandă pentru deplasările urbane. Aparatul de zbor electric are mai multe elice integrate în aripi. Pentru decolare acestea sunt folosite în poziție verticală, iar odată atinsă înălțimea dorită, sunt rotite pentru a susține accelerația. Germanii spun că micul avion de transport personal poate prinde o viteză maximă de 305 km/h și are o autonomie de aproximativ o oră. Toate acestea fără a genera vreun fel de emisii nocive. Cei de la Lilium au în plan o funcționare similară serviciilor de ride sharing, în care utilizatorul poate comanda o cursă prin intermediul unei aplicații. Conform strategiei actuale, anul viitor ar trebui să debuteze un proiect pilot, urmând ca tehnologia să fie lansată public în 2025.

Numărul de locuri de muncă neocupate a scăzut cu 9,9%

Numărul de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a scăzut în al patrulea trimestru al anului trecut cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului anterior, la 54.700, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). În trimestrul al patrulea din 2017, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,13%, în scădere cu 0,09 puncte procentuale față de trimestrul precedent. ”Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 54.700, în scădere cu 4.200 locuri de muncă vacante față de trimestrul anterior. Comparativ cu același trimestru al anului 2016, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,16 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 6.000”, se arată în comunicat. În ultimul trimestru din 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică și alte activități de servicii (2,52% pentru fiecare în parte), urmate de sănătate și asistență socială (2,40%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.600 locuri vacante), iar rata a fost de 1,23%. ”Sectorul bugetar a însumat peste 31% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 locuri vacante se regăsesc în sănătate și asistență socială, 6.800 locuri vacante în administrația publică, respectiv 2.400 locuri vacante în învățământ. La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,16%, respectiv 100 locuri vacante)”, se arată în comunicat. Față de același trimestru al anului anterior, cea mai mare diminuare atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în administrația publică (-1,49 puncte procentuale, respectiv -3.700 locuri vacante), ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare, respectiv în sănătate și asistență socială (-0,64 puncte procentuale, respectiv -1.800 locuri vacante). ”La polul opus, cu cele mai relevante creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activitățile de intermedieri financiare și asigurări (plus 0,42 puncte procentuale), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (plus 0,22 puncte procentuale), respectiv transport și depozitare (plus 0,21 puncte procentuale)”, se arată în comunicat.

Indicele Robor la 3 luni a urcat iar la cer

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,08%, cel mai mare nivel din decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a stagnat la 2,07%. Luni, acesta a urcat la 2,08%, cel mai mare nivel din 28 decembrie 2017, când a atins pragul de 2,08%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,40%, cel mai mare nivel din 31 octombrie 2014, când a fost 2,45%. La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

Amazon a depășit Microsoft, devenind a treia companie din SUA

Amazon.com a depășit săptămâna trecută Microsoft și a devenit pentru prima oară a treia cea mai mare companie din Statele Unite, în funcție de capitalizarea de piață, relatează MarketWatch. Acțiunile Amazon au crescut miercuri cu 2,6% și au închis miercuri la un nivel record de 1.451,05 dolari pe unitate. Astfel, capitalizarea bursieră a companiei de comerț online a crescut cu 17,69 miliarde de dolari, la 702,46 miliarde de dolari, În aceeași perioadă, acțiunile Microsoft au avansat cu 1,6%, iar capitalizarea de piață cu 10,78 miliarde de dolari, la 699,22 miliarde de dolari. Amazon a mai depășit pentru scurt timp Microsoft în timpul tranzacțiilor din 7 februarie, dar a cedat poziția de lider până la închiderea bursei. La 31 ianuarie, Microsoft avea un avans de 29,17 miliarde dw dolari față de Amazon, cu o capitalizare de 731,56 miliarde de dolari față de 702,39 miliarde de dolari, când acțiunile Microsoft au atins un nivel record. Dar acțiunile Amazon au scăzut mai puțin decât cele ale Microsoft, iat apoi au crescut mai mult. După ce a raportat rezultate trimestriale peste așteptări la începutul lunii februarie, Amazon a anunțat că va colabora cu JP Morgan Chase și cu Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, pentru îmbunătățirea asistenței medicale a angajaților.

Angajații Apple au probleme mari cu pereții din sticlă de la noul sediu

Angajații Apple au apelat de mai multe ori la serviciile medicale de urgență, de la începutul anului până în prezent, după ce s-au lovit în pereții de sticlă de la noul sediu. Inaugurat cu fast în 2017, noul sediu Apple și-a primit cei mai mulți angajați abia la începutul acestui an. În scurta perioadă scursă, s-au înregistrat mai multe incidente care au necesitat chemarea ambulanțelor. Noul sediu al gigantului american, care are un design asemănat de mulți cu un OZN, folosește foarte multă sticlă, mulți pereți ai noului Apple Park fiind, de fapt, construiți din sticlă. Din această cauză, de la începutul anului mai mulți angajați Apple s-au accidentat pentru că au intrat pur și simplu în pereții de sticlă ai clădirilor care compun noul campus al companiei americane. Ambulanța a fost chemată de mai multe ori, iar unii dintre angajați au fost tratați pentru tăieturi minore la nivelul capului, însă, din fericire, în niciunul din cazuri nu a fost necesară spitalizarea. La început, angajații au marcat cu postit-uri pereții din sticlă pentru ca aceștia să fie observați mai ușor, însă administratorii le-au dat jos pentru că ar fi stricat designul arhitectural.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.