Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministerul Energiei: Producția internă de gaze asigură 90% din consum

Ziarul de Vrancea
26 nov 2017 673 vizualizări

Producția internă de gaze a României asigură 90% din consum, iar furnizarea pentru consumatorii protejați este asigurată, arată Planul de Acțiuni Preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale publicat pe site-ul Ministerului Energiei, în care se precizează că stocul de gaze naturale realizat la sfârșitul ciclului de injecție în acest an este de 2,24 miliarde metri cubi.

”Având în vedere faptul că (...) în România, ponderea producției interne în total consum este de aproximativ 90%, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejați este asigurată, în condiții normale de piață și - în situații de urgență - prin implementarea măsurilor prevăzute în Planul de Urgență”, arată documentul. Consumatorii protejați sunt toți consumatorii casnici racordați la o rețea de distribuție a gazelor naturale, dar mai pot cuprinde întreprinderile mici și mijlocii, cu condiția ca acestea să fie racordate la o rețea de distribuție a gazelor, și serviciile esențiale, atât timp cât aceștia nu depășesc 20% din consumul de total de gaze. În această categorie mai pot intra instalații de termoficare, în măsura în care furnizează energie consumatorilor casnici, cu condiția ca aceste instalații să nu poată funcționa cu alți combustibili și să fie conectate la o rețea de distribuție sau de transport de gaze. De asemenea, furnizorii de gaze naturale au obligația să asigure continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor, "având în vedere faptul că aceasta reprezintă un serviciu public". Capacitatea maximă de extracție (la începutul ciclului de extracție) din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale este de 29 milioane mc/zi, iar capacitatea minimă de extracție este 11,5 milioane mc/zi.

McDowell (BEI): În România nu există o problemă de finanțare a infrastructurii

Situația infrastructurii din România nu este cauzată de o problemă de finanțare, ci mai degrabă o lipsă de proiecte publice viabile bine planificate, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI). De asemenea, acesta susține că alți factori importanți includ dezvoltarea capacității de planificare și implementare a proiectelor, precum și un control eficient al fraudei și corupției. Andrew McDowell susține că România are creștere economică determinată de consumul privat, dar, pentru a rămâne sustenabilă, aceasta ar trebui să fie determinată, în principal, de activitățile de investiții.

Romgaz vrea să investească peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmășel

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze, vrea să investească 136,15 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmășel, pentru creșterea capacităților de înmagazinare subterană a gazelor naturale, arată Planul de Acțiuni Preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei. Sărmășel are o capacitate de înmagazinare de 900 milioane mc. În document se arată totodată că alte 87 milioane euro urmează să fie investite în dezvoltarea depozitului privat de înmagazinare gaze naturale Depomureș, deținut de Engie și Romgaz, care în prezent care o capacitate de 300 milioane mc. ”Printre proiectele de interes comun promovate de România, incluse de Comisia Europeană pe a III-a listă (2017), în sectorul gazelor naturale, se regăsesc și proiecte de investiții în scopul creșterii capacităților de înmagazinare subterană a gazelor naturale, respectiv proiectele promovate de Romgaz și Depomureș: creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale în depozitul Sărmășel, depozitul de înmagazinare gaze naturale Depomureș”, se menționează în plan. Legat de proiectul privind creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor în depozitul Sărmășel, data prognozată de punere în funcțiune a obiectivului este aprilie 2024. Valoarea estimată a proiectului, incluzând stocul inactiv de gaze este de 136,15 milioane euro, suportat din surse proprii (25%), iar restul din surse atrase (împrumuturi bancare și fonduri UE). Lansarea licitației în vederea contractării serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate este în februarie 2018, urmând ca studiul de fezabilitate să înceapă în luna mai a anului viitor. În ceea ce privește proiectul de dezvoltare a depozitului de înmagazinare gaze naturale Depomureș, acesta are drept scop creșterea volumului util al depozitului subteran până la 600 milioane metri cubi în două etape, respectiv modernizarea infrastructurii actuale utilizate la înmagazinarea gazelor natural. Proiectul are termen de finalizare anul 2022.

O conductă de gaze între România și Serbia, finalizată cu 43 milioane euro

România are în vedere încheierea unui Memorandum de înțelegere cu Serbia pentru construirea unei conducte de interconectare, între Arad și Mokrin, lungă de circa 80 km, pentru creșterea gradului de asigurare a securității energetice în regiune, arată un Plan de Acțiuni Preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei. ”Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA (faza I, II și III). Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de granița dintre România și Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, arată planul. Proiectul "Interconectarea sistemului național de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia" constă în construirea unei conducte de interconectare a sistemului național de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia pe direcția Arad - Mokrin în lungime de aproximativ 80 km. Din lungimea totală a conductei noi de interconectare între cele două puncte, circa 74 km se vor situa pe teritoriul României și 6 km pe teritoriul Serbiei. Totodată, proiectul prevede construirea unei stații de măsurare gaze naturale, care poate fi amplasată pe teritoriul României sau al Serbiei. Termenul de finalizare este preconizat pentru anul 2026. Valoarea totală estimată a investiției este 43 milioane euro, din care 37 milioane euro conducta pe teritoriul României, 3 milioane euro conducta pe teritoriul Serbiei și 3 milioane euro stația de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie al Serbiei. ”Exportul de gaze naturale spre Serbia se va realiza după finalizarea proiectului BRUA. În situația în care gaze naturale vor fi preluate din Serbia spre România, acestea pot fi direcționate la consum în zona Timișoara - Arad, prin conducta DN 600 Horia - Mașloc - Recaș (25 bar), la presiuni mai mici decât în conducta BRUA”, se arată în document.

Romaero vrea să-și majoreze capitalul social cu 1,4 milioane lei

Romaero București (simbol bursier RORX), companie de stat specializată în întreținerea și repararea avioanelor de transport de pasageri sau cargo, vrea să-și majoreze capitalul social cu 1,44 milioane lei, prin ofertă publică de acțiuni care va fi lansată săptămâna viitoare, capitalul urmând să se majoreze de la nivelul actual de 15,61 milioane lei până la 17,05 milioane lei, a declarat pentru News.ro directorul general al societății, Remus Vulpescu. ”Este prima majorare la Romaero după mult timp și are la bază sume acordate de stat prin Ministerul Economiei pentru efectuarea de investiții esențiale în capacitățile de apărare gestionate de această companie strategică. Este o ofertă pentru acționarii existenți, dintre care statul a investit deja în întregime suma necesară”, spune Remus Vulpescu. Majorarea capitalului social se face ca urmare a faptului că statul a finanțat investiții de 749.000 lei anul trecut, iar anul acesta suma alocată este cu 25% mai mare, de aproximativ 1 milion lei, spune Vulpescu. Subscrierea se va face într-o singură etapă. Majorarea capitalului social se va realiza prin emisiunea unui număr de 577.264 acțiuni noi, nominative, ordinare, în formă dematerializată, fiecare acțiune având o valoare nominală de 2,5 lei, cu acordarea dreptului de preferință pentru acționarii înscriși la Depozitarul Central, proporțional cu cotele de participare deținute de aceștia la data de înregistrare.


Putin s-a impus ca cel mai influent lider în negocierile OPEC

În ultima jumătate de secol, ministrul saudit al Petrolului putea influența piețele doar cu câteva cuvinte despre deciziile care urmau să fie luate la reuniunile OPEC, generând profituri de milioane dacă nu miliarde de dolari pentru cunoscători. Reuniunile OPEC pot încă influența prețurile, dar cea mai puternică voce nu mai este a Arabiei Saudite ci a președintelui rus Vladimir Putin, a cărui țară nu face parte din organizație, potrivit unui articol publicat de BusinessWeek.De când a convenit cu OPEC acordul de limitare a producției de petrol în urmă cu un an, Putin s-a remarcat ca cel mai influent jucător. Așa cum s- a exprimat un oficial de rang înalt al OPEC, liderul rus este cel care ”trage toate sforile”. Influența în creștere a lui Putin în interiorul cartelului reflectă o politică externă menită să compenseze influența Statelor Unite la nivel global, printr-un mix de măsuri economice, diplomatice, militare și de spionaj. Această strategie, care este susținută de vastele resurse naturale ale Rusiei, pare să funcționeze. “Putin este acum țarul global al energiei”, s-a exprimat Helima Croft, fost analist la Central Intelligence Agency, care conduce strategia în domeniul resurselor la RBC Capital Markets în New York.

Averea lui Jeff Bezos a sărit în premieră 100 de miliarde de dolari

Averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, a crescut cu 2,4 miliarde de dolari, la 100,3 miliarde de dolari, după ce acțiunile retailerului online au urcat vineri cu peste 2% datorită optimismului investitorilor legat de vânzările de Black Friday, relatează Bloomberg. Cumpărăturile online care au avut loc de Black Friday au crescut cu 18,4% față de anul trecut, potrivit datelor publicate de compania Adobe Analytics, iar investitorii mizează că Amazon va atrage o parte mai mare din cheltuielile online, în sezonul cumpărăturilor de iarnă. Prin depășirea pragului de 100 de miliarde de dolari, Bezos, în vârstă de 53 de ani, devine primul miliardar care reușește acest lucru din 1999, când performanța a fost realizată de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates. Averea lui Bezos s-a mărit cu 32,6 miliarde de dolari de la începutul acestui an, înregistrând cea mai mare creștere în cadrul indicelui Bloomberg al miliardarilor, care include 500 de persoane. Numai în această săptămână acțiunile Amazon au avansat cu 5%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.