Economic

Legumele se vând în piețe de două - trei ori mai mult decât pleacă de la producători

Ziarul de Vrancea
25 iun 2017 1865 vizualizări

Băieții aceștia deștepți, bișnițari că eu așa le spun, iau de la producători un kilogram de roșii cu 1,5-2 lei și îl vând la 4-5 lei în piață”, arată șeful unei asociației producătorilor agricoli

Consumatorul român ajunge să plătească de două- trei ori mai mult pentru legumele din piețele agroalimentare din România din cauza intermediarilor care stabilesc prețurile, afirmă producătorii chestionați de News.ro. “Problema cea mai mare este desfacerea. Iar consumatorul plătește de 2-3 ori prețul unui produs pe care l-ar putea lua de la producător. Prețurile sunt ridicate în piață nu din cauza producătorilor, ci din cauza acelor bișnițari care dintr-un kilogram de roșii vor să-și cumpere o mașină”, a declarat, pentru News.ro, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu. De aceeași părere este și directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, Aurel Tănase, care susține că nu producătorul este cel care influențează prețurile, ci distribuitori care își adaugă mai mult decât jumătate și distorsionează prețul. Președintele LAPAR explică că 90% dintre produsele care vin pe piață provin de la intermediari, nu de la producători. “Dacă mergeți în piață o să vedeți bișnițari cu șorțurile legate de gât. Și ei vând roșii din Spania. Băieții aceștia deștepți, bișnițari că eu așa le spun, iau de la producători un kilogram de roșii cu 1,5-2 lei și îl vând la 4-5 lei în piață. (...) În piață avem numai bișnițari pentru că 90% dintre documentele pe care le prezintă acești indivizi sunt false. Iar acești indivizi pe care nu îi vede nici administrația pieței, nici poliția locală, nici organele fiscale fac evaziune de cel puțin 90% din marfa pe care o desfac”, a completat Baciu, care a mai spus că autoritățile ar trebui să-și facă datoria. Tănase susține că ar trebui ca toți revânzătorii să folosesească casa de marcaj deoarece în acest moment 70% dintre ei funcționează fără acte și 30% cu acte. În ceea ce privește programul prin care Guvernul sprijnă producătorii agricoli să cultive roșii în spații protejate (sere, solarii), președintele LAPAR nu este mulțumit deoarece acesta a fost demarat târziu, iar producătorii nu au mai putut să beneficieze de sprijinul acordat. În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii agricoli sunt susținuți să cultive roșii în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an la 1.000 de metri pătrați cultivați. Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotărârii, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de 1.000 mp, să obțină o producție de 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative. Termenul de depunere a documentației pentru program a fost prelungit de la 31 mai până la 15 iunie, din cauza temperaturilor scăzute. Potrivit celor mai recente date transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.337 de producători. Suma aprobată de către MADR cu această destinație a fost de peste 39 de milioane de lei, din care a fost plătită suma de 27 de milioane de lei unui număr de 2.003 beneficiari ai programului de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate. În ceea ce privește producția de legume, producătorii susțin că aceasta este bună în ciuda înghețului și a zăpezii care s-au așternut peste terenurile agricole din România la începtul acestui an. Producția de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, în scădere cu 8,1% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS). În 2016, producția de struguri a scăzut cu 7,8%, până la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar cu 8,3%. În schimb, producția de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar dacă suprafața a scăzut cu 0,7%. România a înregistrat anul trecut o creștere a producției de cartofi cu 2,4%, la 2,62 milioane de tone.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.