Economic

Ionuț Dumitru: Inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru 2018

Ziarul de Vrancea
19 sep 2017 1768 vizualizări

Inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor, plasând România în fruntea clasamentului din Europa, a declarat marți Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank, la o conferință de specialitate.

"Ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, inflația a început să crească. După o perioadă destul de lungă în care inflația a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA — dar atenție, dacă excludem impactul reducerilor de TVA inflația nu a fost niciodată negativă în România — în perioada următoare estimările arată că inflația va crește și probabil chiar în primul trimestru al anului viitor inflația va sări semnificativ de 3%, fapt care, probabil, va poziția România în fruntea clasamentului din Europa. Este inevitabil când ai creșteri de consum atât de rapide să nu apară presiuni inflaționiste. Ele nu au apărut până acum, pentru că au fost reducerile de TVA și am avut inflația, mai degrabă deflația importată din Europa pe canalul importurilor", a spus Ionuț Dumitru, la conferința "Reforma iminentă a UE: România și 'nucleul dur'. Adecvare, politici, măsuri necesare". Acesta a făcut referire la execuția bugetară și a subliniat faptul că investițiile sunt la un nivel scăzut. "Execuția bugetară nu este deloc mulțumitoare. Când ai plin boom economic și ai scăderi de încasări de TVA, scăderi de încasări de impozit pe profit sau de accize cred că ar trebui să ne preocupe lucrul acesta. Ați văzut că la rectificare se închide bugetul și probabil că va rămâne sub 3%, cu reduceri majore de investiții, 10 miliarde de lei reduceri la investiții și cu venituri excepționale din dividende plătite de companiile de stat. Nu poți să cârpești bugetul sau nu poți să faci bugetul în felul acesta, doar forțând companiile de stat să-ți plătească dividende. La anul de unde mai luăm acele dividende? Sumele sunt foarte mari și nu poți să te bazezi să finanțezi cheltuieli permanente, de natura salariilor și a pensiilor, din resurse temporare, prin definiție", a afirmat Ionuț Dumitru. Acesta a precizat că România înregistrează o creștere economică de peste 5%, dar aceasta este bazată pe consum. Potrivit lui Dumitru, creșterea economică potențială este în jur de 3%, neexistând o accelerare a creșterii potențiale care să susțină pe termen mediu o creștere economică de peste 5%, mai ales în condițiile în care nu există aport la capital. De asemenea, Ionuț Dumitru a apreciat că în sectorul pensiilor inegalitățile sunt foarte mari, respectiv între pensiile speciale și cele normale, și că indicatorul Gini este mult mai mare decât media europeană.

Premier Energy are verde să preia Forte Gaz GN

Consiliul Concurenței a anunțat marți că a autorizat tranzacția prin care furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Premier Energy, fosta companie Petrom Distribuție Gaze, a preluat Forte Gaz GN. ”Autoritatea de concurență a evaluat operațiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilității acesteia cu un mediu concurențial normal, în conformitate cu reglementările în domeniu, și a constatat că activitățile companiilor nu se suprapun în România. Ca urmare, operațiunea nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței”, a anunțat marți Consiliul. Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției după ce vor fi eliminate informațiile cu caracter confidențial. Compania Premier Energy este activă pe piețele furnizării și distribuției de gaze naturale. A fost înființată în anul 2007, sub numele de Petrom Distribuție Gaze, la acea dată fiind controlată de OMV Petrom. În anul 2013, Ligatne Limited, Cipru, a preluat controlul acestei societății de la OMV Petrom, prin semnarea unui acord de cesiune a părților sociale. Forte Gaz GN este o companie activă pe piața furnizării de gaze naturale.

Artiștii vor primi drepturi de autor în sumă de 41,1 milioane lei

Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) a virat artiștilor în 2016 suma de 41.178.170 de lei, iar peste 45 de milioane de lei au fost colectați de la utilizatori. În cei 20 de ani activitate, din 1996 până în 2016, inclusiv, CREDIDAM a plătit artiștilor în total 285.998.816 de lei (64,1 milioane de euro). Impozitele către stat au fost plătite în valoare de 117.343.589 de lei (25,9 milioane de euro).  Până în 2015, inclusiv, situația CREDIDAM arăta astfel: 244.820.646 de lei (peste 55 de milioane de euro), virați artiștilor, și 100.505.575 de lei (peste 22,2 milioane de euro), impozite către stat. Pentru anul 2015, totalul sumelor colectate a fost de 40.991.152 de lei, având un excedent de 821.501 lei. În 2016, au fost colectați 45.472.092 de lei, cu un excedent de 228.507 de lei. ”Am înregistrat o creștere a numărului de membrii, în prezent, peste 13.700, iar în 2016 am înregistrat o creștere a veniturilor repartizate de CREDIDAM”, a declarat Ștefan Gheorghiu, directorul general al organizației, la o conerință care a avut loc marți. Cei mai importanți utilizatori sunt televiziunile, comunicarea publică (baruri, hoteluri etc.), operatorii de cablu și posturile de radio. În contextul modificării Legii drepturilor de autor și a drepturilor conexe 8/1996, proiect aflat la Senat, directorul general a atras atenția asupra faptului că există riscul ca artiștii să fie deposedați de dreptul la remunerație și să ajungă să fie obligați la cesionarea drepturilor patrimoniale. Ștefan Gheorghiu a explicat și faptul că organizației îi este ”refuzată” modificarea vectorului fiscal. El a precizat că decizia ICCJ 48/2017 a creat o confuzie, iar o soluționare a acestei situații este necesară, în contextul în care activitățile de colectare și de repartiție a remunerațiilor pe care CREDIDAM le desfășoară nu reprezintă operațiune impozabilă din punct de vedere al TVA, conform Legii 8/1996. ”Noi emitem facturi cu TVA, pentru că suntem în continuare pe vector de plătitor de TVA conform ANAF, iar utilizatorii care au cunoștință de această decizie nu vor plăti TVA. Sunt imperios necesare modificarea codului fiscal și găsirea unei soluții tehnice care să reglementeze situația actuală”.  CREDIDAM s-a alăturat campaniei Fair Internet, inițiată de organizațiile artiștilor din Europa, cu scopul de a schimba legislația europeană, astfel încât artiștii să fie plătiți pentru prestațiile difuzate pe internet. Petiția lansată anul trecut a strâns peste 33.000 de semnături, însă pentru a avea efect este nevoie de mai mult de 50.000.

6 din 10 restaurante din România intră în faliment în primele 9 luni

Șase din zece restaurante, baruri și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni de la deschidere, iar opt din zece în primii cinci ani de funcționare, atrage atenția Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), pe baza unor studii realizate de-a lungul timpului pe acest segment de piață. Potrivit unui comunicat de presă al organizației, transmis marți AGERPRES, situația de fapt este cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii sunt pe ultimul loc în clasamentul european al cheltuielilor la restaurante sau cafenele, ca procentaj din veniturile unei gospodării. Astfel, conform Eurostat, românii cheltuie doar 1,1% din venituri la restaurante sau cafenele, în timp ce spaniolii alocă 14,6%, iar media în Uniunea Europeană (UE) este de 6,8%. La nivel general al sectorului, 60% dintre restaurantele, barurile și cafenelele din România dau faliment în primele nouă luni de la deschidere, iar 80% în primii 5 ani de funcționare. ''Să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că nu mai putem face lucrurile după ureche! Educația și formarea continuă reprezintă singura soluție sustenabilă de a rezolva problema lipsei de personal calificat din industrie și a combate managementul defectuos'', a declarat președintele HORA, Dragoș Petrescu.

Nissan a produs pe plan global 150 de milioane de vehicule

Nissan Motor a produs pe plan global 150 de milioane de vehicule în cei 84 de ani de la înființare, a anunțat marți producătorul auto nipon, transmite Automotive World. Compania a avut nevoie de 73 de ani pentru a produce primele 100 de milioane de vehicule, după ce compania a fost înființată în 1933, și de încă 11 de ani pentru a construi ultimele 50 de milioane. Realizările companiei se datorează celor 84 de ani de sprijin continuu pe plan global din partea tuturor acționarilor, inclusiv angajați, dealeri, furnizori, comunități locale, precum și numeroșilor clienți care au ales mașinile produse de Nissan, se arată într-un comunicat al producătorului auto nipon. În 2006, când Nissan a ajuns la 100 de milioane de vehicule, 76,5% din totalul acestora erau fabricate în Japonia. Tendința s-a schimbat în ultimii 11 ani, când 76,5% dintre cele 50 de milioane de vehicule Nissan erau fabricate în afara Japoniei, în special în SUA și China. Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault.

Consumul de carne de porc în Uniunea Europeană este în creștere

Anul trecut, peste 257 de milioane de porci au fost sacrificați în Uniunea Europeană (UE), cu două milioane mai mulți decât în 2015 și cu 5,2 milioane mai mulți decât în urmă cu zece ani, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 2016, producția de carne de porc în UE s-a ridicat la 23,4 milioane de tone, reprezentând 45,9 kilogram pentru fiecare locuitor al UE, cu un kilogram și jumătate mai mult decât în 2006. Totuși, în ultimele luni se observă un declin al producției de carne de porc. În primul semestru din acest an, au fost sacrificați în UE cu 2,7 milioane mai puțini porci decât în perioada similară din 2016 (minus 2,1%). Jumătate din această scădere a fost determinată de reducerile de consum înregistrate în Germania (minus 700.000), Franța (minus 426.000) și Marea Britanie (minus 296.000).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.