Economic

În fiecare lună din acest an s-au vândut în medie 50.119 apartamente

Ziarul de Vrancea
18 oct 2017 1282 vizualizări

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele nouă luni ale anului 2017, în București — 57.116, Cluj — 30.533 și Ilfov — 26.582

 

Agenția Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat 451.072 de vânzări în toată țara, în primele nouă luni ale anului 2017, informează miercuri ANCPI. În luna septembrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, a fost de 57.778, cele mai multe fiind vândute în București — 9.352. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în primele nouă luni ale anului 2017, în București — 57.116, Cluj — 30.533 și Ilfov — 26.582. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj — 2.961, Gorj — 3.436 și Caraș-Severin — 2.677. Numărul ipotecilor, la nivel național, în perioada ianuarie — septembrie 2017, a fost de 181.047. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în luna septembrie în București — 5.317, Bihor — 2.154 și Ilfov — 1.591. La polul opus, se află județele Caraș-Severin — 40, Sălaj — 55 Harghita — 69 și Covasna — 60. Cele mai multe terenuri agricole au fost vândute, în primele nouă luni din 2017, în județele Timiș — 6.377, Dolj — 5.343 și Arad — 5.185.

Trenul de marfă este mai lent de aproape două ori acum față de perioada lui Carol al II-lea

Economia României pierde zeci și sute de milioane de euro din cauza infrastructurii feroviare, în condițiile în care un tren de marfă parcurge distanța dintre Curtici și Constanța în șapte zile, cu trei mai multe decât pe vremea lui Carol al II-lea, a declarat, miercuri, Lucian Bode, deputat PNL și președintele Comisiei de transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, în cadrul unei dezbateri pe teme de profil. "Pe vremea lui Carol al II-lea (rege al României în perioada 1930-1940 — n.r.), un tren de marfă făcea patru zile de la Curtici la Constanța, azi face șapte zile. Nicăieri în lumea asta vaporul nu așteaptă trenul, doar în România, ceea ce înseamnă zeci, sute de milioane de euro pierdute de operatorii economici", a susținut deputatul. El a precizat că viteza medie a unui tren de călători în România este de 35 de kilometri pe oră, în timp ce viteza medie a unui tren de marfă este de 16 kilometri pe oră. "Noi ne chinuim să construim o cale ferată de mare viteză Curtici-Constanța, unde trenurile să atingă 160 de kilometri la oră, în timp ce, în alte țări, TGV-ul din Franța atingea acum 36 de ani, în 1981, viteza de 260 de kilometri pe oră, iar recordul a fost doborât la 515 kilometri pe oră", a mai arătat Bode. Potrivit acestuia, CFR Infrastructură a pierdut la rectificare aproape 70 de milioane de euro pentru că nu a fost în stare să facă investițiile asumate prin proiectul de buget. "Este inadmisibil. Din păcate, astfel de situații sunt din păcate întâlnite foarte des în toate cele patru moduri de transport din România", a continuat Bode.

Dorința de cumpărare a românilor a crescut în trimestrul al treilea

Consumatorii din România au arătat o dorință semnificativ mai mare de a face achiziții în al treilea trimestru al acestui an, în contextul în care înclinația către consum a populației din celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene (UE) a continuat să crească, arată rezultatele studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru trimestrul al treilea din 2017, publicate miercuri. În ciuda creșterii veniturilor și a reducerii TVA-ului față de aceeași perioadă a anului trecut, consumatorii din România s-au arătat prea puțin dispuși să își schimbe opinia asupra perspectivei economice în timpul trimestrului al treilea. ”După un trimestru doi cu variații minime, așteptările economice au fluctuat pe parcursul trimestrului III, revenind la aproximativ același nivel ca la finalul trimestrului anterior. Luna septembrie s-a încheiat la valoarea de 6,3 puncte, cu aproape un punct mai puțin decât la finalul trimestrului II, dar cu 5 puncte peste valoarea din aceeași perioadă a anului trecut”, se arată în comunicat. Înclinația către cumpărare a înregistrat cea mai mare variație, potrivit GfK. Astfel, la începutul trimestrului s-a menținut la nivelul perioadei anterioare, dar în septembrie a crescut la 12 puncte. Aceasta reprezintă o creștere de 6,4 puncte față de finalul trimestrului II și o creștere de 9,7 puncte față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, așteptările privind veniturile au înregistrat, de asemenea, o mică scădere la începutul trimestrului III, dar apoi s-au stabilizat la nivelul de 24,2 puncte până la finalul trimestrului. Această variație reprezintă o scădere de 2 puncte față de sfârșitul trimestrului anterior, dar o creștere de 3,4 puncte față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit GfK. Tendința din România a fost observată și în celalte state din UE. ”Înclinația către consum a populației din cele 28 de țări ale Uniunii Europene analizate în studiu și-a continuat tendința ascendentă, încheind trimestrul III al anului la aproape 21 de puncte. Această valoare reprezintă o creștere față de cele 19 puncte înregistrate la finalul trimestrului II și acum se află la o cotă nemaiatinsă de la finalul anului 2007”, se arată în studiu.

Verde pentru un nou Vicepreședinte de Risc la BCR Banca pentru Locuințe

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat numirea lui Arion Negrilă în funcția de Vicepreședinte de Risc al BCR Banca pentru Locuințe, a anunțat miercuri Banca Comercială Română (BCR). Arion Negrilă a ocupat funcția de Director Executiv Senior pe linia de risc în cadrul Grupului BCR. Din această poziție, el a administrat implementarea Programului Basel III/ IRB și a desfășurat activități de redresare, soluționare și de suport în elaborarea strategiei de management al riscurilor la nivelul grupului, a anunțat banca. ”Arion Negrilă are peste 20 de ani de experiență în cadrul Grupului BCR, din care 13 în funcții de management, timp în care si-a consolidat traseul carierei în managementul strategic al riscurilor, analiza de portofolii și raportarea riscurilor, definirea de ratinguri și parametri de risc, regulamente de creditare, administrarea de capital și guvernanță normative”, se arată în comunicat. Negrilă un doctorat în administrarea riscurilor bancare la Academia de Studii Economice (ASE) din București și este lector la Institutul Bancar Roman (IBR), unde predă despre managementul riscurilor, reglementări de risc ale BNR și europene, procese interne de evaluare a adecvării capitalului (ICAAP). BCR, cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, deținută de grupul bancar austriac Erste Group, a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 305 milioane de lei (67 milioane euro), în scădere cu 52% față de aceeași perioadă din 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.