Economic

Gazele s-au scumpit a treia oară în acest an!

Ionel Sclavone
1 aug 2018 1227 vizualizări

Gazele naturale pentru populație s-au scumpit cu aproape 6 procente, începând din această lună, potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Comparativ cu perioada actuală, factura pentru un apartament dotat cu centrală termică pe gaz va crește în medie, în funcţie de consum, cu 5 lei în lunile calde şi cu 10 lei în sezonul rece.

VIDEO preluat de pe canalul youtube CANALUL DE STIRI

 

În acest an ANRE a aprobat trei majorari la prețul gazului pentru populație. Cea dintâi creștere a avut loc pe 10 ianuarie, cu circa 8,3%. Ulterior, ANRE a aprobat o altă majorare de 10%, începând cu 1 aprilie, a prețurilor la gazele furnizate de ENGIE clienților săi care reprezinta cam jumătate dintre consumatorii casnici din România. Printre cei afectați de această scumpire s-au numărat și vrâncenii care consumă, în marea lor majoritate, gazele naturale furnizate de ENGIE. Cea de-a treia scumpire a prețului gazelor pentru consumatori, cea care se aplică de la 1 august, a fost anunțată pe 19 iulie și a intrat în vigoare de la 1 august.  

„Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei minuţioase a costurilor reflectate în preţul final, comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se arată în anunțul formulat de reprezentanții ANRE.

Cu acest prilej, autoritatea a anunțat că scumpirea vine în contextul în care procentul de creștere a prețurilor la gazele naturale din producția internă a fost de 75,56% în perioada ianuarie 2013 - martie 2019“, subliniind că „ANRE nu a avut și nu are competențe în stabilirea nivelului acestor prețuri“.

În România, prețul gazului pe care furnizorii îl vând consumatorilor casnici este reglementat de ANRE. Cu alte cuvinte, furnizorul cumpără gazul de la producător sau importator la un preț negociat dar este obligat să-l vândă consumatorului casnic la valoarea aprobată de ANRE.

Noua creștere de prețuri a fost anunțată chiar în ziua în care ministrul PSD Eugen Tedorovici declara că intenționează să plafoneze prețul gazelor din producția internă. El a spus că vrea limitarea prețurilor gazelor românești la 55 lei/Wh, în principal din cauză că prețul acestora a crescut prea mult dupa dereglementarea pieței de profil la 1 aprilie 2017. Consecință directă a acestui anunț, acțiunile Romgaz și OMV Petrom tranzacționate pe Bursa de Valori București (BVB) au scăzut cu peste 3 procente.

Mai mult, ministrul PSD a primit și o replică din partea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). Într-un comunicat de presă, ROPEPCA a atras atenția că plafonarea prețului gazelor din producție internă este discriminatorie și va acutiza dependența României față de importurile de gaze.

De altfel, după anunțul făcut de ANRE, de majorare a prețului gazelor, proiectul anunțat de Teodorovici a fost îngropat și nu a mai făcut obiectul nici unei dezbateri publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.