Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Fondul de rezervă al Guvernului a ajuns la fundul sacului

Ziarul de Vrancea
15 dec 2017 680 vizualizări

Mișa: Din fondul de rezervă al Guvernului, din 83 de milioane de lei au mai rămas 3 milioane lei

Fondul de rezervă al Guvernului a ajuns la 3 milioane de lei, din 83 milioane lei, după toate amendamentele aprobate în ultimele zile și după majorarea cu 3 milioane lei a bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, aprobată vineri de comisiile reunite de buget-finanțe, a declarat ieri ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, în cadrul dezbaterilor. ”Din 83 milioane lei, Fondul de rezervă al Guvernului mai are acum 3 milioane de lei, după suplimentarea de 3 milioane de lei a bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, a afirmat vineri Mișa. Comisiile au aprobat vineri un amendament care vizează majorarea bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu 3 milioane lei, față de suma inițială de 25,4 milioane lei. Joi, comisiile au aprobat bugetele pentru 2018 pentru Ministerul Apelor și Pădurilor (buget –438,9 milioane lei, majorare - 26,8%), Ministerul Turismului (buget –63,4 milioane lei, majorare - 39,8%), Ministerul Energiei (buget – 583,3 milioane lei, scădere - 36%), Ministerul Mediului (buget – 444,9 milioane lei, scădere - 5,4%), Ministerul Transporturilor (9.132,8 milioane lei credite bugetare - majorare cu 0,9% față de anul 2017 - și 30.911,5 milioane lei credite de angajament) și Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (buget –11,8 milioane lei, majorare - 4,5%).

Renault relansează brandul de vehicule sport Alpine

Renault relansează producția de vehicule sport sub marca Alpine, cu o investiție de 36 de milioane de euro în modernizarea unei fabrici din nordul Franței, o capacitate de 6.000 de unități pe an, transmite Reuters. Fabrica din Dieppe a fost redeschisă joi, după ce producția de vehicule sub brandul Alpine a fost oprită de Renault acum 22 de ani, pentru reducerea cheltuielilor. În semn de recunoaștere a istoriei brandului, înființat în 1955, noul model A110 va fi produs într-o ediție limitată, de 1.955 de vehicule. Modelul preia numele și designul unui model de succes vândut în perioada 1961-1977. Noul A110, prezentat în premieră la salonul auto de la Geneva din acest an, are un preț de 58.000 de euro și va intra la vânzare în primul trimestru al anului 2018.

Numărul exploatațiilor este în scădere

Numărul exploatațiilor agricole a ajuns la 3,422 milioane anul trecut, cu 5,7% mai mic față de cel înregistrat în 2013 și cu 11,3% față de 2010, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, ieri, AGERPRES. "În anul 2016, numărul exploatațiilor agricole a fost de 3.422 mii, mai mic cu 5,7% față de cel înregistrat la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 și, respectiv, cu 11,3% față de Recensământul General Agricol 2010. Numărul exploatațiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,396 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013, iar numărul exploatațiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013", se arată în document

 Suprafața agricolă utilizată a exploatațiilor agricole a fost în scădere cu 4,2% față de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 și cu 6% față de Recensământul General Agricol 2010.

 Suprafața agricolă utilizată ce a revenit în medie, în anul 2016, pe o exploatație agricolă a fost de 3,65 hectare, comparativ cu 3,6 hectare în anul 2013. Conform sursei citate, numărul exploatațiilor agricole cu suprafață agricolă utilizată mai mică de un hectar este în scădere. "Numărul exploatațiilor agricole de foarte mici dimensiuni, care au utilizat o suprafață agricolă de până la 1 hectar, s-a diminuat în anul 2016 față de anul 2013 cu 173.000 de exploatații agricole, respectiv cu 8,9%. La scăderea numărului de exploatații agricole de foarte mici dimensiuni a contribuit numărul celor care au utilizat o suprafață agricolă mai mică de 0,3 ha, acestea deținând o pondere de circa 27% din totalul exploatațiilor agricole cu suprafață agricolă utilizată. Pe clase de mărime, în anul 2016, structura exploatațiilor agricole a fost diferită din punct de vedere al numărului acestora, comparativ cu structura din punct de vedere a suprafeței agricole utilizate. Exploatațiile agricole sub 1 ha deși au reprezentat 53,0% din numărul total, au utilizat numai 5,1% din suprafața agricolă utilizată, cele cu dimensiuni între 1 și 5 ha au avut ponderi mai apropiate atât ca număr, cât și ca suprafață (38,6% din numărul total și 23,6% din suprafața agricolă utilizată), iar cele de dimensiuni mari, peste 50 ha, au avut o pondere foarte mică (0,5%) în ceea ce privește numărul acestora, dar au deținut 51,1% din suprafața agricolă utilizată", informează INS.

 Potrivit institutului, peste 61% din suprafața agricolă utilizată se află în proprietatea celor care o utilizează.

 "Din datele prezentate, reiese faptul că, atât numărul de exploatații agricole cu suprafață agricolă utilizată, cât și suprafața agricolă utilizată, sunt distribuite în conformitate cu specificul zonei. Menționăm că în macroregiunea doi sunt cele mai multe exploatații agricole (33,0%) și acestea dețin cea mai mare suprafață agricolă utilizată (31,8%). Ca regiuni de dezvoltare, pe primele locuri, din punct de vedere al numărului exploatațiilor agricole, s-au situat regiunile Nord-Est și Sud Muntenia, cu 21,2% și respectiv 20,0%, iar din punct de vedere al suprafeței agricole utilizate, regiunile Sud Muntenia (16,9%) și Sud-Est (16,5%)", precizează comunicatul. În anul 2016 efectivele de bovine și porcine au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 2,2%, iar cele de ovine și caprine au crescut cu 1,8%, respectiv cu 3,6% față de cele înregistrate în anul 2013.

BMW va investi 100 de milioane de euro în Cehia. Banii puteau ajunge și în România

Constructorul auto german BMW a anunțat vineri că va investi peste 100 de milioane de euro pentru a construi în Cehia un circuit de testare a vehiculelor autonome și a celor electrice, pe măsură ce își extinde operațiunile în domeniul tehnologiilor alternative, informează Reuters. Construcția primei facilități de testare a BMW în Europa Centrală și de Est va crea mai multe sute de locuri de muncă în Cehia, țară unde costurile sunt mult mai mici decât în Germania. Noul circuit de testare ar urma să demareze operațiunile la începutul următorului deceniu, a informat BMW. Grupul german a precizat că actualele sale facilități din apropiere de sediul central de la Munchen, precum și cele din Franța și Suedia, nu mai sunt suficiente pentru a realiza testele în creștere realizate cu vehiculele autonome. Grupul BMW, care pe lângă marca având același nume deține și mărcile Rolls-Royce și MINI, intenționează să lanseze primul său model autonom iNEXT în anul 2021 și în acest sens s-a aliat cu Intel, Mobileye, Delphi, Continental, Fiat și Chrysler pentru a dezvolta o piață pentru vehiculele fără șofer. În plus, BMW vrea să își extindă oferta de vehicule electrice până la 25 de modele în anul 2025, dintre care jumătate ar urma să fie vehicule complet electrice. "Astăzi suntem în pragul automobilelor autonome. Aceasta presupune investiții masive în viitorul nostru", a declarat responsabilul cu proprietățile imobiliare la BMW, Herbert Grebenc. Potrivit acestuia, pe circuitul construit pe o suprafață de 500 de hectare la Sokolov, în apropiere de granița Cehiei cu Germania, o zonă aleasă dinte 82 de locații potențiale, vor fi testate sisteme destinate să asiste șoferul, precum și sisteme de frânare.

Mișcări de trupe la vârful Romaero

Acționarii Romaero București, companie de stat specializată în întreținerea și repararea avioanelor de transport de pasageri sau cargo, l-au revocat pe președintele Mircea Toma Modran din Consiliul de Administrație, precum și pe Teodor Iulian Gheorghe, arată un raport al companiei, publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). În plus, au fost aleși noi membri în board, Alexandru Bușcu, Doina Variu și Adriana Sîrzea, cu o durată de patru luni, dar și Aurelian Mircea Radu Trifa, cu un mandat de patru ani începând din 14 decembrie. De asemenea, actionarii vor alege noi membri în Consiliul de Administrație, subiectul aflându-se pe ordinea de zi a ședinței din 14 decembrie. Pentru primele nouă luni ale anului, Romaero a raportat pierderi de 16,95 milioane lei, mai mici cu 37% față de perioada similară a anului trecut, când s-au ridicat la 26,93 milioane lei. Romaero, companie controlată de Ministerul Economiei, are circa 760 de salariați și are o valoare de piață de 170,5 milioane lei (36,7 milioane euro).

Radioul public primește în plus trei milioane de lei

Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament au aprobat vineri un amendament care vizează suplimentarea cu 3 milioane lei a bugetului pentru 2018 a Societății Române de Radiodifuziune. Inițial, bugetul Societății Române de Radiodifuziune era de 370 milioane lei, cu 7,9% mai mare decât în 2017. Banii reprezintă ultima tranșă din Fondul de rezervă al Guvernului pentru 2018, care rămâne astfel fără niciun leu, din 83 milioane lei suma inițială. Tot vineri, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunțase că Fondul de rezervă al Guvernului pentru 2018 a ajuns la 3 milioane de lei, din 83 milioane lei, după toate amendamentele aprobate în ultimele zile și după majorarea cu 3 milioane lei a bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, aprobată vineri de comisiile reunite de buget-finanțe. Acest fond poate fi suplimentat ulterior prin amendamente sau la rectificările bugetare. Comisiile au aprobat vineri bugetele pentru 2018 pentru Academia Română (buget – 415,4 milioane lei, majorare față de 2017 - 3,2%) și pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (buget – 1.237,1 milioane lei, majorare față de 2017 - 32,4%).

Banca Franței vede viitorul în roz

Banca Franței a îmbunătățit estimările de creștere a economiei franceze, pentru acest an și 2018, datorită consumului intern și a investițiilor companiilor din ultimele luni, relatează MarketWatch. Banca centrală anticipează pentru acest an un avans al produsului intern brut de 1,8% și de 1,7% în 2018, față de creșterile de 1,3%, respectiv de 1,5% anticipate în iunie. Creșterea economiei franceze a accelerat în 2017, datorită revenirii puternice a investițiilor după stagnarea din ultimii ani. Potrivit băncii centrale, creșterea s-ar putea intensifica în anii următori mai mult decât indică estimările revizuite, în funcție de impactul măsurilor de reformă de pe piața muncii, din sistemul fiscal și ale reglementărilor referitoare la mediul de afaceri, introduse de președintele Emmanuel Macron. Creșterea economică peste așteptări din 2017 va contribui și la echilibrarea finanțelor publice, astfel că deficitul bugetar va scădea la 2,9% din PIB pentru acest an, de la 3,4% în 2016, estimează Banca Franței.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.