Focșaniul pe locul 14 între municipiile reședință de județ, în clasamentul național al prețului alimentelor din coșul de consum
Un studiu realizat pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS) făcut public într-un recent articol publicat de hotnews.ro arată cum se situează Focșaniul în clasamentul național al prețurilor la alimentele cuprinse în așa numitul coș de consum pentru municipiile reședință de județ. Cu un cost mediu al coșului de consum de 9,57 lei, Focșaniul ocupă locul 14, situându-se astfel în a doua jumătate a clasamentului, însă nu printre cele mai scumpe orașe din țară.
Prețurile în Focșani și comparația națională
Coșul de consum calculat de INS include prețurile unor produse alimentare de bază, precum cartofii, roșiile, vinetele, ardeiul gras, gogoșarii, castraveții, telemeaua de oaie, laptele și ouăle. În Focșani, valoarea acestui coș este de 9,57 lei, fiind mai mică decât în alte municipii reședință de județ precum Giurgiu (9,61 lei), Călărași (9,68 lei) sau Vaslui (9,7 lei).
Pe de altă parte, Focșaniul este mai scump decât orașe precum Iași (8,31 lei), Constanța (8,61 lei) și Slobozia (8,64 lei), care se află în fruntea listei celor mai ieftine localități.
Foto:hotnews.ro
Și la „inflația alimentară” Focșaniul stă mai bine decât alte municipii reședință de județ din țară
În ceea ce privește „inflația alimentară”, adică creșterea prețurilor din coșul de consum în perioada august 2023 - august 2024, Focșaniul a înregistrat o rată relativ redusă, de doar 3,39%. Aceasta este semnificativ mai mică decât în Tulcea, Satu Mare și Piatra Neamț, unde inflația alimentară a depășit 8%.
Foto:hotnews.ro
Produsele specifice: Focșaniul, printre cele mai ieftine la cartofi
Un aspect interesant este poziția Focșaniului în cazul prețului cartofilor, unul dintre cele mai accesibile produse. Conform datelor, cei mai ieftini cartofi din țară se găsesc la Tulcea și Focșani, în timp ce cei mai scumpi sunt la Arad, Baia Mare și Călărași.
În schimb, alte produse din coșul alimentar, precum telemeaua de oaie, arată variații importante de preț la nivel național. De exemplu, acest produs este cel mai scump la Slatina, Ploiești și București, dar poate fi achiziționat mai ieftin din orașe precum Iași, Constanța și Drobeta Turnu Severin.
Concluzii
Focșaniul se poziționează într-un segment mediu al clasamentului național al prețurilor alimentelor, având costuri mai mici decât în multe alte orașe reședință de județ. Totodată, rata moderată a inflației alimentare indică o stabilitate relativă a prețurilor, ceea ce poate fi un punct pozitiv pentru locuitorii orașului.
Deși nu este printre cele mai ieftine municipii, Focșaniul continuă să ofere prețuri competitive pentru anumite produse alimentare, precum cartofii, ceea ce contribuie la accesibilitatea alimentelor de bază pentru populație.
Citiți și articolul publicat de hotnews.ro pe același subiect accesând titlul alăturat:Orașele din țară în care mâncarea e mai scumpă decât în București
Citiți și:INFOGRAFIC Orașele din țară în care mâncarea e mai scumpă decât în București