Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: “Facebook și Microsoft au împiedicat mai multe atacuri cibernetice”

Ziarul de Vrancea
20 dec 2017 608 vizualizări

Facebook și Microsoft au împiedicat săptămâna trecută mai multe atacuri cibernetice ale Coreei de Nord, a declarat marți un oficial al Casei Albe, în condițiile în care Statele Unite acuză public că autoritățile de la Phenian că au coordonat în luna mai un atac informatic care a blocat activitatea unor spitale, bănci și al unor companii, transmite Reuters.

“Facebook a închis conturi prin intermediul cărora erau executate atacuri cibernetice, iar Microsoft a acționat pentru a opri atacuri actuale, nu doar atacul inițial WannaCry”, a spus consilierul pentru securitate internă al Casei Albe, Tom Bossert. Acesta nu a oferit detalii referitoare la măsurile luate de cele două companii, dar a spus că guvernul american cere și altor companii să coopereze în domeniul securității cibernetice. Remarcile consilierului au avut loc în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, la care a acuzat Coreea de Nord de atacul informatic WannaCry, care a infectat sute de mii de computere din peste 150 de țări. Bossert a declarat că guvernul american are dovezi clare că responsabilitatea pentru atacul WannaCry aparține Coreii de Nord. El nu a prezentat totuși aceste dovezi.

Google va bloca reclamele în browser-ul Chrome începând cu 15 februarie

Google a anunțat că blocarea reclamelor în propriul browser, Chrome, va avea loc începând cu 15 februarie. Anunțată în luna iunie și testată deja din iulie, funcția prin care Google vrea să blocheze anumite reclame web în propriul browser va intra oficial în funcțiune începând cu data de 15 februarie 2018. Chrome, care este de departe cel mai folosit browser web la ora actuală, va bloca în mod nativ reclamele considerate agresive. Agresivitatea este stabilită de Coalition for Better Ads (Coaliția pentru reclame mai bune), organizație din care fac parte greii industriei precum Google și Facebook, dar și unele dintre cele mai importante publicații la nivel mondial. Vor fi blocate, printre altele, popup-urile, reclamele care acoperă întreaga pagină și conținutul multimedia care pornește automat. Din 15 februarie, site-urile vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a se conforma. Dacă nu o vor face, site-urile se vor trezi cu toate reclamele blocate, inclusiv cele servite de Google. Este suficient ca o singură reclamă să nu fie conformă, pentru ca toate reclamele găzduite de site-ul cu pricina să fie blocate automat. Ca instrument de apel împotriva blocării automate, deținătorii site-urilor vor putea cere reevaluarea manuală a reclamelor, după ce au fost eliminate cele care nu sunt conforme cu noile standarde. Asta nu va recupera însă banii pierduți câtă vreme reclamele nu vor fi afișate. Un instrument de blocare a reclamelor, împreună cu un browser care, conform estimărilor, deține între 50% și 60% din piață, conferă Google și mai mult control asupra advertising-ului. În plus, dacă utilizatorii vor renunța la extensiile de tip adblock în favoarea sistemului de blocare nativ din Chrome, Google, ca o companie ce trăiește din reclame, se va asigura că nu mai sunt blocate propriile reclame.

INS a revizuit în urcare valoarea PIB din 2016, la 762,3 miliarde lei

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit, miercuri, al doilea set de date provizorii publicate în aprilie privind valoarea produsului intern brut (PIB) din întregul an 2016, majorând valoarea PIB cu 870 milioane lei, la 762,34 miliarde lei (169,8 miliarde euro), chiar dacă a menținut rata de creștere la 4,8% față de anul precedent. În 7 martie, primele date provizorii publicate de către INS indicau că produsul intern brut (PIB), principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat anul trecut cu 4,8% față de 2015, până la 759,23 miliarde lei (echivalent cu 169,08 miliarde euro). În al doilea set de date provizorii, publicat în aprilie, valorile trimestriale ale PIB din 2016 au fost revizuite în urcare cu 281,5 milioane lei pentru trimestrul I, cu 119,1 milioane lei pentru trimestrul II, cu 96,1 milioane lei pentru trimestrul III și cu 1,75 miliarde lei pentru trimestrul IV, valoarea PIB pentru întregul an 2016 fiind, astfel, majorată cu 2,246 miliarde lei, la 761,47 miliarde lei. În al treilea set de date, semidefinitive, publicate miercuri, valoarea PIB din 2016 a crescut 870 milioane lei, la 762,34 miliarde lei (169,8 miliarde euro), dar rata de creștere a rămas la 4,8% față de anul precedent.  În 2015, valoarea PIB a fost de 712,66 miliarde lei (160,3 miliarde euro), au indicat datele definitive ale INS, astfel că valoarea PIB a crescut în 2016 cu circa 50 miliarde lei, sau cu 7% în termeni nominali.  În 2016, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: industria, de la plus 0,4% la plus 1,3%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu plus 3,5 puncte procentuale (de la 101,8% la 105,3%); construcțiile, de la plus 0,1% la plus 0,7%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu plus 10,9 puncte procentuale (de la 101,8% la 112,7%); activitătile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, de la plus 0,5% la plus 0,1%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -7 puncte procentuale (de la 107,9% la 100,9%). Totodată, în 2016, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populației, de la plus 4,6% la plus 4,8%, ca urmare a majorării volumului său cu 0,4 puncte procentuale (de la 107,5% la 107,9%); formarea brută de capital fix, de la -0,8% la -0,5%, ca urmare a modificării volumului său cu plus 1,3 puncte procentuale (de la 96,7% la 98,0%).

Aproape un sfert din monedele virtuale Bitcoin sunt blocate

Multiplele măsuri de securitate folosite de Blockchain, tehnologia care stă la baza monedei virtuale, fac aproape imposibilă accesarea a aproape un sfert din monedele Bitcoin generate, fiind deja celebru cazul unui galez care și-a aruncat harddisk-ul calculatorului folosit pentru minarea a 7.500 de monede Bitcoin, care în ziua de azi ar fi valorat 131 de milioane de dolari. Conform Chainanalysis, o companie care monitorizează transferurile monedelor virtuale cu ajutorul așa-numitor portofele electronice, 23% din toată masa de Bitcoin este blocată sub multiplele straturi de securitate. În total, se estimează că sunt blocate 3 milioane de monede care valorează, la valoarea actuală, aproximativ 52 de miliarde de dolari. Victimele sunt persoane care fie și-au pierdut parola, fie nu mai dețin cheia privată a sistemului folosit pentru minare. În cazul în care posesorii nu recuperează parola și cheia privată, monedele sunt pierdute definitiv, neexistând alte mijloace de recuperare. Un caz celebru deja este cel al lui James Howells, un galez care și-a aruncat harddisk-ul calculatorului folosit pentru minarea a 7.500 de monede Bitcoin, care în ziua de azi ar fi valorat 131 de milioane de dolari.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,11%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la nivelul de 2,11%, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Marți, nivelul a crescut la 2,11%, iar miercuri a rămas la acest nivel. Indicele Robor la 6 luni a rămas miercuri la nivelul de marți, 2,31%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.