Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Exporturile au urcat în ritm mai redus față de importuri

Ziarul de Vrancea
9 ian 2018 1352 vizualizări

Deficitul comercial la 11 luni a fost de 11,34 miliarde euro, în creștere cu 29,3% față de aceeași perioadă a anului trecutu d

Exporturile de mărfuri românești au avansat în luna noiembrie a anului trecut cu 8,9% față de aceeași lună a anului anterior, până la 5,79 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile au avansat în noiembrie cu 11,8% față de aceeași lună a anului anterior, la 6,9 miliarde euro. În urma acestei evoluții, deficitul comercial al României a fost în noiembrie de 1,12 miliarde euro, în creștere cu 29,7% față de nivelul înregistrat în aceeași lună a anului anterior, când a fost 865,5 milioane euro. Deficitul comercial la 11 luni a fost de 11,34 miliarde euro, în creștere cu 29,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost 8,77 miliarde euro. Ritmul este în creștere față de cel din primele zece luni. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, exporturile au însumat 58,15 miliarde euro (avans de 9,5% față de aceași perioadă a anului anterior), iar importurile 69,49 miliarde euro (o creștere de 12,3%). Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1.I-30.XI 2017 a fost de 44,17 miliarde euro la expedieri și de 52,72 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76% din total exporturi și 75,9% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada 1.I-30.XI 2017 a fost de 13,98 miliarde euro la exporturi și de 16,77 miliarde euro la importuri, reprezentând 24% din total exporturi și 24,1% din total importuri. În primele 11 luni, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor au fost deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (46,4% la export și 37,3% la import) și alte produse manufacturate (33,4% la export și respectiv 30,9% la import).. În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% față de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro. Deficitul comercial din 2016 a fost de 9,96 miliarde euro, mai mare cu 19% față de 2015.

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,04%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la nivelul de 2,04%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Luni, BNR a decis să mărească dobânda de referință de la 1,75% la 2%. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a scăzut la 2%. Tot luni, BNR a decis să crească dobânda de referință de la 1,75% la 2%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut marți la 2,25%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Rata șomajului a ajuns la 4,7% în noiembrie, în scădere față de luna precedentă

Rata șomajului a fost de 4,7% în noiembrie, date ajustate sezonier, în scădere ușoară față de luna octombrie, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). În octombrie, rata șomajului a fost de 4,9%, date ajustate sezonier, în scădere față de septembrie, când a fost 5%. În noiembrie, rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, până la 4,7%, date ajustate sezonier, potrivit INS. De asemenea, rata șomajului la bărbați a fost cu 1,9 puncte procentuale mai mare decât la femei. ”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna noiembrie a anului 2017 a fost de 443 mii persoane, în scădere atât față de luna precedentă (451 mii persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (492 mii persoane)”, se arată în comunicatul INS. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,8% pentru luna noiembrie 2017 (4,7% în cazul bărbaților și 2,7% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,8% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna noiembrie 2017.

Anchetă împotriva Apple în Franța

Parchetul Parisului a deschis o anchetă preliminară împotriva Apple cu privire la ”înșelăciune și perimare programată”, după ce grupul californian a recunoscut că a încetinit în mod intenționat funcționarea unor modele mai vechi ale produsului său vedetă iPhone, potrivit unei surse judiciare, scrie Reuters. Această anchetă, deschisă vineri, are loc în baza unei plângeri depuse la sfârșitul lui decembrie de asociația de apărare a consumatorilor Halte à l‘obsolescence programmée (HOP, Stop perimare programată). Ancheta a fost încredințată Direcției Generale a Concurenței, pentru Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF) din cadrul Ministerului Economiei. În Statele Unite, o purtătoare de cuvânt Apple a refuzat luni să comenteze această evoluție. Ea a evocat scuzele prezentate pe 28 decembrie de către firmă, după ce a recunoscut, cu câteva zile mai înainte, că unele dintre actualizările sistemului său de exploatare au ca efect o încetinire a funcționării unor versiuni mai vechi ale iPhone, cu scopul de a menaja bateriile.

Google își unifică serviciile de plată sub brandul Google Pay

Toate serviciile de plată oferite de Google au fost unificate sub o singură umbrelă - Google Pay. Google a decis să-și grupeze toate serviciile de plată de care dispune sub un singur brand și a optat pentru un nume simplu al unicului serviciu de plăți pe care îl va deține - Google Pay. Până acum, oferta serviciilor de plată a Google era fragmentată, existând mai multe produse, cu diverse aplicații și disponibilități. Dintre acestea, cele mai proeminente erau Google Wallet și Android Pay. Informațiile de plată din vechile produse vor fi disponibile sub egida Google Pay în cadrul serviciilor gigantului american și cele ale partenerilor săi. Spre exemplu, Chrome va folosi în continuare datele cardurilor pentru plăți web, aplicațiile de Android vor putea realiza achiziții în cadrul ecosistemului mobil al celor de la Google, iar magazinele înrolate în sistem vor fi autorizate pentru plăți prin NFC. Cei de la Google spun că mai multe servicii importante, precum Airbnb, Fandango sau Instacart suportă deja noul serviciu și că mai mulți comercianți vor fi înrolați în sistemul Google Pay pe parcursul următoarelor săptămâni

Bitcoin și alte monede virtuale sunt în scădere

Bitcoin a scăzut luni, influențând negativ și alte monede virtuale, cum ar fi ether și litecoin, din cauza temerilor investitorilor că autoritățile de reglementare vor înăspri controlul asupra pieței, transmite Bloomberg. Autoritățile de reglementare din China și Coreea de Sud întăresc supravegherea tranzacțiilor cu bitcoin și mineritul acesteia, în timp ce Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare a început la sfârșitul anului trecut să controleze mai strict vânzările acesteia. Coinmarketcap.com a decis să excludă datele din Coreea de Sud referitoare la vânzările de bitcoin, dând impresia unei scăderi puternice a prețurilor. ”Veștile venite din partea autorităților de reglementare trag în joc prețurile. Înăsprirea controalelor în China și Coreea de Sud influențează negativ bitcoin”, a spus Gabor Gurbacs, director pentru strategie în domeniul activelor digitale la VanEck Associates. Bitcoin a scăzut luni cu până la 17%, la 14.820 de dolari, cel mai mult în ultimele două săptămâni. Toate cele mai importante 10 monede virtuale, în funcție de capitalizarea de piață, au avut luni o evoluție negativă, majoritatea cu cel puțin 10%, potrivit datelor Coinmarketcap.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.