Economic

Expertul contabil focșănean Mirela Lupu explică în ZdV: Modificările fiscale ale anului 2025

Mirela Lupu
7 ian 2025 6772 vizualizări
Economistul expert contabil Mirela Lupu conduce cabinetul de contabilitate Consadvice Account SRL Focșani, Str Tinereții nr 3 și oferă consultanță fiscală și financiară cu programare la mirela@contabilitatefocsani.ro.Canal youtube:https://www.youtube.com/user/Mirela222222
Economistul expert contabil Mirela Lupu conduce cabinetul de contabilitate Consadvice Account SRL Focșani, Str Tinereții nr 3 și oferă consultanță fiscală și financiară cu programare la mirela@contabilitatefocsani.ro.Canal youtube:https://www.youtube.com/user/Mirela222222

Intrăm în anul nou 2025 cu o serie de modificări fiscale care vor conduce la instabilitate economică. 

Credibilitatea populației în guvernanți este la un nivel extrem de scăzut și va continua să rămână la fel.

Regulile fiscale care guvernează mediul de afaceri devin din ce în ce mai complexe nu doar în România ci în toată lumea. La noi se adaugă și incertitudinele fiscale datorate modificărilor  dese ale legislației îngreunând activitatea companiilor și nu doar de partea legală ci și de modalitățile prin care să poată să își atragă salariații, să îi mențină și să mai poată și performa pe termen lung.

 

 

Instabilitatea legislativă ocupă  de mulți ani  un loc important pe lista preocupărilor companiilor din România. În 2024 am avut implementarea E-facturii, E-transport,  majorări ale salariului minim pe economie, limitarea regimului microîntreprinderilor, implementarea SGR, modificări aduse cotei de tva. 

Aceste schimbări trebuiesc implementate în timp record pentru că de cele mai multe ori legile sunt aprobate în regim de ordonanțe cu aplicabilitate imediată. Pentru toate aceste modificări companiile trebuie să aloce și resurse financiare suplimentare. 

În 2025 mediul de afaceri este nevoit să adopte iarăși  o serie de alte noi modificări, să își modifice softurile de contabilitate/gestiune. Declarația SAFT obligatorie în noul an va da  bătăi de cap datorită complexității ei la care se mai adaugă și E-tva. ANAF are deja acces la o serie de informații din contabilitatea companiilor cu care poate lupta cu evaziunea despre care spune că este la cote ridicate. 

În calitate de expert contabil lucrez  cu o serie de date financiare ale clienților mei   și tot acest volum de declarații pe care sunt nevoită să le transmit este istovitor și fără sens de multe ori. Sunt situații în care pentru declararea tva-ului putem  transmite  lunar  și până la 4 declarații la care se adaugă și cele de contribuții, impozite. Îmi este greu să înțeleg de ce nu se simplifică și nu se regândește  sistemul de raportare. Complex și complicat nu este întotdeauna eficient.

A fi antreprenor în România este un  test  de rezistență fizică, mentală și nu știu cum dar reușim mereu să ne repliem pe noile cerințe.

În ultima zi a anului 2024, 31 decembrie, a fost publicată in Monitorul Oficial nr 1334  Ordonața de Urgență nr 156/2024 cu o serie de modificări, majorări cu impact începând cu anul 2025.

Voi face un sumar al lor:

Pentru 2025 sfatul meu este să  evitați creditele de consum, eliminați cheltuielile inutile, creați-vă un fond de rezervă. Dobânzile bancare vor crește, cântăriți cu prudență nevoia unor noi credite.

Articol redactat de către Ec Mirela Lupu – expert contabil si consultant fiscal. Mirela oferă   consultanță fiscal, contabilă  și financiară cu  programare  la mirela@contabilitatefocsani.ro

Citiți și:Expertul contabil focșănean Mirela Lupu explică în ZdV: 7 noutăți fiscale și contabile valabile din 2025​

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.