Expertul contabil focșănean Mirela Lupu explică în ZdV: 7 noutăți fiscale și contabile valabile din 2025
Suntem obișnuiți ca pe final de an să primim cadou din partea guvernanților majorări de taxe și impozite. Ocupați cu așezarea comodă în scaunele de la guvern vom primi probabil acest cadou fix în ultima zi din an să avem subiecte de conversație la trecerea dintre ani.
Până să aflam ce ne pregătesc guvernanții trec în revista ceea ce cunoaștem la acest moment:
- Începând cu 01 ianuarie 2025 salariul minim pe economie crește de la 3700 lei la 4050 lei conf HG1506/2024. Se vor aplica noi plafoane pentru calculul indemnizației la sănătate și pensii in cazul persoanelor fizice autorizate și persoanelor fizice care obțin venituri din diverse surse: - dividende, venituri din dobânzi,etc.
- Începând cu 1 ianuarie 2025 e-factura va fi transmisă și în relația cu persoanele fizice B2C. Până la data de 30 iunie 2025 nu se vor aplica sancțiuni. CNP-ul nu va fi obligatoriu de raportat putându-se trece un cod format din 13 cifre de 0.
- Se introduce obligația transmiterii declarației SAFT de către toți operatorii economici. Există o perioadă de grație cuprinsă între 3-6 luni în funcție de mărimea societății. Am scris un articol mai detaliat anterior despre această nouă declarație.
- Declarația unică va fi simplificată și începând cu anul 2025 declarația estimativă va fi eliminată.
- În continuare societățile plătitoare de impozitul pe microîntreprinderi nu își pot deduce din impozitul datorat sumele cu sponsorizările efectuate.
- Persoanele fizice pot beneficia de reducerea taxelor locale – impozit pe clădiri/terenuri dacă fac dovada a cel puțin 3 donări de sânge conform Legii 74/2024. Măsura poate fi aplicată la nivel local dacă este prevăzută prin hotărârea Consiliiilor Locale.
- Sistemul RO E-TVA se amână până la 01 iulie 2025.
La cum sunt discuțiile în acest moment și a ordonanțelor care se pregătesc sunt de părere că ne vom aștepta la creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, micșorarea plafoanelor pentru microîntreprinderi de la 500000 euro la 250000 euro, eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură și probabil și modificări asupra cotei de tva.
Nu ne așteaptă un an ușor. Să fim încrezători, să cântărim cu responsabilitate deciziile pe care le luăm și să măsurăm bine banii de-i avem.
Articol redactat de către Ec Mirela Lupu – expert contabil si consultant fiscal. Mirela oferă consultanță fiscal, contabilă și financiară cu programare la mirela@contabilitatefocsani.ro