Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Euro scade sub 4,57 lei, dolarul atinge un nou nivel minim din mai 2016

Ziarul de Vrancea
24 iul 2017 550 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,5656 lei/euro, în creștere cu 0,18% față de nivelul precedent, în linie cu evoluția altor monede din regiune, în timp ce dolarul american a ajuns la un nou nivel minim din 4 mai 2016. Vineri, BNR a afișat un curs de 4,5737 lei/euro.

Moneda românească s-a apreciat în fața euro în contextul în care și alte monede din regiune, precum zlotul polonez și forintul maghiar, au crescut în fața euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9269 lei la 3,9166 lei, cel mai scăzut nivel din 4 mai 2016, când a fost 3,9101 lei. Totodată, cursul francului elvețian a crescut de la 4,1326 lei la 4,1455 lei. Lira sterlină a continuat trendul descendent și a scăzut de la 5,1086 lei la 5,1064 lei, cel mai scăzut nivel din 9 noiembrie 2016, când a fost 5,0470 lei.

BMW respinge acuzațiile că a manipulat emisiile automobilelor diesel

BMW respinge acuzațiile din presă legate de posibila asociere cu alți producători auto germani, potrivit cărora a manipulat în privința emisiilor automobilelor diesel, susținând că discuțiile cu alte companii s-au concentrat pe promovarea tehnologiei de tratare a gazelor de evacuare în Europa, transmite Boomberg. Pe fondul incertitudinilor care umbresc industria auto germană, BMW susține că a mers mai departe decât competitorii săi în a se asigura că automobilele diesel respectă recomandările autorităților de reglementare în paralel cu performanțele bune. BMW combină lichid AdBlue pentru neutralizarea poluanților cu un sistem care stochează emisiile de oxid de nitrogen și nu vede niciun motiv pentru a rechema sau actualiza cele mai recente modele diesel. Compania s-a oferit să actualizeze modelele mai vechi Euro 5. ”Concurăm pentru a oferi cele mai bune sisteme de tratare a emisiilor. Spre deosebire de alți producători, vehiculele grupului BMW folosesc o combinație de dirverse componente pentru a trata gazele de evacuare și în acest fel îndeplinesc condițiile legale referitoare la emisii și obțin performanțe foarte bune în privința emisiilor, în condiții reale”, se arată într-un comunicat publicat duminică seară de BMW.

Mașinile autonome vor genera o industrie de 7 trilioane de dolari până în 2050

În următorii mai bine de 30 ani, pe măsură ce mașinile care se conduc singure vor deveni accesibile, se va naște o nouă industrie în care producătorii auto se vor lupta cu marile companii de tehnologie pentru monetizarea timpului liber al pasagerilor. Conform worldmapper.org, timpul mediu la nivel mondial pe care oamenii îl petrec pe drum între casă și job și la întoarcere este de 80 de minute. În cazul milioanelor de oameni care se deplasează cu automobilul, mașina autonomă va elibera timpul pe care aceștia îl petreceau fiind atenți la condus. Acel timp care se va elibera va naște ceea ce Intel numește Industria Pasagerilor. Conform companiei americane, până în 2050 această industrie va valora 7 trilioane de dolari. Producătorii auto și giganții tehnologiei se vor bate pentru a câștiga banii pe care pasagerii vor fi dispuși să-i cheltuiască cât timp călătoresc. Prima luptă se va da pentru conectivitate. Utilizatorul și mașina vor trebui conectați la internet și la diverse servicii pentru îndeplinirea anumitor facilități. Spre exemplu, într-un ecosistem de tip smartcity, mașina va rezerva automat un loc de parcare la destinație și se va ocupa singură de acest aspect, după ce pasagerii coboară. Apoi, va fi o luptă pe zona de productivitate. Timpul pe care nu mai trebuie să-l petrecem șofând va putea fi umplut în mod productiv. Google și celelalte companii de tehnologie vor fi mai mult decât fericite să-și ofere serviciile de comunicare și productivitate celor care doresc să profite de timpul liber petrecut în mașină. Bineînțeles, va exista și un front al entertainment-ului pentru că minutele sau chiar orele petrecut ca pasager într-o mașină autonomă pot fi petrecute ascultând muzică, vizionând filme sau jucând jocuri electronice. Ideea de bază este că vehiculul se va transforma într-o platformă în care pasagerul va consuma produse și servicii. Cei de la Gett, o companie de ridesharing din New York City, sunt de părere că serviciile livrate în mașinile autonome vor ajunge să reprezinte jumătate din veniturile companiilor care activează în zona de mobile.

Fiscul rambursează companiilor TVA de peste 934 de milioane de lei, în iulie

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, luni, că rambursează companiilor din România, în luna iulie, 934,28 milioane de lei (204,4 milioane de euro) din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Potrivit ANAF, deconturile cu restituire și compensare se ridică la 815,17 milioane lei, din care 33,98 milioane lei se compensează și 781,19 milioane lei se restituie. În același timp, deconturile cu compensare integrală au un cuantum total de 77,33 milioane de lei. În cazul compensărilor totale sau parțiale, Fiscul va soluționa toate deconturile pentru care a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit, care totalizează 781,19 milioane de lei, plata efectivă va fi realizată în două tranșe - prima tranșă, în valoare de 274,20 de milioane de lei, iar a doua tranșă, de 506,99 milioane lei. Sumele includ, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluționate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 25.05.2017, cu excepția deconturilor aferente operațiunilor de import, care au fost soluționate pânã la data selecției, precizează sursa citată. În luna iunie, Fiscul a anunțat că a rambursat 1,287 miliarde de lei din taxa pe valoarea adăugată (TVA).

FMI a menținut estimările de creștere a economiei mondiale

FMI a menținut estimările de creștere a economiei mondiale pentru 2017 și 2018 la nivelul celor din aprilie, la 3,5%, respectiv 3,6%, dar le-a îmbunătățit pentru zona euro și China, relatează Reuters. ”Riscurile legate de estimările de creștere economică par echilibrate în viitorul apropiat, dar indică o încetinire pe termen mediu”, potrivit noilor estimărilor actualizate referitoare la perspectivele economiei mondiale (World Economic Outlook). Fondul a redus estimările referitoare la economia Statelor Unite la 2,1% pentru 2017 și 2018, de la cele de 2,3% și 2.5% publicate acum trei luni. Modificarea prognozelor a avut loc după ce FMI a renunțat la așteptările că măsurile de stimulare dorite de administrația Trump vor stimula creșterea economică, în mare parte pentru că detaliile legate de planurile respective nu au fost făcute publice. Consilierul economic și directorul pentru cercetare al FMI, Maurice Obstfeld, a spus că economia mondială este subiectul unei retorici protecționiste considerabile, cum este cazul propunerii președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale pe importurile de oțel din China, dar că aceste discuții nu s-au concretizat încă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.