Economic

Efectele Ordonanței Vâlcov - Teodorovici: ENGIE anunță scumpirea gazelor

Ionel Sclavone
20 ian 2019 1622 vizualizări

Prețul gazelor naturale și al energiei electrice furnizate de ENGIE România SA ar putea crește în perioada următoare ca urmare a impactului pe care îl va produce OUG 114/2018 asupra cifrei de afaceri a firmei. Clienții ENGIE, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze ai României, au fost anunțați că preţurile vor creşte. Majorarea va avea loc în ciuda faptului că Guvernul a plafonat preţul acestei resurse, în următorii trei ani.

Potrivit economica.net, în notificarea transmisă, partenerii sunt anunțați că după modificările aduse de Guvern, prin OUG 114/2018, cadrului legislative din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, ENGIE România ia în calcul ajustarea prețurilor din contracte. Compania ar putea majora costul final al facturii la gaze, deşi preţul la producător a fost plafonat de către Guvern, în contextul în care Executivul a impus companiilor din energie o taxă de 2% din cifra de afaceri. Scrisoarea a fost transmisă clienților de pe piața liberă, persoane juridice și o parte din clienții casnici.

„Justificat de modificările legislative intervenite, aplicarea art. 61 si art. 78 din OUG nr. 114/2018, Engie România are în analiză efectele economice generate asupra contractului/contractelor de vânzare-/cumpărare de gaze naturale şi/sau energie electrică în vigoare, încheiat/încheiate între societatea dvs şi Engie România. Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că eventualele efecte generate de aplicarea art. 78 din OUG 114/2018 reprezintă modificări de circumstanţe, fără să implice încheierea de act/acte adiţionale, acestea intervenind în baza unei notificări prealabile, conform procedurilor contractuale. În acest sens, vom reveni către dvs. cu o notificare în care vom prezenta detaliile privind ajustarea echitabilă a contractului/contractelor încheiat/încheiate cu Engie Romania, ca urmare a modificărilor legislative amintite mai sus“, se arată în documentul transmis clienților ENGIE.

Art. 61 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului trecut, se referă la plafonarea preţurilor la gaze naturale și energia electrică pentru piaţa consumatorilor casnici. , care ar putea conduce la creşterea lor pentru piaţa concurenţială (în cazul energiei electrice). Art. 78 se referă la introducerea taxei de 2% pe cifra de afaceri a anului trecut, pentru fiecare activitate licenţiată de ANRE. Efectul final este o creştere mult mai mare, pentru că el conţine acest 2% pentru producător, transportator, distribuitor, furnizor.

Până pe 20 februarie, ENGIE, ca și celelalte firme care operează în domeniul gazelor naturale trebuie să comunice ANRE cifra de afaceri realizată anul trecut, pentru aplicarea taxei de 2%. Prin aplicarea OUG 114/2018, în cazul plafonării preţurilor la gaze la 68 de lei/MWh la producător, vor fi afectați producătorii români, Petrom şi Romgaz, nu însă și importatorii de gaze rusești.

Engie România SA are ca principal obiect de activitate furnizarea gazelor naturale în România pentru clienți persoane fizice și persoane juridice. Engie România SA face parte din Grupul internațional Engie S.A., care mai deține Distrigaz Sud Rețele SRL, Engie Servicii SRL, Alizeu Eolian SA, Brăila Winds SRL și Engie Building Solutions SRL.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.