Economic

Economia nu duduie, din contră gâfâie

Ziarul de Vrancea
9 aug 2017 596 vizualizări

Evoluție slabă a exporturilor în iunie: livrările la export au urcat cu doar 2,5%, în timp ce importurile au avansat cu 14,2%

Exporturile de mărfuri românești au avansat în iunie cu 2,5%, până la 5,07 miliarde euro, ritm mult încetinit față de cel înregistrat în luna mai, în timp ce importurile au continuat să crească în ritm susținut, adâncind semnificativ deficitul comercial al țării, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În luna mai, exporturile înregistraseră un avans-record, de 19,3% față de luna mai 2016, până la 5,58 miliarde euro.  Importurile au avansat în iunie cu 14,2% față de aceeași lună a anului trecut, la 6,44 miliarde euro. În urma acestei evoluții, deficitul comercial al României a fost în iunie de 1,37 miliarde euro, în creștere cu 97% față de nivelul înregistrat în aceeași lună a anului trecut. În primul semestru, deficitul comercial a fost de 5,84 miliarde euro, în creștere cu 30,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. România a exportat, în primele șase luni, mărfuri în valoare de 30,88 miliarde euro, încreștere cu 9,6% față de aceeași perioadă din 2016, și a importat de 36,72 miliarde euro, cu 12,4% mai mult față de prima jumătate a anului trecut. Exporturile în celelalte 27 state membre ale UE au urcat cu 10,3% în primul semestru, la 23,48 miliarde euro, iar exporturile către state din afara UE au avansat cu 7,4%, la 7,4 miliarde euro. Mașinile și echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerțul exterior în primele șase luni din acest an, cu 47,8% la export și 37,5% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 34% la export și 30,7% la import. Produsele agroalimentare, băuturile și tutunul au reprezentat 7% din exporturi și 8,8% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,5% din exporturi și 13,5% din importuri. În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% față de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro - nivel record istoric -, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro. Deficitul comercial din 2016 a fost de 9,96 miliarde euro, mai mare cu 19% față de 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.