Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Declarația unică va fi titlu executoriu

Ziarul de Vrancea
22 apr 2018 794 vizualizări

ANAF îi va putea executa silit mai repede pe contribuabili

Declarația fiscală unică (Declarația 212), recent introdusă în legislație pentru declararea, impozitarea și taxarea veniturilor extrasalariale, va deveni titlu executoriu atunci când se va atinge scadența la obligațiile de plată, atenționează experții companiei de consultanță juridică CON-firm. „Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) folosește direct informațiile din Declarația 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere, așadar se poate ajunge mai repede la executarea silită”, se arată într-un comunicat transmis luni de companie. „Titlul de creanță fiscală devine titlu executoriu la data la care se împlinește scadența sau termenul de plată prevăzut de lege, se prevede în Codul de procedură fiscală. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlu de creanță fiscală; la fel, o declarație fiscală. Faptul că se ajunge la scadență și plata nu s-a realizat face ca acest titlu să fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fără alte formalități”, spune Agnes Ghiță, expert fiscal în cadrul CON-firm. „Nou introdusă în legislația fiscală, Declarația unică 212 este un astfel de document - titlu de creanță fiscală - pe care ANAF îl poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au plătit la termen taxele la stat”, adaugă Agnes Ghiță. Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăți în baza formularului depus la ANAF. Odată depășit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declarația 212. „Este de reținut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, și nu de către executorii judecătorești - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanță”, se menționează în comunicat. „Pentru populație, Declarația 212 are și un avantaj: contribuabilul va ști exact ce plătește. Declarația unică arată exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adaugă apoi penalități și dobânzi. Înainte, deciziile de impunere se emiteau unoeri târziu, contribuabilul nu se mai avea timp să înțeleagă ce-i cere ANAF și de ce, iar apoi, când era executat silit, confuzia se adâncea și mai mult”, mai arată experții. Compania de consultanță juridică și financiară CON-firm are acționariat 100% românesc, peste 25 de ani de activitate și peste 5.000 de dosare gestionate cu succes, echipa sa fiind formată din avocați, consilieri juridici, practicieni în insolvență, experți fiscali și economiști.

Verde pentru preluarea farmaciilor Sensiblu și Punkt

u vânzarea A&D Pharma către Glebi Holdings a fost autorizată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a autorizat cu condiții tranzacția prin care Glebi Holdings PLC, companie a grupului Penta, preia A&D Pharma Holdings NV, după ce Glebi și-a luat angajamentul de a cesiona 18 farmacii Arta. ”În urma analizei, Consiliul Concurenței a apreciat că operațiunea generează suprapuneri atât pe  piața comercializării cu amănuntul, cât și pe piața comercializării cu ridicata de produse farmaceutice și parafarmaceutice. Acest lucru ar fi putut conduce la consolidarea poziției Glebi Holdings PLC pe piața comercializării cu amănuntul a produselor farmaceutice și parafarmaceutice”, arată un comunicat transmis luni de autoritatea de concurență. Ca urmare, tranzacția a fost autorizată cu condiția respectării unor angajamente asumate voluntar de către Glebi Holdings, unul din acestea fiind cesionarea a 18 farmacii Arta din București și Timișoara. ”Analiza autorității de concurență a condus la concluzia că, în urma angajamentelor asumate de părțile implicate, realizarea operațiunii de concentrare economică nu mai ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziții dominante pe piețele relevante identificate”, mai spun oficialii instituției. Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției după ce vor fi eliminate informațiile cu caracter confidențial. Glebi Holdings PLC este parte a Grupului Penta, grup activ în România în sectorul jocurilor de noroc, cât și în cel medical. În ceea ce privește sectorul medical, Grupul Penta desfășoară activități de comercializare cu ridicata, respectiv cu amanuntul de produse farmaceutice și parafarmaceutice. Activitățile de retail farmaceutic se realizează prin farmaciile Arta. A&D Pharma Holdings NV este companie a Grupului A&D Pharma, grup activ în sectorul medical. Grupul A&D Pharma este integrat vertical, desfășurând servicii de producție, distribuție și retail de produse farmaceutice și parafarmaceutice. Activitățile de retail farmaceutic se realizează prin farmaciile Sensiblu și Punkt.

Datoria publică a ajuns la 35% din PIB

u potrivit Eurostat, România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% din PIB în 2017

România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% din PIB în 2017 și o pondere a datoriei publice în PIB de 35%, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică, Eurostat. Astfel, România a realizat în 2017 un PIB în valoare de 858.333 de milioane de lei, în creștere față de 762.342 de milioane de lei în 2016, și un deficit de 25.018 milioane de lei (22.678 milioane de lei în 2016). Ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB a fost anul trecut de 33,4%, iar cea a veniturilor de 30,5%, astfel încât deficitul bugetar a fost de 2,9%. În 2017, România a consemnat un deficit bugetar de 3%. Datoria guvernamentală s-a majorat la 300.777 milioane de lei în 2017, de la 284.958 de milioane de lei în anul precedent, și a avut o pondere în PIB de 35%. Pentru 2018, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a reiterat față de Fondul Monetar Internațional (FMI) respectarea angajamentului României de a menține deficitul bugetar sub 3%, la o întâlnire cu directorul departamentului pentru Europa al FMI, Poul Thomsen, la Washington, indicând o creștere economică sustenabilă pentru 2018 și următorii ani. Teodorovici a participat, în perioada 20-21 aprilie, la Reuniunea de Primăvară a Grupului Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional, la Washington, SUA. În Uniunea Europeană și în zona euro, în 2017 a avut loc o scădere a deficitului bugetar și a ponderii datoriei guvernamentale în PIB. Astfel, în zona euro deficitul bugetar a scăzut de la 1,5%  din PIB în 2016 la 0,9%, iar în UE de la 1,6% din PIB la 1%. În privința datoriei guvernamentale, ponderea acesteia în PIB s-a redus în zona euro de la 89% la 86,7%, iar la nivelul UE de la 83,3% la 81,6%. Un număr de 12 state membre au înregistrat surplusuri bugetare în 2017, respectiv Malta (3,9%),Cyprus (1,8%),Cehia (1,6%), Luxemburg (1,5%), Suedia și Germania (ambele cu 1,3%), Olanda (1,1%),Denemanrca (1,0%), Bulgaria (0,9%), Grecia și Croația (ambele cu 0,8%) și Lituania (,0,5%). Cele mai scăzute deficite ca procentaj din PIB au fost raportate de Irlanda și Estonia (0,3%), Letonia (0,5%) și Finlanda (0,6%). Doua state membre au înregistrat deficite bugetare egale sau mai mari de 3% din PIB, limita permisă de UE, respectiv Spania (3,1%) și Portugalia (3%). Cele mai mici ponderi ale datoriei guvernamentale în PIB sunt în Estonia, de 9%, Luxemburg (23%), Bulgaria (25,4%), Cehia (34,6%) și România (35%), iar cele mai ridicate în Grecia (178,6%), Italia (131,8%), Portugalia (125,7%), Belgia (103,1%) și Spania (98,3%).

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,22%, cel mai mare nivel din decembrie

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,22%, cel mai mare nivel din 5 decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a crescut la 2,13%. Nivelul anunțat luni este cel mai mare din 5 decembrie 2017, când a fost tot 2,22%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,49%, cel mai mare nivel din 29 octombrie 2014, când a fost 2,51%.  Banca Națională a României (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

Piața IT&C din România a crescut anul trecut cu 15%

Piața IT&C din România a crescut anul trecut cu 14-15%, similar creșterilor anuale înregistrate în 2014-2015 (12,5-14%), dar într-un ritm mai susținut decât cel din 2016, care creșterea a fost de doar 9%, arată un studiu al companiei de servicii financiare Euler Hermes. În termeni reali, creșterea din 2017 ar fi mai redusă, dacă luăm în calcul inflația din decembrie pentru mărfurile nealimentare, de aproximativ 4% față de perioada similară din anul anterior, precizează studiul. În ultimii ani, telefoanele mobile sunt cele care conduc topul ratelor de creștere, cu peste 25%, urmate apoi de eloctrocasnice, în care cele mici au fost schimbate cu cele mari, și electronice. De asemenea, se observă o tendință de creștere a ponderii telefoanelor și laptop-urilor din categoria mediu și premium, cu efecte pozitive asupra marjelor. Piața echipamentelor de printare continuă să scadă, iar sectorul IT crește doar valoric pe segmentul laptop-uri, consumatorii orientându-se mai mult spre vârfurile de gamă. Gradul de concentrare al pieței de retail este unul ridicat, conducători fiind Altex și Flanco, urmați apoi de Dante International, deținând aproximativ 60% din piața totală.

“Mâncătorul” de iPhone-uri

Unitățile de reciclare Apple au primit în dotare un nou tip de robot care contribuie la automatizarea procesului de reciclare a produselor învechite sau defecte. Daisy, cum a fost botezat de inginerii companiei, aduce o serie întreagă de upgrade-uri față de modelele folosite până acum de Apple pentru reciclarea iPhone-urilor și a MacBook-urilor sale. Acesta este capabil să dezasambleze și să recupereze materiale din 200 de iPhone-uri pe oră. Daisy a fost învățată să lucreze eficient cu nouă din modelele de iPhone produse de Apple din 2007 până în prezent. Conform Apple, la fiecare 100.000 de produse care trec prin brațele mecanice ale robotului Daisy sunt recuperate 1.900 kilograme de aluminiu, 770 kilograme de cobalt, 710 kilograme de cupru și 11 kilograme de metale rare.

Directorul FMI David Lipton: Lucrurile devin riscante

Datoria globală, ajunsă la un nivel record, de 164.000 de miliarde de dolari, este o amenințare la adresa stabilității financiare a lumii, a evidențiat întâlnirea de primăvară a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale de la Washington, relatează Bloomberg. Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au axat pe creșterea economică, aflată pe o tendință pozitivă, fapt care a dat naștere la optimism, iar temerile legate de protecționismul aflat în creștere s-au aflat printre subiectele principale de analiză, potrivit Bloomberg. Oficialii prezenți la întâlniri au declarat că perspectiva unui război comercial rămâne una dintre cele mai mari îngrijorări. FMI a semnalat în cadrul reuniunii o multime câteva puncte de îngrijorare precum recordul datoriei globale care a fost evidențiat ca o amenințare la adresa stabilității financiare, oficialii avertizând că va avea loc o decelerare, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri politica monetară, iar stimulentele fiscale din SUA vor dispărea. Printre principalele subiecte atinse în cadrul întâlnirii de primăvară din 20-22 aprilie se numără și schimburile comerciale, riscurile financiare, activitatea băncilor centrale, datoria globală și tehnologia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.