Economic

“Creșterea rapidă a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României”

Ziarul de Vrancea
26 nov 2017 886 vizualizări

Avertismentul vine din partea agenției de evaluare financiară Moody’s

Creșterea rapidă a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României și amplifică deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de țară al agenției de evaluare financiară Moody’s, în care se arată totuși că profilul de creditare este susținut de factori precum perspectivele favorabile de creștere economică pe termen mediu, nivelul moderat al raportului între datoria guvernamentală și PIB și accesul la finanțare ieftină. Moody’s recomandă României să țină sub control a cheltuielilor guvernamentale, să crească absorbția fondurilor europene și să întărească guvernanța la companiile de stat. ”Cu toate că România a trecut printr-o consolidare fiscală, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară mondială. În același timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, punând în pericol competitivitatea economică și amplificând deficitul de cont curent”, a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepreședinte adjunct la Moody's și autoare a raportului. România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condițiile pentru o creștere economică solidă. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu. Moody's se așteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creștere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5% în 2015, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018. Factorii care vor alimenta creșterea economică, conduse de consumul privat, vor rămâne probabil neschimbate, în condițiile continuării politicii fiscale expansioniste în 2017-2018. Totuși, Moody's anticipează o încetinirea a consumului privat, odată cu atenuarea impactului măsurilor de stimulare fiscală. În plus, reformele structurale limitate, vulnerabilitățile rămase la nivel instituțional și politicile economice care împiedică investițiile private mai mari continuă să constrângă potențialul de creștere pe termen lung al României, se arată în raport. Situația finanțelor publice a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's anticipează că această tendință va continua în 2018. Asta din cauza măsurilor fiscale și bugetare adoptate în perioada 2015-2016 în cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, și a măsurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la începutul lui 2017. Moody's se așteaptă ca deficitul bugetar să rămână la 3% din PIB în acest an și să depășească acest nivel în 2018. Creșterea economică solidă a contribuit la scăderea ușoară a raportului între datoria publică și PIB de la circa 38% la 37,6% în 2016. În perioada 2017-2018, Moody's prognozează că acest raport va rămâne aproape constant, fiind susținut de accelerarea inflației și creșterea economică puternică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.