Economic

Coșmarul românilor: scumpirile și costul traiului zilnic

Ziarul de Vrancea
4 mar 2018 656 vizualizări

Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor, costul traiului zilnic (29%, media europeană fiind de 30%), sistemul de îngrijire al sănătății și de securitate socială

Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor și situația financiară a gospodăriilor sau costul traiului zilnic, arată studiul „Eurobarometru standard 88”, publicat luni de Comisia Europeană. Conform studiului, principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creșterea prețurilor, costul traiului zilnic (29%, media europeană fiind de 30%), sistemul de îngrijire al sănătății și de securitate socială (22% cu 5 puncte procentuale mai mult față de media europeană). Acestea sunt urmate de situația financiară a gospodăriei (18%, media europeană fiind de 14%), condițiile de trai (17%, media europeană este de 8%), pensiile (15%, în UE media este de 15%), situația economică a țării (14% vs. media europeană de 8%).Îngrijorările personale se reflectă și în datele înregistrate pentru problemele cu care românii consideră că se confruntă țara lor, principalele fiind: creșterea prețurilor (30%, iar media europeană este de 17%) și situația economică (29%, media europeană reprezentând 16%). La nivelul Uniunii Europene, cetățenii din statele membre au menționat ca principale probleme la nivel local șomajul (25%) și imigrația (22%). La nivelul cetățeanului de rând, condițiile de trai, situația economică a țării și sistemul de îngrijire a sănătății sunt înregistrate ca probleme sensibil mai mici decât în cazul românilor. Din perspectiva cetățenilor ei, problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană sunt: terorismul (41% din români vs o medie europeană de 38%) și imigrația (36% pondere în cazul românilor față de 39% în cazul UE). În cea de-a doua jumătate a anului 2016, situația economiei naționale fusese percepută ca fiind mai degrabă bună și foarte bună de un sfert dintre români (26%), procentul celor optimiști poziționând România sub media Uniunii Europene (41%). Deși în primăvara anului 2017 s-a înregistrat o creștere a acestui procent (cu 3 puncte procentuale până la 29%), în următoarele 6 luni acesta a suferit o diminuare semnificativă (până la 22%). Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de două ori pe an, vara și iarna, începând cu anul 1974. Exercițiul de iarnă include și publicarea unui raport național pentru fiecare dintre statele membre, în trimestrul care urmează publicării datelor generale, acesta analizând în mod specific percepțiile cetățenilor din fiecare țară. Potrivit realizatorilor, datele pentru Eurobarometrul standard 88 au fost colectate în România, în perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP. Eșantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri față-în-față.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.