Economic

Consiliul Județean trebuie să restituie 500.000 de euro pentru împăduririle ratate

Mihai Boicu
15 dec 2017 1829 vizualizări

 CJ este nevoit să restituie aproape 2,4 milioane de lei Administrației Fondului de Mediu după ce nu a împădurit câteva sute de hectare de terenuri degradate la Panciu, Măicănești și Ciorăști u Administrația Fondului de Mediu a reziliat anul trecut contractul de finanțare încheiat cu CJ, solicitând înapoierea sumelor u CJ a contestat decizia în instanță, dar a pierdut u Curtea de Conturi a constatat în anul 2013 că CJ a plătit lucrări de împădurire care nu au fost efectuate

Consiliul Județean Vrancea este nevoit să restituie Administrației Fondului de Mediu (AFM) suma de 2,393 milioane lei, pentru că programul de împădurire a terenurilor degradate din Panciu, Măicănești și Ciorăști a fost un eșec. La ședința care va avea loc pe 19 decembrie se va discuta o rectificare a bugetului CJ, prin care se va prevede și alocarea sumei necesare pentru restituire către AFM. Suma de 2,393 milioane lei reprezintă banii încasați de la AFM pentru proiectul ”Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești. Printr-un contract de finanțare din data de 11 iunie 2010, CJ și AFM au prevăzut accesarea unei finanțări nerambursabile în valoare de 4,13 milioane lei, care reprezenta 79,7% din costurile de împădurire a 81,9 hectare la Panciu, 91,5 hectare la Ciorăști și 100 hectare la Măicănești. Diferența de 22,3% reprezenta contribuție proprie, în natură. Pe 8 iunie 2016, Agenția Fondului de Mediu a anunțat CJ că a decis rezilierea contractului de finanțare nerambursabilă, cu recuperarea sumelor virate către beneficiar. Prin două adrese, CJ a cerut AFM să revoce decizia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, CJ a mers mai departe, în instanță, la Curtea de Apel București. Nici judecătorii nu au dat însă dreptate CJ, care a pierdut procesul prin sentința din 14 iunie 2017. ”Potrivit obligațiilor prevăzute la art. 7, subpunctul 7.3 din Contractul de finanțare nr. 636/N/11.06.2010, în caz de reziliere a contractului, UAT județul Vrancea, în calitate de beneficiar, este obligat la plata de daune interese, în cuantum egal cu suma trasă din finanțare. Având în vedere cele de mai sus, faptul că instanța nu a admis cererea de suspendare a actului administrativ, decizia Administrației Fondului pentru Mediu din data de 17.05.2016 constituind în acest moment titlu executoriu, propunem includerea în bugetul județului cu ocazia rectificării a sumei de 2.393.323,06 lei cu titlu de daune interese la care se adaugă dobânda legală la nivelul de referință a BNR, calculat la data plății”, se arată în referatul anexat proiectului de hotărâre.

CJ a plătit lucrări neefectuate la Măicănești și Ciorăști

La începutul anului 2014, într-un raport al Curții de Conturi se arăta că pentru lucrările de împădurire de la Măicănești și Ciorăști a plătit în plus peste 200.000 lei. La controlul efectuat în anul 2013 la CJ, Auditorii Camerei de Conturi Vrancea au constatat că s-a făcut angajarea, înregistrarea şi evidenţierea nelegală în contabilitate ca obligaţii de plată a sumei de 218.811 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de transport auto, precum şi manopera de încorporare a cantităţii de 988,8 tone îngrăşăminte. La Ciorăşti, firma Silvadi Prest III SRL Tecuci nu ar fi efectuat lucrări de încărcare manuală, transport rutier cu autobasculanta pe distanţa de 48 km, transport rutier cu remorca pe distanţa de 2 km, încorporarea cu săpăliga în sol a 510,6 tone îngrăşăminte pe o suprafaţă de 85,1 hectare. În total, valoarea lucrărilor care nu au fost executate se ridică la 127.644 lei. În perimetrul de ameliorare forestieră Măicăneşti, unde a lucrat firma Hansilva SRL Brăila, au fost aceleaşi probleme: nu s-au executat lucrări de încărcare manuală, transport cu autobasculanta pe o distanţă de 48 de km, transport cu remorca pe 2 km şi încorporarea în sol cu săpăliga a cantităţii de 478,2 tone de îngrăşăminte pe o suprafaţă de 79,7 hectare. Valoarea lucrărilor neexecutate, solicitate nelegal şi acceptate la plată a fost de 91.067 lei. La data efectuării auditului, CJ Vrancea înregistra obligaţii de plată restante din anul 2012 în valoare totală de 707.077 lei. Sumele acceptate în plus la plată la cele două societăţi au fost diminuate din datoria totală a CJ. (Mihai BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.