Economic

Cine va beneficia de amnistia fiscală. Pe listă se află membri PSD!

Ziarul de Vrancea
19 iul 2018 974 vizualizări

Ministerul Finanțelor: Companiile în insolvență și cei care au datorii la chirii nu intră în amnistia fiscală

Companiile în insolvență sau persoanele care au datorii la chirii, nu au cum să facă din punct de vedere legal obiectul unei amistii, a declarat joi, într-o conferință, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. „Legea prevede niște categorii care nu au cum să facă obiectul unei amnistii. Acum suntem într-o fază incipientă, o să discutăm și când avem un material foarte clar, coerent și cu mai multe alternative, le vom discuta public”, a declarat Eugen Teodorovici. Întrebat dacă nu cumva amnistia fiscală va încuraja neplata, deoarece persoanele vizate știu că urmează să scape de plata datoriilor, ministrul Finanțelor a apreciat că nu. „Dar nu a spus nimeni că va urma. A fost la un moment dat o discuție, s-a tot rostogolit această informație, dar dacă au de gând să aștepte ceva ce poate nu o să vină, treaba lor, și o să plătească pentru asta”, a spus ministrul. Întrebat cui se adresează amnistia fiscală, ministrul Finanțelor a precizat că se poară fac analize pe acest subiect. „Este o analiză, o discuție, încă nu am spus că vor fi toți la un loc, doar o parte, doar companiile, doar persoane fizice, sunt mai multe elemente”, a precizat ministrul Finanțelor „Uitați-vă ce a fost în 2015, atunci s-a aplicat și persoanelor fizice și persoanelor juridice și le plăteau până la un anumit termen, aveau dacă nu mă înșel ștergerea penalităților și o parte din dobânzi. Cred că așa a fost atunci mecanismul, dar nu trebuie să-i uităm pe cei care se conformează în mod voluntar, că este corect să te uiți și la cei care plătesc corect și la timp dările către stat, deci trebuie să găsim un element care să fie echitabil în piață”, a menționat Eugen Teodorovici. Consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunțat la începutul săptămânii că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare și include ștergerea datoriilor unor companii, precizând însă că "astfel de lucruri se fac, nu se discută".

Conform G4Media printre potențialii beneficiari ai amnistiei fiscale se numără și o serie de apropiați ai puterii sau chiar membri PSD. Mai jos redăm lista integral.

1. Robert Negoiță (PSD, primarul Sectorului 3)- București – 238.366.695 de lei la bugetul de stat.

2. Florin Mateiu – oraș Victoria – 96.552.294 buget de stat, 8.213.037 bugetul de sănătate, insolvabil.

3. Sorin Emil Cibu (patronul unei companii imobiliare – comuna Florești, Cluj), 21.277.240 lei datorie la bugetul de stat, solvabil.

4. Dumitrescu Paul, București, 17.310.670 bugetul de stat, contestate 17.192.259 de lei – solvabil

5. Liviu Ardeiaș, (Avocat din Alexandria, condamnat la închisoare pentru tentativă de înșelăciune): 14.855.164 bugetul de stat, solvabil

6. Loredana – Anamaria Cibu (soția lui Sorin Emil Cibu) – Cluj Napoca, 12.560.909 – solvabil, contestați

7. Viorel Cotigă (sătean din Tălpici, Galați, care a fost păcălit să-și dea datele pentru înființarea unei firme): 11.547.199 bugetul de stat și 852.215 bugetul asigurărilor de sănătate – insolvabil.

8. Victor Bogdan Guruiță – București -12.160.929 de lei la bugetul de stat, toate contestate

9. Dumitru Tentoaică – Sat Florești, com. Țânțăreni – 10.778.833 bugetul de stat și 1.071.938 bugetul de sănătate – Insolvabil

10. Gabriel Tripa – București – 11.651.001 de lei bugetul de stat, necontestate, solvabil.

Ministrul Finanțelor explică de ce vrea să plafoneze prețul gazelor

u Eugen Teodorovici: Măsura poate părea una comunistă, dar până la un punct u pe de altă parte, ANRE a hotărât ca de la începutul lunii viitoare prețul gazelor pentru utilizatorii casnici să urce cu 5,83%

Măsura anunțată de Ministerul Finanțelor, legată de plafonarea și reducerea prețului la gaze, nu este o practică comunistă, deși așa poate apărea la prima vedere, ea fiind anunțată în condițiile în care operatorii nu au realizat investițiile asumate, deși au crescut prețurile, a anunțat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Ministerul Finanțelor a propus plafonarea la 55 lei/Mwh a prețului gazelor naturale din producția internă la producători până la data de 30 iunie 2021, afirmând că o astfel de măsură este necesară pentru "eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare a gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă". Teodorovici spune că această măsură se impune, în condițiile în care cei doi operatori principali nu au realizat investițiile asumate, iar prețurile au crescut. ”A devenit o manie în România. Orice faci, ai vreun interes să aperi pe cineva. (…) Unii au încercat să inducă ideea că Ministerul Finanțelor are o practică comunistă vizavi de prețul la gaze. (...) Da, poate la prima vedere așa poate părea, că încerci să intri în piață, să reglementezi, așa este, de acord, dar până la un punct. Vorbim de concurență. Păi, care concurență în România? Sunt doi operatori principali care, zi de zi, cresc unul câte unul prețurile, iar celălalt se aliniază. Tot timpul în sus, niciodată în jos. Dar, investițiile asumate de cei doi nu s-au realizat, dar prețul crește fără nicio justificare pe fond. Atunci, dumneavoastră suferiți, sunt prețuri care se răsfrâng asupra a ceea ce dumneavostră faceți zi de zi, și, implicit, economia are de suferit. (...) Când faci lucruri de genul ăsta, imediat se reped unii, de parcă ar fi din altă țară, că este o practică comunistă. Nu am avut niciun fel de legătură cu astfel de practici comuniste”, a spus Teodorovici, în cadrul unei conferințe de presă. Teodorovici a spus că subvenția va fi proporțional redusă, după scăderea tarifelor.

Scumpire de la 1 august

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat joi că că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând din 1 august. În ședința de joi, membrii comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuție solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor. ”Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se arată în comunicat. 

Mai puțin de 10% din fermierii români au o vârstă de până la 40 de ani

România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de ponderea tinerilor care lucrează în agricultură, arată datele publicate ieri de Eurostat. În anul 2016, în UE erau 10,3 milioane persoane care lucrau ca manageri de fermă. Aproximativ o treime dintre aceștia aveau o vârstă de peste 65 de ani și doar 11% erau fermieri tineri cu vârsta de sub 40 de ani. Tinerii fermieri sunt puțini în special în Cipru (3,3% din managerii de fermă), Portugalia (4,2%), Marea Britanie (5,3%), Danemarca, Malta și România, toate sub 10%. Statele membre UE unde fermierii tineri au o pondere mai mare sunt Austria (22,2%), Polonia (20,3%) și Slovacia (19%). De asemenea, profesia de fermier este dominată de bărbați, doar o treime (29%) dintre managerii de fermă din UE fiind femei. În cazul tinerilor fermieri, proporția femeilor este și mai mică (23%). Datele publicate anterior de Eurostat arătau că o treime din toate fermele din UE sunt în România, dar acestea reprezintă doar 3, 4% din producția blocului comunitar. Explicația o constituie faptul că nouă din zece ferme din România (92% sau 3,1 milioane) au o suprafață mai mică de cinci hectare.

Teodorovici: Mi-aș dori foarte mult să pot elimina acciza la carburanți

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat ieri că și-ar dori să elimine acciza la carburanți și are în vedere o astfel de măsură. Teodorovici a subliniat, însă, că această măsură ar trebui să se vadă în prețul plătit de consumatori. ”Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanți. Eu personal, mi-aș dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populație. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic”, a spus Teodorovici. El a anunțat că vrea să reducă numărul taxelor și impozitelor. ”Orice român normal la cap, cu atât mai mult ministrul Finanțelor, trebuie să aibă în vedere o astfel de măsură. (...) Nu sunt adeptul unor noi taxe și impozite, numărul lor trebuie redus”, a spusTeodorovici.

UE analizează introducerea de noi tarife la importurile din SUA

Uniunea Europeană analizează introducerea de tarife pentru cărbunele și produsele farmaceutice și chimice din Statele Unite, dacă președintele Donald Trump va restricționa importurile de automobile din UE, a relatat joi publicația germană Wirtschaftswoche, citată de Reuters. ”În funcție de progresele realizate în timpul vizitei președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (în Statele Unite n.r.), statele membre vor decide săptămâna viitoare viitoarea strategie”, a declarat un diplomat european. Astfel, săptămâna viitoare ar putea fi stabilită lista de contramăsuri, potrivit revistei germane. Juncker pleacă săptămâna viitoare la Washington pentru a discuta despre relațiile comerciale tensionate dintre Europa și Statele Unite, după ce Trump a impus tarife pentru importurile de oțel și aluminiu și a avertizat în mod repetat că va extinde măsurile și asupra automobilelor europene. Revista Wirtschaftswoche a relatat că măsurile care vor fi luate ca reacție la tarifele americane pentru automobilele europene vor fi mai extinse decât cele adoptate în urma tarifelor americane pentru oțel și aluminiu. Juncker urmează să aibă o întâlnire cu Trump pe 25 iulie și a spus că va explica faptul că Executivul UE coordonează politicile comerciale ale celor 28 de state membre ale Uniunii.

Prețul gramului de aur, la cel mai scăzut nivel din iulie 2017

Pe piețele internaționale, prețul unui gram de aur a ajuns la 33,72 de euro, un nivel la care nu s-a mai aflat de pe 20 iulie 2017, iar valoarea gramului de aur calculată de BNR (XAU) este de 157,4 lei, cel mai scăzut nivel din 2018. Prețul gramului de aur este calculat de BNR în funcție de cotațiile metalului prețios pe piețele externe. Calculat în dolari, prețul unui gram de aur pe piețele internaționale este de 39,18 de dolari. Această evoluție este continuarea unei tendințe începută pe 15 iunie, atunci când un gram era cotat la 35,1 euro (41,8 de dolari). De atunci însă, prețul a tot scăzut până când a atins nivelul actual. Cea mai scăzută cotație a aurului din ultimii trei ani a fost înregistrată pe 6 iulie 2016, atunci când gramul de aur ajunsese la 31,18 de euro (33,74 de dolari). Iar cea mai scăzută cotație din ultimii zece ani a fost cea din 20 octombrie 2008, atunci când scăzuse și la 17,22 euro (23,15 de dolari).

Exporturile japoneze către SUA scad pentru prima oară în 17 luni

Exporturile Japoniei către Statele Unite au scăzut în luna iunie pentru prima oară în 17 luni, pe fondul îngrijorărilor legate de politicile protecționiste ale lui Donald Trump, relatează Reuters. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, exporturile japoneze către SUA au scăzut cu 0,9%, printre cele mai afectate categorii de mărfuri fiind mașinile (scădere de 12%), avioanele (scădere de 10,4%) și echipmentele de producție a semiconductorilor (scădere de 40,2%). Chiar dacă scăderea, privită per ansamblu, nu este semnificativă, există îngrijorări cu privire la adoptarea de către Statele Unite a unor potențiale măsuri economice menite să reducă deficitul comercial. Mai ales că Donald Trump a criticat deja Japonia pentru numărul mic de mașini americane importate. "Exporturile per total rămân la un nivel crescut pentru moment, dar nu suntem siguri cum vor evolua lucrurile din punct de vedere economic", a precizat Shuji Tonouchi, economist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Este posibil ca discuțiile privitoare la taxele vamale și la tensiunile comerciale să reducă investițiile", a mai adăugat Shuji Tonouchi.

ROBOR la 3 luni în scădere ușoară

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la valoarea de 3,36, de la 3,37%, cât înregistrase miercuri, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). Indicelui ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut însă la valoarea de 3,49%, de la 3,48%. Și indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioada de nouă luni, a crescut la 3,53% de la 3,52%. În sfârșit, indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 3,58%, de la 3,57%, cât înregistrase miercuri.ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Națională.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.