Economic

Chinezii vor să cumpere CME, proprietarul Pro TV

Ziarul de Vrancea
22 nov 2017 1792 vizualizări

Tranzacția ar urma să se ridice la 500 milioane de euro

Grupul chinez din domeniul energiei CEFC, care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KMG International, s-a aliat cu grupul financiar ceh Penta Investments pentru a prelua Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Una dintre surse a precizat că CEFC este actorul principal al consorțiului și ar urma să asigure cea mai mare parte din finanțarea pentru această tranzacție estimată la aproximativ 500 milioane de euro (587 milioane de dolari). Capitalizarea de piață a Central European Media Enterprises este de aproximativ 623 milioane de dolari. CME este o companie care operează în șase state din Europa Centrală și de Est, iar principalele surse de profit sunt Cehia și România. Time Warner controlează 46,5% din drepturile de vot la CME însă pe baza unor certificate care pot fi exercitate până în luna mai 2018 controlează 75% din acțiunile CME. O posibilă vânzare a CME a apărut după ce anul trecut AT&T a convenit preluarea Time Warner. Penta a refuzat să facă comentarii însă grupul are deja investiții în presa scrisă și media online din Cehia și Slovacia. La rândul său, CEFC a deținut pentru scurt timp o participație la un alt grup media din Cehia, Empresa Media. În România, din portofoliul CME fac parte: Pro TV — liderul televiziunilor din România, Acasă, Acasă GOLD, Pro Cinema, Sport.ro, MTV România și Pro TV Internațional. CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziția unui pachet de 51% din acțiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezentă în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.