Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cei mai mari producători de carne din țară

Ziarul de Vrancea
2 iul 2017 909 vizualizări

Unicarm rămâne liderul pieței cu afaceri de 144 milioane euro

Cei mai mari cinci producători de carne au reușit să obțină anul trecut în România afaceri cumulate de aproape 2 miliarde lei (437 milioane euro), în creștere cu 5,3% comparativ cu 2015, potrivit datelor transmise de Registrul Comerțului, la solicitarea News.ro, pe baza bilanțurile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor. Liderul pieței rămâne Unicarm, companie controlată de omul de afaceri sătmărean Vasile Lucuț, cu afaceri de 651 milioane lei (144 milioane euro) în 2016. Compania a încheiat 2016 cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro), în scădere cu 35% față de 2015. Activitatea companiei a debutat în aprilie 1997 cu o producție de 500 kg/zi, realizată cu 25 de angajați. În 2016, numărul mediu de angajați ai Unicarm a depășit 2.800. Al doilea cel mai important jucător din industrie este Caroli Foods Group. Firma a ajuns în 2016 la o cifră de afaceri de 430 milioane lei (95 milioane euro), în creștere cu 7,4% față de 2015. Compania a obținut în 2016 un profit de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro), în creștere cu 10,3% față de 2015. Caroli și-a lansat activitatea într-o fabrică mică din București în 1994, iar la sfârșitul anului 2016 avea peste 1.000 de angajați. Grupul Caroli include firmele Caroli Foods Group SRL, Caroli Brands SRL, Caroli Management SRL and Tabco - Campofrio SA. Acționarul majoritar în cadrul grupului este compania Kenes BV.  În topul celor mai mari producători de carne se află și compania Recunoștința Prodcom Impex, din Filipeștii de Pădure, deținută de omul de afaceri Radu Timiș. Anul trecut, compania a înregistrat afaceri de 370 milioane lei (82 milioane euro), în creștere cu 20% față de 2015, și un profit de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro), în creștere cu 46%. Radu Timiș este fondatorul și președintele grupului Cris-Tim, grup de firme are activități în producția de mezeluri și preparate din carne. Pe locul al patrulea în clasamentul celor mai mari companii în funcție de cifra de afaceri din producția de carne este Diana SRL din Râmnicu Vălcea. Compania a fost fondată de Dumitru Crăciunescu în aprilie 1991 și a devenit un brand de referință în mediul de afaceri românesc. Deși omul de afaceri a decedat în 2014, strategia lui de dezvoltare este continuată de soție și de cele două fiice.  Anul trecut, Diana SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 309 milioane lei (68 milioane euro), în creștere cu 6,7% față de 2015, și un profit net de 16 milione lei (3,5 milioane euro), în scădere cu 25%.  Un alt jucător important din industrie este Aldis din Călărași. Producătorul a obținut în 2016 o cifră afaceri de 207 milioane lei (47 milioane euro), în scădere cu 7,5% față de 2015. Profitul obținut de companie în 2016 s-a cifrat la 744.332 de lei (165.407 euro), în creștere cu 26%.  Piața locală a preparatelor din carne depășește 1,2 miliarde euro și este dominată de jucători precum Transavia, Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacău, Angst, Fox sau Aldis.

Praktiker și Ikea domină topul retailerilor de mobilă

Rețeaua de bricolaj Praktiker România, care se ocupă și de comercializare mobilei, a înregistrat anul trecut afaceri de 627 milioane lei (139,5 milioane euro), în creștere cu 3,3% față de anul anterior, în timp ce retailerul suedez de mobilă și decorațiuni interioare Ikea a obținut în 2016 o cifră de afaceri de 556 milioane de lei (123,5 milioane de euro), potrivit datelor transmise de Registrul Comerțului, la solicitarea News.ro, pe baza bilanțurile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor. Rețeaua de bricolaj Praktiker România, controlată de omul de afaceri Omer Susli, a înregistrat în 2016 pierderi de 2,5 milioane euro, la fel ca și în 2015, după ce în 2014 a raportat un profit de peste 20,4 milioane euro. Praktiker a anunțat în martie că până la finalul acestui an intenționează să ajungă la 20 de magazine modernizate și redeschise, din cele 27 existente la nivel național. În prezent, Praktiker are 1.700 de angajați în cele 23 de orașe unde există unități de vânzare și o ofertă de 400 de locuri de muncă disponibile. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari companii din comerțul cu mobilă, în funcție de cifra de afaceri, se află Ikea, care a obținut în 2016 o cifră de afaceri de 556 milioane de lei (123,5 milioane de euro) și un profit de 28,1 milioane de lei (6,2 milioane de euro). Potrivit datelor transmise de Ikea, compania a înregistrat în România cea mai mare rată de creștere de la nivelul grupului, cifra de afaceri avansând cu 21,5% în anul fiscal 2015-2016, care s-a încheiat la finalul lunii august, până la 514 milioane de lei. În România, retailerul suedez are un singur magazin, în zona Băneasa, care se întinde pe o suprafață de 26.000 mp. Directorul Ikea pentru Europa de Sud-Est, Stefan Vanoverbeke, a anunțat anul trecut la începtul lunii noiembrie că Ikea vrea să deschidă încă opt magazine în România până în 2025, iar primul care va fi inaugurat va fi magazinul de pe Bulevardul Theodor Pallady din București, la sfârșitul anului 2018, după o investiție de peste 80 milioane de euro. Un alt retailer important de mobilă este Mobexpert Băneasa care a obținut în 2016 o cifră de afaceri de 94,7 milioane de lei (21 milioane de euro), în creștere cu 9,7% față de 2015. În ceea ce privește profitul companiei Mobexpert Băneasa, acesta s-a cifrat anul trecut la 8,9 milioane de lei (1,9 milioane de euro), în creștere cu 10,4% față de 2015.

O treime din economiile românilor stau în depozite cu dobândă zero

O treime din economiile românilor stau în depozite overnight la o dobândă zero, în timp ce în 2010 era un procent de 20%, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, într-un clip publicat pe pagina de Youtube a Bursei de Valori București (BVB). 'Dacă ne uităm la datele Băncii Naționale, undeva la 60 miliarde lei din banii populației stau în depozite overnight (conturi curente, depozite la vedere n.r.). Acei bani sunt sacrificați, pentru că nu câștigă nimic, nu aduc niciun fel de valoare nici pentru ei și nici pentru economie în ansamblul ei. În 2010, aproximativ 20% din economiile românilor erau în depozite overnight, acum acest procent este la 35%. Este un procent enorm. O treime, practic, din avuția românilor stă în depozite overnight la o dobândă de zero. Vă puteți imagina, în timp, ce pierdere de capital pentru români și pentru economie în ansamblul ei înseamnă acest lucru? La companii, este mai complicat', a spus Purcărea. Potrivit acestuia, aproximativ 2/3 din banii companiilor sunt în depozite overnight. 'Dacă comparăm tot cu 2010, atunci acest procent era sub 50%. Nu înțeleg exact care este explicația. Posibil ca și dobânzile foarte mici care sunt în acest moment să ducă la o oarecare lipsă de interes în a plasa banii în depozite cu un orizont mai lung sau din lipsa implicării sau a unor cunoștințe de a face altceva mai mult cu acei bani. Un depozit bancar, în acest moment, aduce un randament în jur de 1%. Să ne uităm la un instrument simplu, titlurile de stat. Acum, titlul de stat la 10 ani are un randament de 3,7%. Deja între 1 și 3,7% este o diferență fantastic de mare. Dacă ne uităm la alte active un pic mai complexe, mai riscante, cum ar fi acțiunile, acolo vorbim de un alt potențial de randament care ar schimba semnificativ profilul avuției. Anul acest bursa din România a crescut 18%, beneficiind de un mediu macroeconomic foarte bun, creșterea economică de 5,7%, și asta s-a văzut în valoarea acțiunilor de la bursă care au crescut fantastic de mult. Este păcat că noi nu participăm la această creștere economică atât de mult cât am putea', a precizat oficialul BRD Asset Management, Management.

Samsung va vinde din 7 iulie telefoane Galaxy Note 7 recondiționate

Samsung Electronics, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunțat duminică că va începe în 7 iulie să vândă în Coreea de Sud o versiune recondiționată a smartphone-ului Galaxy Note 7, modelul pe care anul trecut l-a retras de pe piață din cauza unor defecte la baterie, transmite Reuters. Vor fi folosite baterii diferite față de cele care au provocat explozii la anumite dispozitive, iar noile baterii au trecut testele de siguranță implementate după retragerea de pe piață a smartphone-ului Galaxy Note 7, a informat grupul sud-coreean. Samsung a anunțat că va oferi în Coreea de Sud 400.000 de telefoane, botezate Galaxy Note 7 Fan Edition, la prețul de 699.600 woni (611 dolari) — cu aproximativ 30% mai mic decât prețul de la lansarea modelului original Note 7. Samsung estima recent că profitul său a fost redus cu 5,5 miliarde de dolari din cauza problemelor cu Galaxy Note 7, în condițiile în care compania a vândut peste trei milioane de exemplare înainte de a retrage dispozitivul de pe piață. Grupul sud-coreean a informat recent că a vândut 93 milioane de telefoane mobile, dintre care aproximativ 80% au fost smartphone-uri, și șase milioane de tablete în primele trei luni din 2017. Compania se așteaptă ca performanțele diviziei de telefoane mobilă să se îmbunătățească în trimestrul al doilea după lansarea în luna aprilie a modelelor Galaxy S8 și Galaxy S8 Plus.

Subvenții de 33 de milioane de euro pentru fermieri

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a dispus măsuri urgente pentru ca subvenții de peste 33 de milioane de euro să ajungă la peste 11.000 de fermieri români, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Finanțelor Publice. Totalul rambursărilor europene pentru agricultură se ridică astfel la 2,624 miliarde de euro, după această ultimă tranșă, aferentă lucrărilor de anul trecut, a mai precizat ministerul. ”Este un efort comun, atât al specialiștilor Ministerului Finanțelor și Trezoreriei București, cât și al celor de la Ministerul Agriculturii și APIA. Suntem deciși să recuperăm orice întârziere și facem eforturi susținute în acest sens. Un exemplu clar este și acesta, când, ieri, în prima ședință a noului guvern, s-a adoptat Hotârărea de Guvern nr. 434/30.06.2017, publicată în M.O. nr. 505, privind sprijinul pentru producția vegetală. În regim de urgență, dat fiind termenul extrem de strâns, facem tot ce este necesar ca banii să ajungă la agricultori, cât mai repede posibil, pentru că realmente au nevoie de ei”, a declarat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, în cadrul comunicatului.

Economia globală crește, dar incertitudinle se amplifică

Economia globală a crescut în primul semestru din 2017, dar semnele de întrebare legate de evoluția din a doua jumătate a anului încep să fie tot mai multe, în condițiile în care avansul economiei dă semne de încetinire, inflația rămâne sunt ținta stabilită în multe state, numărul de noi locuri de muncă crește tot mai lent, iar băncile centrale sunt tot mai pregătite să mărească dobânzile de referință în ciuda existenței unor incertitudini tot mai mari, potrivit Reuters. Sondajele de opinie efectuate în rândul managerilor arată că evoluția economică a Europei nu se ridică la înălțimea așteptărilor, dar piețele financiare nu par să acorde importanță acestui aspect, în condițiile în care cei mai mulți economiști cred într-o continuare a trendului economic ascendent, potrivit Reuters. ”Creșterea mai rapidă din acest an reflectă o evoluție bună atât pe piețele emergente, cât și în economiile dezvoltate”, a scris economistul șef al agenției de evaluare Fitch, Brian Coulton, într-o proiecție referitoare la 2017, în care estimează un avans al economiei mondiale de 2,9%, cel mai mare din 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.