Economic

Câștigul mediu net a scăzut până la 2.363 lei

Ziarul de Vrancea
7 iul 2017 1188 vizualizări

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, respective 5.842 lei

Câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, a scăzut cu 3 lei în luna mai față de nivelul din luna precedentă, până la 2.363 lei (519 euro), iar ritmul anual de creștere a accelerat la 14,5%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). Ritmul anual a accelerat de la 13,4% în aprilie, dar rămâne departe de cel atins în ianuarie, de 18,4%, cel mai înalt înregistrat după noiembrie 2008. Nivelul câștigului salarial net din aprilie - de 2.366 lei - a fost unul record istoric, depășind precedentul record, înregistrat în decembrie 2016, când câștigul salarial mediu net a ajuns la 2.354 lei (521 euro). Câștigul mediu brut a scăzut de asemenea ușor în luna mai, la 3.288 lei (722 euro), de la 3.291 lei în aprilie. În luna mai, câștigul mediu brut a urcat cu 15,2% față de mai 2016, în contextul în care salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 16% de la 1 februarie, de la 1.250 lei până la 1.450 lei.  Statisticile oficiale publicate arată că, în termeni reali, ținând cont de inflație - care a fost de 0,6% în luna mai, în termeni anuali -, câștigurile nete au fost mai mari, în luna mai 2017, cu 13,8% față de a cincea lună din 2016.  "Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.842 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.376 lei)", se arată în comunicatul INS. Potrivit tabelelor INS, pe lângă sectorul IT, câștigul mediu net din România a depășit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna mai în fabricarea produselor de cocserie (5.265 lei), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.750 lei și transporturi aeriene (4.615 lei).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.