Economic

Câștigul mediu net a crescut în septembrie cu 12 lei, până la 2.376 lei

Ziarul de Vrancea
7 nov 2017 574 vizualizări

Cele mai importante creșteri ale câștigului salarial mediu net, în septembrie față de august, au fost de 15,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna septembrie de 2.376 lei, în creștere față de luna precedentă cu 27 lei (plus 0,5%), arată datele publicate ieri de Institulul Național de Statistică (INS). În luna august, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 lei, în scădere față de iulie cu 27 lei (-1,1%). În septembrie, creșterea câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-a datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). Cele mai importante creșteri ale câștigului salarial mediu net, în septembrie față de august, au fost de 15,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 6,7% în activități de servicii anexe extracției. Urmează, cu creșteri între 3,5% și 4,5%, domeniul fabricării produselor textile, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice. Între 2% și 3% sunt creșterile salariale în fabricarea echipamentelor electrice, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, cercetaredezvoltare, telecomunicații, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie. ”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (plus 3,6%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (-0,5%), respectiv în sănătate și asistență socială (-1 leu)”, se arată în comunicat. În august, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), 6.022 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1399 lei). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 111,5%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 178,3%, aceeași valoarea ca în august 2017.

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 1,75%

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a menținut, ieri, rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și rezervele minime obligatorii, dar a decis ”îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară”. În comunicatul emis după ședința de politică monetară, BNR a reiterat "gestionarea fermă" a lichidității din sistemul bancar. ”Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 puncte procentuale de la ±1,25 puncte procentuale. Astfel, începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare se reduce la 2,75%”, se arată în comunicat. Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente va fi de plus /-1,25%. Astfel, băncile cu exces de lichidități vor primi pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,75% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile vor plăti Băncii Naționale o dobândă de 2,75% pe an. În ședința din 3 ocombrie, BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la plus /- 1,25 puncte procentuale de la plus /- 1,50. Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Tudose: Contribuțiile vor trece de la angajator la angajat prin Ordonanță de urgență

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ieri, la Parlament, că miercuri va avea loc ședința de Guvern, iar modificările Codului fiscal, inclusiv transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, vor fi făcute prin Ordonanță de urgență. Întrebat dacă vor fi trecute contribuțiile de la angajat la angajator, premierul Mihai Tudose a răspuns: ”Da”. Chestionat în continuare dacă acest trabnsfer va fi făcut prin Ordonanță de urgență, șeful Guvernului a spus: ”Da, prin ordonanță”. La o a treia întrebare, și anume când va avea loc ședința de Guvern, Tudose a spus: ”Mâine” (miercuri - n. red.). De asemenea, prim-ministrul a spus că primarii nu sunt nemulțumiți de măsurile fiscale care urmează să fie adoptate. ”Nu au fost nemulțumiți, Dumnezeule”, a spus Mihai Tudose.

Angajatorii din România au căutat să angajeze peste 420.000 de persoane

Angajatorii din România au căutat să angajeze peste 420.000 de persoane în primele nouă luni din 2017, arată datele publicate marți de compania care deține platforma de recrutare online eJobs. Angajatorii au publicat, în total, 114.000 de anunțuri de angajare pentru a acoperi pozițiile deschise, dintre care aproximativ 40.000 au fost publicate în trimestrul al treilea al acestui an. ”Mai mult de un sfert dintre anunțuri au fost pentru locuri de muncă din domeniile vânzări, administrativ-logistic și financiar-contabilitate, companiile din domeniu publicând peste 30.000 de anunțuri din ianuarie și până la finalul lunii septembrie pentru a acoperi aproximativ 113.000 de poziții deschise”, se arată în comunicat. Și în trimestrul al treilea, companiile care au căutat cei mai mulți angajați au fost tot cele din vânzări, cu aproape 4.900 de anunțuri pentru aproximativ 18.000 de poziții deschise. ”La fel de active au fost și cele din domeniul administrativ-logistic, care au publicat 3.600 de anunțuri pentru angajarea a peste 13.000 de persoane în toată țara, dar și cele din alimentație/HoReCa, cu 2.000 de anunțuri de angajare pentru aproximativ 7.400 de locuri de muncă”, se arată în comunicat. Topul primelor 10 domenii în care angajatorii au căutat personal în al treilea trimestru al anului continuă cu sectorul construcții (1.988 anunțuri), transport-distribuție (1.913 anunțuri), financiar-contabilitate (1.894 anunțuri), IT Software (1.704 anunțuri), relații clienți/call center (1.437 anunțuri), producție (1.184 anunțuri) și auto (1.142 de anunțuri), potrivit eJobs. ”Cei mai mari angajatori, în funcție de numărul de anunțuri de recrutare publicate pe platforma eJobs.ro în primele nouă luni, au fost agenția de recrutare de personal Adecco, cu 2.062 de anunțuri de angajare, din care 655 în trimestrul trei, urmată de Lidl (1.117 anunțuri din care 500 în trimestrul trei) și de furnizorul și proiectantul de servicii tehnologice și de inginerie Emerson (668 anunțuri dintre care 210 în trimestrul trei)”, se arată în comunicat. În topul companiilor care au continuat să caute un număr mare de angajați în trimestrul al treilea, continuând strategia de recrutare din prima jumătate de an, se mai află retailerul Profi (451 de anunțuri dintre care 246 numai în trimestrul trei), dezvoltatorul de jocuri video Ubisoft, Interbrands – cel mai mare jucător de pe piața de distribuție și agențiile de recrutare de personal APT Resources&Services, Manpower și GI Group Staffing, dar și compania de outsourcing Accenture.

iPhone X are cel mai bun ecran dintre toate smartphone-urile

Testele de specialitate arată că noul iPhone X se ridică la înălțimea așteptărilor din punct de vedere al ecranului. Displaymate, compania care produce echipamente și realizează teste profesionale în domeniul ecranelor, a acordat rating-ul Aplus  smartphone-ului iPhone X, cel mai mare rating acordat vreodată. Specialiștii de la Displaymate au numai cuvinte de laudă în ceea ce privește noul ecran OLED al lui iPhone X, ecran produs de Samsung. Deși este recunoscută calitatea ecranului propriu-zis, este remarcată în mod special calibrarea făcută de Apple. În urma testelor de laborator, care pot fi consultate aici, experții au ajuns la concluzia că ecranului lui iPhone X este „cel mai inovativ și cel mai performant ecran de smartphone testat vreodată”. Printre calitățile individuale evidențiate în urma testelor se numără acuratețea excelentă cu care ecranul reproduce culorile naturale, luminozitatea și contrastul excelente, cea mică refracție a luminii (4,5%) și cea mai mică variație a luminozității la schimbarea unghiului de privire.

CFR SA are de recuperat creanțe restante de 1,1 miliarde lei

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, are de recuperat creanțe restante de 1,1 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2017, în care și-a bugetat profit zero. În ceea ce privește instituțiile de la care CFR SA are de recuperat acele creanțe, reprezentanții companiei nu au răspuns solicitării News.ro până la momentul publicării articolului. De asemenea, compania estimează venituri totale de 4,39 miliarde lei, un nivel egal cheltuielilor totale. Cheltuielile pentru investiții sunt prognozate la 1,87 miliarde lei. De asemenea, CFR SA și-a bugetat plăți restante de 58,2 milioane lei pentru sfârșitul acestui an. CFR SA a avut în primul semestru din acest an o cifră de afaceri netă de aproape 487 milioane lei și un profit net de circa 231 milioane lei. Compania are aproximativ 23.000 de salariați.

Incertitudinile din Catalonia își pun amprenta asupra economiei Spaniei

Incertitudinile politicile din Catalonia încep să își pună amprenta asupra economiei Spaniei, una dintre cele mai performante din zona euro, sectorul serviciilor înregistrând în octombrie cea mai slabă evoluție după luna ianuarie, potrivit datelor publicate de IHS Markit, transmite Bloomberg. Indicele referitor la evoluția serviciilor calculat de IHS Markit a consemnat în octombrie cel mai amplu declin din mai mult de doi ani, de 2,1 puncte, la 54,6 puncte. Chiar dacă indicele sugerează în continuare creștere, nivelul său este cel mai scăzut după luna ianuarie și cu mult sub așteptările analiștilor. ”Conflictul politic legat de Catalonia și-a pus amprenta, iar evoluția mai slabă a serviciilor se adaugă informațiilor legate de scăderea puternică a activităților din turism”, a declarat Ken Wattret, economist la compania TS Lombard în Londra. În condițiile în care Catalonia reprezintă aproximativ 20% din economia spaniolă, este esențial ca criza să se încheie cât mai repede, după haosul din ultima lună și ceva. Potrivit raportului IHS Markit, încrederea furnizorilor de servicii a coborât la cel mai redus nivel din mai mult de un an, iar unele companii ”au amânat deciziile de cheltuieli, pe fondul incertitudinilor”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.