Economic

Bloomberg: Creșterea rapidă a salariilor subminează competitivitatea României

Ziarul de Vrancea
18 iul 2017 660 vizualizări

Pentru a atrage voturile muncitorilor săraci, PSD a dublat salariul minim, notează prestigioasa publicație economică

Românii ar putea să nu se bucure prea mult timp de cea mai rapidă creștere a salariilor din Uniunea Europeană întrucât productivitatea nu ține pasul, iar consecința va fi scăderea competitivității, relatează Bloomberg.

Este o veste poastă pentru inflație și creșterea economică, consideră Lucian Croitoru, consilier pentru politică monetară a guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu. ”Este o iluzie să crezi că poți să îți forțezi ieșirea din categoria țărilor cu forță de muncă ieftină. Competitivitatea economică a țării este erodată”, a spus Croitoru. Guvernul României a fost criticat pentru că s-a concentrat în mod exagerat pe măsuri economice pe termen scurt. În timp ce creșterea economică a depășit 5% datorită majorărilor de salarii și mai multor serii de reduceri fiscale, BNR și analiștii reclamă că aceste măsuri au fost luate în detrimentul cheltuielilor pentru investiții, afectând dezvoltarea viitoare.

Salariile mici au contribuit în trecut la atragerea unor companii precum Renault și Ford Motor. Angajații din sectorul public formează o treime din forța de muncă a României, țară cu 19 milioane de locuitori, și formează baza alegătorilor social-democraților aflați la guvernare. Pentru a atrage muncitorii săraci, PSD a dublat salariul minim, notează Bloomberg. Efectele negative devin evidente.

Consilul pentru IMM-uri susține că circa o treime dintre firmele pe care le reprezintă și-au redus sau și-au încetat activitatea din octombrie 2015, după ce noile măsuri salariale și-au produs efectele. Consiliul s-a referit la creșterea costurilor cu forța de muncă, între cele mai mari probleme, alături de deficitul de forță de muncă, birocrație, nivelul ridicat al taxelor și corupție. Un exemplu este producătorul britanic de îmbrăcăminte Alison Hayes, care a închis o fabrică din România în luna martie motivând, printre altele, cu costul ridicat al forței de muncă.

România a încheiat în 2016 patru ani de creștere a competitivității, coborând 9 poziții, pe locul 62, într-un top mondial de 138 de țări realizat de World Economic Forum.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.