Economic

Bancnotele și monedele cu noua stemă a țării au fost lansate pe piață

Ziarul de Vrancea
2 ian 2018 1497 vizualizări

Bancnotele și monedele care includ noua stemă a țării, cu Acvila de aur încoronată cu Coroana de Oțel, au fost lansate luni în piață de către Banca Națională a României, acestea având înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018 și vor circula în paralel cu bancnotele și monedele deja existente.

Banca centrală a anunțat la 21 decembrie că va pune în circulație de la 1 ianuarie 2018 noile bancnote și monede. Acestea sunt emise pentru a include noua stemă a țării, adoptată prin Legea nr. 146/2016, care modifică Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului. "Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor cu noua stemă vor fi aceleași cu cele ale bancnotelor și monedelor aflate în circulație", potrivit BNR. Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulație în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare. Stema României simbolizează statul român național, suveran și independent, unitar și indivizibil și se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare și scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. În noua formă a stemei, a fost readusă Coroana de Oțel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență (1877-1878) și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența. Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, Regele Carol I optând pentur oțel pentru a simboliza vitejia ostașilor români. Aceasta a fost oferită regelui la Palatul Regal la data de 10 mai 1881, cu prilejul încoronării sale ca Rege și proclamării Regatului României. Coroana a fost purtată și de Regele Ferdinand I la încoronarea sa de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Totodată, Regele Mihai I a purtat Coroana de Oțel când a fost uns Rege în catedrala patriarhală din București la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940. Coroana s-a regăsit pe stema națională în perioada 1881-1947, revenind în componența stemei la 11 iulie 2016.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.