Economic

Ministerul Finanţelor: Contribuţiile sociale obligatorii vor fi datorate de către angajat din 1 ianuarie 2018

Ziarul de Vrancea
27 iul 2017 758 vizualizări

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit inițial să intre în vigoare la 26 decembrie 2015

Termenul de intrare în vigoare a legii care introduce pentru prima dată în România procedura de insolvență pentru persoanele fizice va fi amânat pentru a treia oară, potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului, publicat în dezbatere publică de Ministerul Economiei. Legea ar urma să intre astfel în vigoare în 1 ianuarie 2018, și nu în 1 august 2017, așa cum era stabilit ultima dată. ”Termenul de intrare în vigoare prevăzut la art. 93 teza întâi din Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 26 iunie 2015, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2018”, arată textul proiectului. Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit inițial să intre în vigoare la 26 decembrie 2015, însă termenul a fost amânat pentru 31 decembrie 2016. Ulterior, intrarea în vigoare a termenului a fost amânată pentru 1 august 2017, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 98/2016. Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arată că amânarea a fost cauzată de faptul că este necesară pregătirea riguroasă a capacității administrative a instituțiilor care să aplice procedurile prevăzute de această lege. În plus, majorarea relativ redusă a numărului de posturi la instanțe s-ar putea dovedi insuficientă pentru această nouă categorie de cause, spun autorii textului. ”Normele care reglementează procedura insolvenței persoanelor fizice nu pot fi puse în aplicare fără a ține cont de unul dintre principiile de bază ale Legii nr. 151/2015, respectiv asigurarea unor proceduri de insolvență eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare și derulare a procedurii într-un termen rezonabil, iar pentru realizarea acestui deziderat se impun un set de măsuri de pregătire a tuturor instituțiilor publice implicate în procedura insolvenței”, se precizează în nota de fundamentare. Potrivit documentului, Legea dării în plată și mecanismul impreviziunii din Codul civil oferă soluții alternative pentru ipotezele în care ”dezechilibre contractuale generate de cauze intrinseci sau extrinseci contractului au dus la pierderea utilității acestuia pentru una dintre părți”.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.