Economic

Aurul a rămas un activ destul de popular

Ziarul de Vrancea
7 mai 2021 1342 vizualizări

În toate timpurile aurul a fost considerat nu doar un simbol al bogăției și succesului, dar și un mod sigur de protejarea activelor. Este important de menționat că cu cât situația din economie este mai tensionată, cu atât este mai mare interesul pentru investiții în acest metal prețios. Astfel, în circumstanțele unei crize pandemice cauzate de Covid-19, aurul a rămas a fi un activ destul de popular. Acesta permite atât conservarea resurselor financiare disponibile, cât și creșterea nivelului de lichiditate a acestora. Pe lângă aceasta, aurul are și alte proprietăți care îi oferă atractivitate investițională.

Care sunt proprietățile aurului?

Aurul este un metal prețios care se extrage prin spălarea minereului minier. Totodată, în lumea contemporană zăcămintele de aur reprezintă o rarietate. O bună parte din zăcămintele disponibile deja sunt prelucrate, iar o bună parte din cele rămase se află în locuri greu accesibile. Plus la aceasta, exploatare a aurului este un proces lent și intensiv. Aurul are, de asemenea, parametri fizici și chimici unici: este anticoroziv și are capacitatea superbă de a rezista la efectele substanțelor chimice. În plus la aceasta, pe lângă durabilitate, este caracterizat și printr-o o conductivitate electrică excelentă - aurul este utilizat în mod activ în industria spațială și a aviației, în crearea componentelor computerului etc.

Toți acești factori, fiind combinați conferă acestui metal statutul de metal rar și scump. Totodată, în vederea celor expuse mai sus se explică atractivitatea investițională a acestui metal: datorită proprietăților impecabile și dificultății de obținere, prețul aurului va cunoaște în continuare o dinamică pozitivă. În acest articol aurul este analizat din perspectiva unui activ investițional, sunt menționate avantajele acestui tip de investiție, precum unde și cum poate fi tranzacționat aurul.

Beneficiile investiției în aur

Odată ce decideți să cumpărați aur în perioada apropiată, cel mai curând veți beneficia de un șir de beneficii care determină și alți investitori să aleagă anume acest tip de investiție. Iată care sunt principalele beneficii pe care le presupune o investiție în aur:

-Investițiile în metal prețios de aur permit reducerea inflației;

-Indiferent de șocurile politice și economice - lichiditate ridicată. Spre deosebire de valute, monede, valori mobiliare metalul prețios poate fi întotdeauna vândut sau folosit drept mijloc de schimb, indiferent de circumstanțe. Acest factor este determinat de faptul că aurul poate fi privit ca mijloc de schimb independent, care nu este influențat de alți factori.

-Investițiile în aur înregistrează o creștere stabilă a valorii pe perioadă îndelungată.

-Statutul unui mijloc universal de plată recunoscut la nivel mondial.

Reieșind din cele menționate, putem deduce că aurul poate fi folosit atât mijloc de reducere a inflației și de conservare a banilor, cât și instrument de generare profituri în perspectiva unei perioade îndelungate.

Cum are loc tranzactionarea aurului?

Proprietățile de lichiditate înaltă a aurului presupun, de fapt,cumpărarea acestuia atât în formă fizică, cât și tranzacționarea valorii acestuia. Ambele abordări presupun o varietate de opțiuni disponibile. Iată câteva metode prin care un investitor poate cumpăra aur:

-Cumpărarea lingourilor de aur fizice sub formă de bare sau monede.

-Cumpărarea fondurilor mutuale de aur sau a fondurilor tranzacționate la bursă (ETF).

-Tranzacționarea de opțiuni de aur sau contracte futures.

-Cumpărarea certificatelor de aur susținute de o monetărie guvernamentală.

-Achiziționarea bijuteriilor din aur ca investiție.

Deși modalitățile de a investi în aur în formă fizică încă sunt relevante, la fel de populare sunt și operațiunile de investiție în acțiunile dependente nemijlocit de aur. Totodată, este necesar de menționat că, spre deosebire de achiziționarea prin metode fizice, tranzacționarea la bursă presupune un grad înalt de volatilitate.

Care este prețul aurului astăzi?

Ca și încazul oricărui alt activ, prețul aurului variază. La data de 21 aprilie 2021 prețul aurului s-a stabilit la valoare de $1,782.30 (spot price). Pentru a analiza și a monitoriza dinamica prețului pot fi utilizate platfromele de tranzacționare, o mare parte din acestea cotează acest indicator în timp real.

Concluzii

Chiar și în condițiile unei mari varietăți de opțiuni investiționale disponibile, aurul reprezintă în continuare un instrument investițional popular. Acesta permite atât conservarea banilor prin reducerea inflației, cât și obținerea anumitor venituri datorită unei eventuali creșteri a valorii aurului. Totodată, există și o anumită varietate a metodelor prin care un investitor poate investi în aur. Astfel, puteți alege metoda potrivită în dependență de scopurile investiționale pe care le urmăriți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.