Economic

AJFP Vrancea:Procedura privind stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale în cazul indemnizaţiilor acordate în baza OUG 30/2020 si OUG 132/2020

Ziarul de Vrancea
31 aug 2021 826 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea reaminteşte contribuabililor că în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală  nedepunerea declarației de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înștiințarea contribuabilului/plătitorului privind depășirea termenului legal de depunere a declarației de impunere.

In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizațiilor prevăzute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020, organul fiscal va  proceda la impozitarea din oficiu, potrivit prevederilor Ordinului nr. 1251/2021 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare publicat în in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021.

Reiterăm că,  în cazul indemnizației lunare acordate potrivit OUG 30/2020 şi OUG 132/2021,  calculul obligator fiscale se efectuează de către persoanele fizice beneficiare astfel:  contribuţie de asigurări sociale (25%) şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate (10%), asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plați si inspecție socială județene.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adică prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obținute din afara funcției de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii aferente unei luni.

Obligațiile fiscale menționate trebuiau declarate prin Formularul 212- Declarația unică privind impozitul pe venit şi  contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi plătite de către persoanele fizice beneficiare până la data de 25 mai 2021.

Principalele modificări aduse de Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. nr. 1251/2021  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare vizează: 

- completarea “Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice” cu dispoziții privind identificarea si impunerea din oficiu a persoanelor care au beneficiat de indemnizațiile prevăzute de OUG 30/2020 şi OUG 132/2020 şi care nu si-au îndeplinit obligațiile declarative;

- modificarea corespunzătoare a formularelor “Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice” si “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, având in vedere ca impozitul pe veniturile obținute din indemnizațiile prevăzute de cele doua ordonanțe de urgenta se determina prin aplicarea regulilor prevăzute la art.78 alin.(2) lit. b) din Codul fiscal.

- în cazul indemnizaţiilor primite în baza OUG 30/2020 şi OUG 132/2020 estimarea bazei de impunere se va face în baza informaţiilor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

Baza legală: Ordinul nr. 1251/2021 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare publicat în in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021.

                                                                 Compartiment de comunicare

                                                


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.