Economic

AJFP Vrancea: Veniturile obţinute de persoanele fizice din activităţi de înfrumusețare/întreținere corporală sunt venituri impozabile

Ziarul de Vrancea
31 mar 2023 1119 vizualizări

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea  aduce în atenţia contribuabililor, persoane fizice, care obţin sau intenţionează să obţină venituri din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreținere corporală,  că acestea reprezintă venituri impozabile şi potrivit Codului Fiscal se încadrează în categoria venituri din activităţi independente.

Persoanele fizice care obţin sau intenţionează să obţină venituri din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreținere corporală îşi pot desfăşura activitatea în următoarele forme de organizare: individual şi independent, ca persoane fizice autorizate; ca întreprinzători titulari ai unor întreprinderi individuale; ca membri ai unei întreprinderi familiale. Acestea au obligaţia să solicite Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vrancea, înregistrarea şi autorizarea funcţionării înainte de începerea activităţii economice.

Ulterior înregistrării, în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, persoanele fizice au obligaţia de a depune la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). Prin intermediul Declaraţiei Unice contribuabilii îşi exercită şi opţiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit sau în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

In cazul normelor de venit impozitul este de 10% asupra normei de venit. La nivelul judeţului Vrancea normele de venit pentru aceste activităţi pentru anul 2023 pot fi consultate accesând link-ul:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2023/Vrancea2023.pdf .  

În declarația unică contribuabilul va completa Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate şi o va depune la organul fiscal până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an.

În situaţia în care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activităţi independente, în sistem real, venitul net din activităţi independente se determină pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Contribuabilul are obligaţia estimării venitului net anual pentru anul fiscal curent și a stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declarației unice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului, precum şi a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea în mod corespunzător a declarației unice - Capitolul I - Date privind veniturile realizate, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Pentru veniturile realizate din activităţi independente, contribuabilul datorează şi contribuţia de asigurări sociale dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară , în vigoare la data depunerii Declaraţiei Unice.  

Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente  datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii venituri din alte surse   a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară.

 

Informaţii suplimentare pot fi obţinute prin consultarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreţinere corporală  disponibil pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la adresa : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_infrumusetare_2023.pdf

 

 

 Compartiment de comunicare                                                                                                                                           


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.