Economic

AJFP Vrancea: Măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii sunt aplicabile şi pentru anul fiscal 2022

Ziarul de Vrancea
28 mar 2023 862 vizualizări

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea reaminteşte  contribuabililor plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată, contribuabililor plătitori  de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, precum şi contribuabililor care intră sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu completările ulterioare,  beneficiază de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor/impozitului specific unor activități, astfel:

a) 2%, în cazul în care capitalul propriu contabil, prezentat în situațiile financiare anuale, respectiv în raportările contabile anuale pentru sediile permanente ale persoanelor juridice rezidente în state aparținând SEE, în anul pentru care datorează impozitul, este pozitiv.

Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligația constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească concomitent si condiția de a fi la nivelul unei valori cel puțin egale cu jumătate din capitalul social subscris.

b) dacă înregistrează o creștere anuală a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul faţă de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul precedent şi îndeplinește concomitent condiția prevăzută la lit. a), reducerile au următoarele valori:

Procentul de reducere a impozitului

Intervalele   de   creștere   anuală   a capitalului propriu ajustat

5%

până la 5% inclusiv

6%

peste 5% si până la 10% inclusiv

7%

peste 10% si până la 15% inclusiv

8%

peste 15% si până la 20% inclusiv

9%

peste 20% si până la 25% inclusiv

10%

peste 25%

c) 3%, dacă înregistrează o creștere de peste 5% a capitalului propriu ajustat al anului 2022 fată de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020 şi dacă capitalul propriu contabil este pozitiv.

Capitalul propriu ajustat cuprinde următoarele elemente prezentate în situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale:

  1. capital subscris vărsat/capital de dotare;
  2. patrimoniul regiei;
  3. patrimoniul public;
  4. patrimoniul privat;
  5. patrimoniul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare;
  6. prime de capital;
  7. rezerva legală, statutară sau contractual si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei acționarilor/asociaților sau potrivit prevederilor legale;
  8. rezultatul net reportat - sold creditor, reprezentând diferența pozitivă dintre soldurile creditoare şi debitoare. 

Aplicarea facilitaților:

Pentru plătitorii de impozit pe profit:

Pentru plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor:

- procentul aferent reducerii de impozit se aplică la impozitul datorat pe întregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV;

- în cazul în care valoarea reducerii este mai mare decât impozitul aferent  trimestrului IV, diferența care nu a fost scăzută din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declarații rectificative.

Pentru microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit în anul pentru care se aplică reducerea:

Pentru plătitorii de impozit specific:

- procentul aferent reducerii de impozit se aplică la impozitul datorat pe întregul an fiscal, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul datorat pentru semestrul II;

Termenele pentru depunerea declaraţiilor 100 şi 101 şi pentru plata impozitului, pentru anul fiscal 2022 este 26 iunie 2023.

Baza legală: OUG 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative publicat în Monitorul Oficial nr. 817/04.09.2020.                                           

         


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.