Economic

Agricultura a contribuit la încălzirea globală aproape la fel de mult ca defrișările

Ziarul de Vrancea
22 aug 2017 595 vizualizări

Agricultura a contribuit la schimbările climatice aproape la fel de mult ca defrișările, prin intensificarea încălzirii globale, potrivit unei cercetări americane care a măsurat cantitatea de carbon preluată din sol prin cultivarea acestuia, relatează Reuters. 

Aproximativ 133 de milioane de tone de carbon au fost înlăturate până la o adâncime de doi metri de pe suprafața Pământului, în ultimele două secole, prin agricultură, ritm care s-a intensificat, se arată în studiul publicat de PNAS, o publicație a Academiei Naționale de Științe. Încălzirea globală este provocată în mare parte de acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, generat de arderea carburanților fosili și reducerea numărului de arbori care altfel ar fi absorbit gazele cu efect de seră. Cercetarea a arătat contribuția semnificativă a agriculturii la acest fenomen, a spus Jonathan Sanderman, cercetător al solului la Woods Hole Research Center în Falmouth, Massachusetts, unul dintre autorii studiului. În timp ce solul absoarbe carbonul din materie organică, de la plante și arbori care se descompun, agricultura a contribuit la epuizarea acumulărilor de carbon din sol, a spus el. Carbonul este eliminat din sol prin recoltarea culturilor, iar metodele de arare pot accelera erodarea și descompunerea. ”Este alarmant cât carbon s-a pierdut din sol. Modificările mici ale cantității de carbon din sol pot avea consecințe mari pentru acumulările de carbon din atmosferă”, a arătat cercetătorul. Cantitatea de 133 de miliarde de tone de carbon pierdută din sol este comparabilă cu cea de circa 140 de miliarde de tone pierdută prin defrișări, marea majoritate produsă de la jumătatea anilor 1800 și Revoluția Industrială. Descoperirile arată potențialul ca solul terestru să atenueze încălzirea globaă prin absorbirea unei cantități mai mari de carbon prin practici precum administrarea mai bună a terenurilor, acoperirea extensivă a solului pentru prevenirea eroziunii, diversificarea mai bună a rotației culturilor și cultivarea fără arare. Statele lumii au convenit în 2015, la Paris, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate prin arderea de carburanți fosili. Președintele american Donald Trump a anunțat în luna mai că retrage Statele Unite din acordul de la Paris, afirmând că acesta subminează economia țării sale și îi slăbește suveranitatea națională. Susținătorii acordului, inclusiv unii lideri de afaceri americani, afirmă că decizia lui Trump este o lovitură dată eforturilor internaționale de combatere a încălzirii globale, care ar putea izola Statele Unite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.