Economic

Primarii vor primi mană liberă să crească taxele cat vor

Mihai Boicu
10 nov 2013 1574 vizualizări
Guvernul Ponta va elimina limita de 20% pană la care pot creşte taxele şi impozitele într-un an u plafonul va fi menţinut doar pentru firme u primarii spun că nu vor mări impozitele, pentru că populaţia nu are bani să plătească mai mult u anul viitor vor fi finanţate proiectele cu fonduri nerambursabile

Primarii vor avea voie de anul viitor să mărească cat vor taxele şi impozitele pentru persoanele fizice. În prezent, există o limită de 20%, care va fi menţinută doar pentru persoanele jurdice, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. “Avand în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a actelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă. Cu siguranţă, eliminarea limitei va da naştere la discuţii, după ce indexarea cu 16% care a avut loc la începutul anului a provocat un adevărat talmeş balmeş în randul autorităţilor locale, care au organizat chiar şi cate trei şedinţe ale consiliilor locale, pentru a lua o decizie definitivă în privinţa cuantumului taxelor.

“Mai bine să luăm la toţi cate puţin”

Chiar dacă au posibilitatea, primarii nu vor să mărească taxele şi impozitele pe terenuri, clădiri, maşini, întrucat şi la nivelul actual se adună banii destul de greu de la populaţie. “La ora actuală nu cred că vom mări taxele, decat dacă vom fi obligaţi. Dacă le mărim, nu este bine. Mai bine să luăm la toţi cate puţin, decat să iau mai mult de la unii, iar alţii să nu plătească”, a declarat social – democratul Ştefan Sîchin, primarul din Boloteşti. “Nu voi mări taxele cu niciun leu. S-au mărit anul acesta şi nu cred că mai este nevoie să crească şi în 2014. Lumea este săracă, este şi criză. Stăm bine cu încasările în acest an la buget, am ajuns la aproape 80%”, a declarat democrat – liberalul Gheorghe Popa, primarul comunei Păuneşti. Nici autorităţile locale din comuna Vulturu nu cred că este oportună o majorare a dărilor, întrucat populaţia este săracă. “La nivelul actual nu mai este loc de mărire. Populaţia a îmbătranit şi cei mai mulţi sunt pensionari. La nivelul comunei Vulturu avem 1.000 de pensionari cu pensii de sub 4 milioane lei vechi, iar următorii 1.000 au pensii între 4 şi 5 milioane lei. Cei cu pensii mari sunt puţini”, a declarat social – democratul Nicuşor Păcuraru.

Cine are investiţii nefinalizate nu poate începe altele

Localităţile din judeţ vor primi anul viitor mai mulţi bani din TVA, decat în acest an, potrivit proiectului de buget. Sumele preconizate se ridică la 15,3 miliarde lei, în timp ce în acest an s-au ridicat la 14,6 miliarde lei. Din totalul sumei alocate autorităţilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 11 miliarde lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 368,3 milioane lei sunt destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, a căror repartiziare, pe unităţi administrativ – teritoriale, se face în funcţie de lungimea şi starea acestora, iar 1,7 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale. “În 2014, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanţa cu prioritate acele lucrări de investiţii/activităţi noi sau în continuare, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii/activităţi în continuare, astfel încat să se respecte graficele de execuţie/termenele de punere sau în funcţiune sau datele de finalizare a proiectelor aflate în implementare”, se arată în proiectul de buget pentru anul viitor. Autorităţilor locale le va fi interzis să finanţeze obiectivele de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite există investiţii al căror termen de finalizare a fost depăşit. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ton, acum 3817 zile, 23 ore, 16 minute, 5 secunde
deja populatia se afla la limita suportabilitatii.....chiar va trebuie o alta revolutie???
danb, acum 3818 zile, 13 ore, 7 minute, 14 secunde
Pai daca nu exista nicio limita la impozitare inseamna ca logic in cel mai scurt timp toate proprietatile din Vrancea vor apartine primariilor. Sa zicem la Focsani de exemplu, gasca lui Bacinschi are citeste integral
rau am ajuns, acum 3817 zile, 14 ore, 40 minute, 1 secunda
Si dupa cand nu vor mai avea bani cu ce sa plateasca? ce-o sa le mai ia la oameni daca nu mai au propriati? Viata? Si apoi cine vor mai fi sclavii lor?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.