Economic

Ajutoarele de minimis vor fi tăiate la jumătate

Mihai Boicu
29 oct 2013 1118 vizualizări
Actuala putere propune ajutoare de 100.000 de euro în loc de 200.000 de euro

Scandalul ajutoarelor de minimis acordate în cinci minute la începutul verii a produs rezultate. Ministerul Finanţelor nu vrea să se mai ocupe de ele, propune introducerea sistemului de punctaj pentru a elimina discuţiile şi taie la jumătate valoarea sumelor acordate. Mai mult, beneficiarul trebuie să vină şi cu bani de acasă. USL transformă astfel cea mai atractivă formă de finanţare pentru firme într-un ajutor mai puţin interesant. Potrivit proiectului de hotărare de Guvern supus dezbaterii publice, ajutorul de minimis se va acorda prin intermediul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, din cadrul Ministerului Economiei. Ajutorul se ridică la 90% din cheltuielile eligibile de 100.000 de euro, faţă de 200.000 de euro pană acum, pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi şi nu de trei. Potrivit proiectului de hotărare, proiectele de finanţare se pot depune online timp de 10 zile, iar punctajul minim necesar este de 60 de puncte. Noul ajutor de minimis este mai puţin atractiv decat vechea formă, care prevedea acordarea unei finanţări nerambursabile de 200.000 de euro, fără ca solicitanţii să vină şi cu o contribuţie proprie. Pe de altă parte, prin micşorarea sumelor acordate pentru un proiect va creşte numărul beneficiarilor, întrucat bugetul total rămane acelaşi. Schimbarea legislativă vine după scandalul provocat la precedenta sesiune de depunere online de dosare. Atunci s-a aplicat criteriul “primul venit, primul servit”, iar sistemul s-a blocat după doar cinci minute. După scandalul şi acuzaţiile de aranjamente care au apărut atunci, sesiunea a fost anulată şi s-a decis reluarea ulterioară a acesteia. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.