Economic

De anul viitor se plăteşte contribuţie la Sănătate la veniturile din chirii

Mihai Boicu
25 oct 2013 1301 vizualizări
Suma se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% la baza lunară de calcul

Guverananţii nu mai ştiu ce biruri să pună pe umerii romanilor pentru a avea bani de cheltuială la bugetul de stat. Persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor vor datora de la 1 ianuarie 2014 şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul. Baza lunară, cu excepţia veniturilor din arendă cu impunere prin stopaj la sursă, este reprezentată de: diferenţa dintre venitul brut şi cota de 25% din venitul brut, diferenţa dintre veniturile încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri în cazul contribuabililor care au optat pentru ţinerea evidenţei în partidă simplă; norma de venit anuală pentru contribuabilii care obţin veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, avand o capacitate de cazare între 1 şi 5 camere de închiriat. “Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări de sănătate pentru venitul din închirieri nu poate fi mai mică de un salariu minim pe economie, în condiţiile în care acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţie de asigurări de sănătate. De asemenea, baza lunară nu poate fi mai mare decat valoarea de cinci ori caştigul salariului mediu brut pe economie. Încadrara bazei lunare de calcul a contribuţiei de asigurări sociale în limita plafonului maxim pentru veniturile din închirieri, cu excepţia celor din arendă cu impunere prin stopaj la sursă, se face de către organul fiscal prin decizia de impunere privind plăţile anticipate”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Persoanele fizice care obţin venituri din închirieri datorează contribuţie de asigurări de sănătate chiar dacă mai obţin venituri şi din alte surse definite în Codul Fiscal. Persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor nu datorează contribuţii la sistemul de pensii. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3807 zile, 2 minute, 7 secunde
Deci mai in simplu cota unica s-a marit pentru toata lumea de la 16% la 21,5%. CAS-ul nu mai reprezinta o asigurare, ci in mod clar un impozit, pentru ca nu se calculeaza in functie de riscul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.