Economic

Vrancea poate exporta din nou ovine în Turcia

Sorin Tudose
22 oct 2013 1683 vizualizări
Exporturile au fost sistate din pricina scrapiei, o boală neurodegenerativă care le face pe oi să se scarpine pană la sange u începând cu 15 noiembrie, fermierii pot exporta din nou miei la vecinii turci

Vrancea va putea exporta din nou ovine în Turcia graţie îndeplinirii de către autorităţile statului a obligaţiilor pe care le aveam faţă de statul turc. În 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din România de ovine şi produse de la acestea. Condiţia solicitată de partea turcă a fost aceea ca ţara noastră să primească o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind absenţa scrapiei în anumite judeţe ale României. Potrivit veterinarilor, scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă şi fatală a ovinelor şi caprinelor, produsă de un virus transmisibil nonconvenţional, care nu afectează omul. Boala se manifestă la ovine şi caprine prin scărpinatul excesiv de tot ce le iese în cale, garduri, pomi, pietre. Leziunile produse de scărpinatul prin frecare sunt una din manifestările caracteristice bolii. Potrivit buletinului OIE nr. 3/2003, publicat în 16 octombrie, România are declarate zone libere de scrapie pentru 19 judeţe precum Bacău, Covasna, Giurgiu, Gorj, Harghita şi Vrancea. Evaluarea OIE a demonstrat că măsurile de gestionare a riscurilor sunt aplicate în mod corespunzător de către Autoritate Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar reglementările naţionale ale României sunt în deplină conformitate cu standardele internaţionale OIE. Veterinarii au început demersurile oficiale către Ambasada Republicii Turcia în România, Ambasada României în Republica Turcă şi serviciile veterinare din Turcia, prin care informează despre noul statut al României, confirmat de către OIE şi solicită începerea procedurilor pentru demararea exporturilor de ovine şi produse de la acestea, începând cu data de 15 noiembrie 2013. Suspendarea exporturilor a însemnat o lovitură grea pentru crescătorii de oi din Vrancea care vindeau anual mii de miei consumatorilor din Turcia, parteneri deveniţi tradiţionali. Turcii sunt mari consumatori de carne de miel şi unul dintre principalii importatori din regiune. Din judeţ plecau la export în anii trecuţi chiar şi 40.000 de miei în Siria şi Turcia, potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Mioriţa”. Exporturile aduceau şi un preţ bun pentru crescători, în jur de 12-13 lei kilogramul în viu. Străinii preferau carnea de la noi şi pentru că aici mielul e crescut 100% natural. La nivelul judeţului, potrivit recensămintelor efectuate de medicii veterinari, fermierii au în proprietate în jur de de 165.000 de oi şi 23.000 de capre. (Sorin TUDOSE*)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.