Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cel mai puternic manager din ţară

Ziarul de Vrancea
15 oct 2013 1446 vizualizări
Mariana Gheorghe ocupă locul 27 într-un top Fortune al celor mai puternice femei din afaceri

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, ocupă locul al 27-lea într-un top realizat de revista americană Fortune la nivel mondial, dar fără SUA, al celor mai puternice 50 de femei din lumea afacerilor. CEO-ul Petrom a urcat cinci poziţii faţă de ediţia de anul trecut, cand a fost inclus pentru prima dată în topul "Most Powerful Women: The International Power 50". Mariana Gheorghe este primul director roman al unei companii şi singurul din Europa de Sud-Est prezent în acest top. Clasamentul din acest an este condus de CEO-ul companiei petroliere Petrobras (Brazilia), Maria das Graças Foster. În continuare, top cinci este completat de Güler Sabanci - de la Sabanci Holding (Turcia), Gail Kelly - Westpac (Australia), Chanda Kochhar - ICICI Bank (India) şi Annika Falkengren - SEB (Suedia). Pentru Statele Unite, topul "50 Most Powerful Women in Business" al Fortune este condus de Ginny Rometti - CEO al IBM, urmată de Indra Nooyi - şefa PepsiCo, Ellen Kullman - DuPont, Marillyn Hewson - Lockheed Martin şi Sheryl Sandberg - Facebook. Topul "Most Powerful Women in Business" este realizat de editorii Fortune folosind patru criterii, respectiv dimensiunea şi importanţa în economia globală a companiei conduse, situaţia actuală şi strategia companiei, carieră (precum CV şi perspective), precum şi influenţa culturală şi socială a persoanei.

Despăgubirile la RCA pentru case vor fi acordate după alte reguli

Proprietarii ar putea acoperi o parte din despăgubiri în cazul poliţelor obligatorii de locuinţe

Proprietarii care încheie poliţe obligatorii de locuinţe ar putea acoperi o parte din despăgubiri în limita unei sume, prin acceptarea unei franşize, o eventuală decizie urmand să fie adoptată peste şase luni, după analiza istoricului daunelor PAID, a declarat vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor. "Există situaţii cand cheltuielile legate de constatarea unei daune sunt mai mari decat despăgubirea pe care urmează s-o primească asiguratul. În acest context, aplicarea unei franşize poate fi o măsură pe care am putea s-o adoptăm peste şase luni, după ce vom analiza istoricul daunelor din portofoliul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe", a spus Tudor, prezent la un eveniment de specialitate. Franşiza este partea din daună ce urmează a fi suportată de către asigurat şi poate fi exprimată ca şi valoare fixă sau procentuală din suma asigurată sau din valoarea despăgubirii. Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate. Pe de altă parte, preşedintelui Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să efectueze controale în teritoriu privind poliţele obligatorii pentru locuinţe, întrucat unii proprietari au plătit pe asigurare 300 lei, triplu faţă de nivelul legal. "În Brăila, unii proprietari de locuinţe au plătit o primă de 300 de lei pentru poliţa emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), în condiţiile în care un astfel de contract are un preţ maxim de 20 de euro, adică sub 90 de lei la cursul actual. Ar trebui ca autoritatea de supraveghere din acest domeniu să deruleze operaţiuni de control în teritoriu pentru a stopa astfel de situaţii", a spus preşedintele Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor, la un eveniment pe teme de specialitate. Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Tudor, prezent la eveniment, a spus că o echipă de control a instituţiei a fost trimisă în teritoriu pentru a verifica informaţiile. "Avem toate mijloacele legale necesare pentru a stopa astfel de cazuri şi vom aplica sancţiunile care se impun dacă informaţiile se confirmă", a spus Tudor.

Investiţie de cinci milioane de euro într-un parc fotovoltaic

Firma ECOSUN Expert din Franţa a investit pană la 5 milioane de euro în construcţia unui parc fotovoltaic de 2,5 MW în localitatea Podu Olt, judeţul Braşov, prima unitate de acest fel pe care o deţine în Romania, şi are în construcţie încă un proiect similar. Parcul fotovoltaic este construit pe o suprafaţă de 5,7 hectare şi este compus din 9.792 de module solare produse de compania franceză Voltec Solar, potrivit unui comunicat al firmei. Producţia anuală a parcului este estimată la aproximativ 3,3 GWh de electricitate, suficientă pentru alimentarea a 3.000 de gospodării. În general, pentru montarea unui MW într-un proiect solar este necesară o investiţie de 1-2 milioane de euro. La nivel global, ECOSUN Expert produce energie în cinci parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 10 MW.  În prezent, în Romania există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 410 MW.

Negocierile pentru minereul de cupru au fost amanate

Începerea negocierilor dintre Ministerul Economiei şi ofertanţii pentru minereul de cupru al Cupru Min Abrud, respectiv Trafigura Singapore şi Yldirim Holdings Turcia, au fost amanate cu circa 30 de zile, pentru jumătatea lunii noiembrie. "Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru, ministru intermar al Economiei, apreciază ca oportună decizia comună a celor două comisii (comisia de coordonare a restructurării, atragerii de investitii şi privatizare, respectiv comisia de licitaţie/negociere, n.r.) de a decala calendarul procedurii cu 30 de zile pentru a permite o analiză a strategiei şi procedurii, precum şi o reconfirmare a mandatului care va fi acordat de viitorul ministru al Economiei, în scopul realizării în cele mai bune condiţii a intereselor statului roman şi Cupru Min SA", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, proprietarul companiei din Abrud. Calendarul iniţial prevedea analizarea ofertelor şi negocierea cu ofertanţii în săptămana 14-18 octombrie, după care era programată licitaţia cu oferta în plic, în intervalul 21-25 octombrie. Varujan Vosganian şi-a dat demisia, săptămana trecută, din funcţia de ministru al Economiei. Conducerea instituţiei este asigurată, interimar, de Daniel Chiţoiu, iar PNL l-a propus pentru portofoliul Economiei pe Andrei Gerea. Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. În primăvara anului trecut producătorul de cupru a fost scos la vanzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, caştigătorul licitaţiei.

Străinii bogaţi cumpără proprietăţi de lux la Paris

Revenirea cumpărătorilor bogaţi din Orientul Mijlociu, SUA şi Rusia, împreună cu o scădere de peste 10% a preţurilor într-un an au revigorat piaţa imobiliară de lux din Paris, în blocaj după plecarea multor francezi înstăriţi, inclusiv actorul Gerard Depardieu, din cauza taxelor ridicate. "Am avut 12 luni groaznice între aprilie 2012 şi aprilie 2013. (...) Piaţa s-a trezit însă în urma scăderii preţurilor. Străinii se uită din nou la Franţa, pentru că şi-au dat seama că, în final, iadul taxelor este pentru noi şi nu pentru ei", a declarat Charles-Marie Jottras, preşedintele Daniel Feau, firmă afiliată Christie’s International Real Estate. În timp ce datele furnizate de notari arată că numărul apartamentelor vandute în prima jumătate a anului este cu 22% sub media ultimilor zece ani, tranzacţiile au înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Străinii au cumpărat 7,7% din casele vandute în Paris în prima jumătate a anului, aproape de recordul de 8% înregistrat în 2003 şi 2008 şi în urcare de la 7,3% anul trecut. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat după alegerile din mai 2012 noi taxe pentru companii şi populaţie în acest an, cu impact de 30 de miliarde de euro, inclusiv creşterea la 75% a unei taxe pe veniturile salariale mai mari de 1 milion de euro. Creşterile de taxe au făcut parte din strategia preşedintelui francez de a reduce deficitul bugetar, de 4,8% anul trecut. La sfarşitul anului trecut, Depardieu, caştigător al Globului de Aur la categoria cel mai bun actor în 1991 pentru rolul din filmul Green Card, a devenit cel mai cunoscut francez care a ales să părăsească ţara din cauza taxelor. Depardieu s-a mutat în Belgia, iar ulterior a aobţinut şi paşaport rusesc.

Băncile centrale îşi fac planuri pentru falimentul SUA

Băncile centrale au început să-şi facă planuri de urgenţă pentru a păstra pieţele financiare funcţionale în cazul în care Statele Unite nu-şi vor putea achita la scadenţă datoriile, situaţie care va pune obligaţiunile folosite ca referinţă la nivel global în situaţia de default. Liderii băncilor centrale au discutat posibile măsuri de răspuns la întalnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la sfarşitul săptămanii trecute, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg. Discuţiile au continuat şi după ce bancherii au părăsit reuniunea de la Washington. "Doar pentru că în trecut a fost rezolvată întotdeauna, nu înseamnă că nu trebuie să facem plauri de urgenţă. (...) Mă aştept ca Banca Angliei să se pregătească. Mă aştept ca sectorul privat să facă acelaşi lucru, iar în alte ţări situaţia să fie similară", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie funcţia de viceguvernator pentru stabilitate financiară la Banca Angliei.

Carrefour a deschis trei magazine de proximitate în franciză

Carrefour Romania a deschis trei magazine de proximitate în franciză, în Braşov (2) şi Bucureşti, extinzand reţeaua acestui tip de unităţi la 42 de magazine, a anunţat marţi compania. Magazinele din Braşov sunt operate în parteneriat cu firma RostCom, iar cel din Capitală cu Gulliver. Reţeaua "Express" include 36 de unităţi în Bucureşti şi Ilfov şi 6 unităţi în Braşov. Retailerul francez Carrefour operează în Romania patru formate de magazine, cu un total de 138 de unităţi - 24 de hipermarketuri, 71 de supermarketuri Market, 42 magazine de proximitate Express şi un site de comerţ online.

PAID ar putea fi listată

Societatea care emite asigurarea obligatorie a locuinţelor, PAID, ar putea fi cotată la bursă, vizand creşterea capitalizării, a declarat marţi vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Tudor. "Voi propune acţionarilor atragerea de noi fonduri pentru o mai bună capitalizare a companiei şi, în acest context, nu exclud cotarea pe bursă a titlurilor asigurătorilor. Acest proces ar avea ca efect o vizibilitate mai bună a PAID Romania în randul investitorilor străini", a afirmat Tudor, la un eveniment pe teme de specialitate. La finele lunii septembrie, portofoliul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) număra aproximativ 426.000 de poliţe, de la 330.103 poliţe la începutul anului. PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009. Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe Romania şi UNIQA Romania deţin cate 5,5% din acţiuni. Primele poliţe emise de PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.