Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Dacia a avut anul acesta o producţie record

Ziarul de Vrancea
11 oct 2013 1062 vizualizări
Directorul Renault-Nissan, la Cotroceni: 343.000 de autovehicule produse de Uzina Piteşti

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit ieri, la Palatul Cotroceni, pe Carlos Ghosn, director general al Alianţei Renault-Nissan, acesta informandu-l pe şeful statului că uzina din Piteşti a avut o producţie-record de 343.000 de autovehicule în 2013. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Carlos Ghosn i-a prezentat preşedintelui Traian Băsescu planurile de dezvoltare ale companiei pentru anii următori, care vizează, menţinerea activităţii uzinei Dacia de la Piteşti, cel puţin la nivelul actual. De asemenea, Ghosn l-a informat pe şeful statului despre obţinerea, la uzina din Piteşti, a unei producţii-record de 343.000 de autovehicule în acest an şi i-a adresat mulţumiri preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul constant oferit inclusiv în perioada de criză. Totodată, Carlos Ghosn a dat asigurări că planul de afaceri al companiei Renault pentru perioada următoare prevede ca dezvoltarea producţiei în Tanger (Regatul Maroc) şi Togliatti (Federaţia Rusă) să nu afecteze producţia în uzina de la Piteşti, dar că o creştere viitoare a activităţii acestor unităţi de producţie va depinde, în mare măsură, de evoluţia competitivităţii şi productivităţii acestora, se mai arată în comunicatul de presă. La finalul convorbirilor, preşedintele i-a înmanat directorului Renault-Nissan, Carlos Ghosn decoraţia acordată, Ordinul Naţional „Steaua Romaniei” - în grad de Comandor, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia determinantă în eficientizarea industriei de automobile din ţara noastră. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul decorare a directorului general al Alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, căruia i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua Romaniei" în grad de Comandor.


Subvenţie de 12.000 de lei la achiziţia unui automobil electric

Ajutorul se acordă sub formă de tichet u la nivel naţional sunt disponibile doar 100 de vouchere, adică în medie două în fiecare judeţ

Cei interesaţi de achiziţionarea unui automobil electric pot aplica la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru obţinerea unei reduceri de 12.000 de lei, fiind disponibile 100 de tichete de reducere, în cadrul unui nou program al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC). Ordinul ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Potrivit ghidului, ecotichetul de 12.000 de lei se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou (autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară) propulsat de un motor electric, cu alimentare de la o sursă electrică. Se pot înscrie la AFM pentru obţinerea ecotichetului persoane fizice şi juridice, unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice, care, după ce le sunt aprobate dosarele, trebuie să se înscrie la un producător validat de AFM în termen de 20 de zile (persoanele fizice) şi respectiv de 45 de zile (persoanele juridice). După primirea confirmării de alocare a ecotichetului, producătorul validat are obligaţia să demareze şi să finalizeze procedura de achiziţionare a autovehiculului nou în termen de 30 de zile, fără a se depăşi data de 15 decembrie a anului în curs. În total, AFM va distribui anul acesta 100 de ecotichete prin Programul de promovare a vehiculelor de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Ecotichetul nu este transferabil, dar un solicitant poate aplica pentru mai multe tichete, în funcţie de numărul de autovehicule electrice noi pe care doreşte să le achiziţioneze. Diferenţa de preţ poate fi acoperită de beneficiarii ecotichetelor prin surse proprii şi/sau surse financiare complementare - credite bancare sau leasing. Totodată, pot aplica pentru ecotichetul de 12.000 de lei şi beneficiarii Programului Rabla care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, obţinand astfel încă o reducere pe langă prima de casare de 6.500 de lei. În prezent, numai persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică se mai pot înscrie în Programul Rabla pe 2013, sesiunea pentru persoanele fizice, în care au fost alocate 17.000 de tichete, fiind încheiată. Pană în prezent, au fost acceptate în Programul Rabla pentru persoane juridice 281 de dosare pentru 975 de autovehicule, rămanand disponibile 2.028 de tichete.

Dispută în PNL între Chiţoiu şi Bodea pe teme economice

Liderul PNL Daniel Chiţoiu şi senatorul PNL Cristian Bodea au avut un schimb dur de replici pe teme economice, parlamentarul afirmand că "Romania este în comă financiară", iar ministrul spunand că economia creşte şi că va cere în PNL o decizie care să stopeze "astfel de declaraţii iresponsabile". Bodea a scris, joi, pe blogul său, că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi că "Romania este în comă financiară". "Pentru că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi e foarte posibil să nici nu aibă curajul să prezinte situaţia crudă de azi, şi pentru că m-am săturat de răspunsurile penibile primite de pe la miniştrii, am decis să fac o vizită la Ministerul Dezvoltării, să mă informez despre situaţia reală în care se află ţara şi la ce ne putem aştepta anul viitor. (...) Ei bine, am venit azi în negru, pentru că simt că este de datoria mea să fiu sincer cu primarii şi să anunţ moartea clinică a fondurilor guvernamentale. Perspectiva pentru anul 2014 este sumbră, pentru că în acest moment Romania este în comă financiară!", a scris Bodea, pe blog. Potrivit acestuia, "bugetul de stat pe anul 2014 pare neclar şi pentru domnii Chiţoiu şi Voinea, care înca nu s-au decis în privinţa rectificării pe care o tot moşesc din august". "Drama cea mare vine din faptul că, deşi anul acesta au crescut taxele cu vreo 16%, gradul de colectare a scăzut cu 20%, spre un îngrijorător 70%. Or, asta înseamna mai puţini bani decat erau prevăzuţi în bugetul pe 2013 şi, probabil, o rectificare în minus", scrie senatorul liberal, adăugand că "pentru anul viitor se preconizează alocarea a 2 miliarde RON pt PNDL pe toată ţara". "Ceea ce ar însemna de 3 ori bugetul din acest an. Numai că... Ministerul Dezvoltării tocmai a preluat şi arieratele pe şcoli de la Ministerul Educaţiei. care se ridică la 1,7 miliarde RON. Care se adaugă zecilor de miliarde restanţe pe proiectele de drumuri, poduri, apă şi canalizare", se mai arăta în postarea paralamentarului. În replică, Daniel Chiţoiu a remis, joi, un comunicat în care afirma că este regretabil că "oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză", el precizand că afirmaţiile parlamentarului vor fi analizate de liderii PNL în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional.

Acţiunile Fondului Proprietatea, vedete la Bursă

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,22% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu o lichiditate în creştere puternică datorită acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), care s-au întors sub pragul de 0,8 lei, depăşit în primele minute de tranzacţionare. Titlurile Fondului Proprietatea au început să crească vizibil încă de joi, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat accelerarea programului de răscumpărare printr-o ofertă la un preţ de 1 leu/acţiune, cu 34% peste cotaţia din piaţă anterior aprobării operaţiunii. FP va răscumpăra 4,35% din acţiuni, pentru care va plăti 600 de milioane de lei (134,8 milioane euro). Investitorii vor putea vinde doar o parte din acţiunile pentru care le deţin, numărul de titluri pe care Fondul le va cumpăra de la fiecare acţionar care participă la această operaţiune urmand să fie stabilit în funcţie de suprasubscrierea ofertei. Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vandă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămani. Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat peste preţul de 0,8 lei încă din prima secundă a şedinţei de vineri, iar la ora 10:03 au atins un record de 0,8095 lei/titlu, cotaţie cu aproape 4,2% peste închiderea de joi. Preţul a fost plătit în cadrul a patru operaţiuni în valoare cumulată de 40.400 de lei. Titlurile Fondului au stat peste 0,8 lei pană în jurul orei 10:30, după care au coborat sub acest prag şi s-au îndreptat spre nivelul de joi. La ora 13:12, acţiunile erau cotate la 0,784 lei, cu 0,9% peste închiderea de joi. Preţul este cu aproape 6% peste ultima cotaţie de miercuri, de 0,74 lei/titlu. Cele mai mari tranzacţii au fost înregistrate în primele 15 minute de tranzacţionare, cand au fost efectuate 305 transferuri în valoare cumulată de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro). Suma reprezintă peste 70% din rulajul înregistrat de acţiunile Fondului în prima parte a zilei, de 39,2 milioane lei (8,8 milioane euro)

Contul curent al balanţei de plăţi a trecut pe deficit

Contul curent al balanţei de plăţi a trecut pe deficit după primele opt luni cu 160 milioane de euro, de la un excedent de 489 milioane de euro la finalul lunii iulie, pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale, al celei de venituri şi al creşterii surplusului la balanţa serviciilor. "În perioada ianuarie - august 2013 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 160milioane euro, comparativ cu un deficit de 4230milioane euro în aceeaşi perioadă din anul 2012, pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale (cu 2.627 milioane euro) şi al balanţei veniturilor (cu 409 milioane euro), precum şi al majorării surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (cu 1.195 milioane euro)", potrivit datelor BNR. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în Romania au totalizat 1,11 miliarde euro, în scădere cu 35,9% faţă de perioada similiară a anului trecut, din care creditele intragrup au însumat 339 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 779 milioane euro. Datoria externă pe termen mediu şi lung a cumulat 77,57 miliarde euro la finele lunii august (79,8% din total datorie externă), în scădere cu 1,5% comparativ cu sfarşitul anului trecut.  Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august nivelul de 19,68 miliarde euro (20,2% din total datorie externă), în scădere cu 5,9% faţă de 31 decembrie 2012.

Cofondatorii BlackBerry vor să preia compania

Cofondatorii BlackBerry, Michael Lazaridis şi Douglas Fregin, care în prezent deţin doar 8% din acţiuni, ar putea face o ofertă de preluare a producătorului canadian de smartphone-uri, potrivit unui document depus la Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA, scrie cotidianul Financial Times. Lazaridis şi Fregin au angajat Goldman Sachs şi Centerview pentru a evalua opţiunile. Cei doi mai deţin împreună doar 8% din acţiunile companiei, participaţie cu o valoare de 338 de milioane de dolari la actuala capitalizare. Acţiunile au închis joi în creştere cu 1%, la 8,2 dolari. Producătorul de smartphone-uri a acceptat o ofertă de preluare de 4,7 miliarde de dolari, 9 dolari pe acţiune, din partea uui cosorţiu de investitori condus de Fairfax Financial. Fondul de investiţii are o participaţie de 10% la BlackBerry. Conform acordului, grupul de investitori are şase săptămani pentru a verifica finanţele companiei, timp în care BlackBerry poate discuta şi alte oferte.

Financial Times va publica o ediţie print unică

Financial Times şi-a anunţat intenţia de a publica o ediţie tipărită unică pe zi, valabilă în toată regiunile unde este distribuit acest ziar cu specific economic, pentru a se putea concentra mai bine asupra conţinuturilor sale online, informează AFP. "Proiectul nostru este de a lansa o ediţie print unică, pentru toate regiunile, din primul semestru al anului 2014", a scris redactorul-şef Lionel Barber, într-o notă trimisă miercuri angajaţilor cotidianului economic britanic. Aceasta este consecinţa strategiei publicaţiei de a da prioritate domeniului online, în condiţiile în care abonamentele pentru acest tip de conţinut depăşesc cu 100.000 de unităţi abonamentele pentru ediţia tipărită. Totodată, Barber spune că aceste modificări vor fi operate în condiţiile în care tot mai mulţi cititori preferă să citească conţinuturile pe computer, tabletă şi telefoane inteligente. Astfel, cotidianul, deţinut de compania Pearson, nu va mai publica multiplele sale ediţii actualizate în funcţie de orarele ţărilor în care apare. În prezent, Financial Times apare în cinci ediţii: SUA, Marea Britanie, Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.


FMI divorţează de zona euro

Fondul Monetar Internţional (FMI) şi zona euro au fost aruncaţi unul în braţele altuia de declanşarea crizei datoriilor din Grecia la începutul anului 2010, însă acum oficiali din ambele tabere afirmă că s-ar putea ajunge la un divorţ, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ). Tensiunile acumulate în ultimii trei ani redevin de actualitate odată cu întalnirea reprezentanţilor celor două părţi la Washington, la sfarşitul acestei săptămani, pentru discuţii legate de nevoia Greciei de fonduri suplimentare şi reducerea îndatorării, notează publicaţia. "Divorţul dintre Europa şi FMI este real. (...) Fondul se întoarce la modul normal de a-şi desfăşura activitatea. Este o instituţie care este obişnuită să ia singură deciziile", a declarat fostul director pentru Europa al FMI Antonio Borges într-un interviu în luna iulie, cu numai cateva luni înainte să moară de cancer la varsta de 63 de ani. Borges a ajuns la FMI în noiembrie 2010, la şase luni după primul acord de ajutor financiar pentru Grecia. A plecat un an mai tarziu invocand motive de sănătate. În interviu a admis că a părăsit Fondul după ce a fost marginalizat în privinţa programului financiar pentru Grecia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3839 zile, 10 ore, 52 minute, 41 secunde
Desigur ca Renault ar trebui sa primeasca aprecierea noastra in urma acestor cifre daca ele nu ar fi rezultatul jecmanirii fara precedent in UE a tuturor romanilor. Zeci de mii de firme fie au fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.