Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romania are 10.600 de milionari în dolari

Ziarul de Vrancea
9 oct 2013 710 vizualizări
Conform unui raport al băncii elveţiene Credit Suisse în ţara noastră este un singur miliardar

Aproximativ 10.600 de locuitori ai Romaniei au averi mai mari de 1 milion de dolari, de peste două ori mai puţini decat în Cehia, iar un singur roman este miliardar, potrivit unui raport al băncii elveţiene Credit Suisse. Un număr de 9.449 de romani au averi cuprinse între 1-5 milioane de dolari; 721 se încadrează în intervalul 5-10 milioane de dolari; 406 controlează între 10 şi 50 milioane de dolari; 31 se plasează între 50-100 milioane de dolari; 17 au averi între 100-500 milioane de dolari. În plaja 500 milioane de dolari - 1 miliard de dolari se încadrează un singur roman, iar pragul de 1 miliard este depăşit tot de o singură persoană. Astfel, Romania are 10.626 de locuitori cu averi mai mari de 1 milion de dolari, reiese din raportul "Global Wealth Report 2013" publicat miercuri de institutul de cercetare al Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană. Cehia figurează cu aproximativ 28.400 de milionari, şi 3 miliardari în dolari, iar Polonia are 44.600 de milionari şi de asemenea 3 miliardari, potrivit raportului. Numărul milionarilor în dolari din Austria este de aproximativ 205.000, dintre care 5 miliardari. Statele Unite au cel mai mare număr de locuitori bogaţi, respectiv 13,2 milioane, dintre care 326 sunt miliardari, iar alţi 696 se regăsesc în intervalul 500 milioane - 1 miliard de dolari. Pe locul al doilea se plasează Japonia, cu 2,65 milioane de milionari şi 16 miliardari, urmată de Franţa (2,21 milioane, 17 miliardari), Germania (1,73 milioane, 46 de miliardari), respectiv Marea Britanie (1,52 milioane, 28 de miliardari). Italia şi Spania, principalele destinaţii ale emigranţilor romani, figurează cu 1,45 milioane, respectiv 400.000 de milionari. America de Nord a redevenit cea mai bogată regiune din lume pentru prima dată din 2005, datorită revenirii preţurilor de pe piaţa imobiliară din SUA şi creşterii burselor, potrivit raportului. După 5 ani de creştere economică, averea populaţiei din America de Nord a crescut cu 12% în perioada iulie 2012 - iunie 2013, la 78.900 miliarde de dolari. În regiunea Asia-Pacific a fost înregistrată o scădere de 3,7%, la 73.900 miliarde de dolari, în principal ca urmare a scăderii cu 20% înregistrată în Japonia, unde injecţiile masive de lichiditate derulate de autorităţi au determinat deprecierea puternică a yenului. Averea populaţiei din Europa a crescut în intervalul analizat cu 7,7%, la 76.300 miliarde de dolari. La nivel mondial, averea controlată de populaţie a urcat cu 4,9%, la 241.000 miliarde de dolari, potrivit raportului. Datele includ active nefinanciare, precum locuinţele, şi active financiare nete (conturi bancare, deţineri de acţiuni, obligaţiuni, fonduri de pensii, asigurări etc., minus datorii). Activele sunt evaluate la valoarea de piaţă în monede locale şi transformate în dolari.

Aici puteţi găsi cele mai avantajoase oferte de telefonie şi internet

ANCOM a inaugurat o aplicaţie online unde se pot verifica peste 3,5 milioane de oferte de telefonie fixă, mobilă şi internet

Peste 3,5 milioane de oferte de telefonie fixă, mobilă şi internet pot fi comparate pe Veritel.ro, o aplicaţie online dezvoltată de ANCOM printr-un proiect cofinanţat cu bani europeni, în valoare totală de peste un milion de lei. "Pe www.veritel.ro utilizatorii pot afla în trei paşi simpli care sunt cele mai avantajoase oferte pentru ei: aleg categoria de servicii, introduc estimările proprii de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor ei primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii", se arată într-un comunicat al ANCOM. Aplicaţia oferă utilizatorilor cu acces la internet informaţii despre ofertele tuturor furnizorilor activi de pe piaţă, în măsura în care aceştia le-au introdus în baza de date. "Anumite oferte, precum ofertele speciale de fidelizare sau altele negociate individual, nu pot fi introduse în aplicaţie de operatori, dat fiind că sunt bazate pe criterii particulare, adaptate la nivel de abonat", potrivit sursei citate. Proiectul este finanţat din fonduri ANCOM şi Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS-CCE. Asistenţa acordată din fonduri publice nerambursabile a fost de 886.198 lei, iar valoarea totală a contractului de dezvoltare a aplicaţiei Veritel.ro s-a ridicat la 1,06 milioane lei fără TVA (în care este inclusă şi valoarea echipamentelor hardware şi a licenţelor software necesare funcţionării aplicaţiei). În prima parte a anului trecut, ANCOM a organizat o licitaţie pentru desemnarea furnizorului comparatorului online de tarife telecom. În august 2012, instituţia a desemnat caştigatoare oferta UTI Systems.

Un oficial din Agricultură anunţă că TVA va scădea la 9% şi la carne

TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%, a declarat ieri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu. "Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul painii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare", a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni. El a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din Romania. "Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012", a adăugat Irimescu. Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro. Reprezentanţii investitorilor romani, reuniţi în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar şi reducerea taxei la 9% şi la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la paine este o măsură marginală, fără efecte importante în economie.

Avocatul Poporului a contestat Ordonanţa privind insolvenţa

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, invocand lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie. În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. "Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) şi art. 15 alin. (2) din Constituţie, privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cat şi a neretroactivităţii legii", se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului. Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi pană la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului". De asemenea, ordonanţa prevede că "în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului". Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern avand în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei romaneşti.

Premieră: Cea mai puternică bancă din lume va fi condusă de o femeie

Barack Obama o va nominaliza pe Janet Yellen în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale

Preşedintele american Barack Obama o va nominaliza miercuri în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) pe Janet Yellen, unul dintre susţinătorii programului fără precedent de stimulare a economiei şi prima femeie care va ocupa această funcţie în istoria de 100 de ani a băncii centrale americane. Obama va anunţa nominalizarea în cursul zilei de miercuri, 9 octombrie, la Washington, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. Mandatul actualului preşedinte al Fed, Ben Bernanke, va expira la 31 ianuarie. Cunoscutul economist Lawrence Summers, consilier al preşedintelui Obama, a fost considerat pentru o perioadă favorit la preluarea conducerii băncii centrale. El s-a retras însă din cursă în septembrie, la presiunile congresmenilor democraţi din Comisia bancară din Senat. "Este o alegere excelentă şi cred că va fi confirmată cu o majoritate largă", a declarat influentul senator democrat Charles Schumer într-un comunicat, citat de Bloomberg. Yellen (67 de ani) a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Rezervei Federale începand din anul 2010. Nominalizarea lui Janet Yellen are loc într-un moment sensibil pentru Statele Unite, în contextul impasului politic din Congres în ceea ce priveşte bugetul pentru noul an fiscal şi plafonul datoriei de stat. Activitatea guvernului federal a fost blocată parţial începand cu 1 octombrie. Janet Yellen a obţinut un doctorat în ştiinţe economice de la Universitatea Yale, unde a studiat sub îndrumarea reputaţilor economişti James Tobin şi Joseph Stiglitz, laureaţi ai premiului Nobel. După încheierea studiilor postuniversitare, Yellen a fost profesor asistent la Universitatea Harvard. În 1976, Yellen s-a mutat la Washington, unde a devenit economist în cadrul diviziei de afaceri externe a Rezervei Federale. Ulterior, Yellen a studiat la London School of Economist şi la universitatea Berkeley, specializandu-se în piaţa muncii. Soţul său, George Akerlof, este laureat al premiului Nobel pentru economie.

Fostul şef de la Vămi nu poate justifica 97.000 de euro

Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Radu Traian Mărginean, în prezent şef birou la Direcţia Accize Ilfov, nu poate justifica peste 97.000 de euro, ANI cerand comisiei de specialitate de la Curtea de Apel Bucureşti să verifice averea acestuia din perioada în care a avut funcţii în ANV. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 352.328,79 de lei (aproximativ 97.469 de euro) între averea dobandită şi veniturile realizate de Radu Traian Mărginean, împreună cu familia, în perioada în care a avut funcţii de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, se arată într-un comunicat de miercuri al instituţiei. Potrivit sursei citate, în perioada 2007-2010, Radu Traian Mărginean a realizat, împreună cu soţia, venituri salariale în valoare de 597.806,61 de lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 950.135,4 lei. Astfel, ANI a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a verifica modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Radu Traian Mărginean în perioada în care a avut funcţii de conducere la Autoritatea Naţională a Vămilor. Inspectorii ANI au precizat că Radu Traian Mărginean a ocupat din 11 aprilie 2007 funcţia de director adjunct la Direcţia Antifraudă Vamală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, iar din 1 ianuarie 2008, funcţia de director adjunct al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale de la ANV. Mărginean a fost, din 3 februarie 2009 pană în 9 februarie 2011, vicepreşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor. În perioada mandatului de vicepreşedinte a fost suspendat de drept din funcţia de conducere. Începand din 2 iulie 2013, Radu Traian Mărginean este şef birou în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Ilfov.

Noua tabletă iPad va fi prezentată peste două săptămani

Apple va prezenta noua generaţie de tablete iPad, mai performante şi cu un design îmbunătăţit, în cadrul unui eveniment programat pentru 22 octombrie, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Compania va dezvălui atat o nouă variantă a iPad cu diagonala de 9,7 inci, cat şi o nouă tabletă iPad mini, a afirmat persoana citată. De asemenea, Apple va prezenta noul sistem de operare pentru computerele personale Mac. Apple a prezentat în luna septembrie noua generaţie iPhone, completată pentru prima dată de smartphone cu un preţ uşor mai mic, care va înlocui varful de gamă de anul trecut. Noul iPad de 9,7 inci va fi mai subţire decat varianta de anul trecut, au declarat anterior surse apropiate situaţiei. De asemenea, iPad mini va avea un ecran de înaltă rezoluţie, apropiat calitativ cu cel cu care este echipată varianta mai scumpă. Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii companie au refuzat să comenteze informaţiile. În absenţa unor noi modele care să atragă clienţi, piaţa tabletelor a scăzut în trimestrul al doilea, ceea ce sugerează o acumulare de cerere, notează Bloomberg.

Samsung va lansa primul smartphone cu ecran curbat

Samsung Electronics va lansa joi în Coreea de Sud primul smartphone cu ecran curbat, denumit Galaxy Round, care va fi disponibil numai pe piaţa locală la un preţ echivalent cu aproximativ 1.000 de dolari americani. Telefonul are un ecran cu diagonala de 5,7 inci şi va costa 1,09 milioane won (1.010 dolari SUA), potrivit unui comunicat al Samsung, citat de Bloomberg. După lansarea "ceasului" inteligent Galaxy Gear în luna septembrie, Samsung reconfirmă strategia de diversificare puternică a gamei de produse, atacad tot mai multe segmente de piaţă şi categorii de preţ. Compania se extinde astfel într-o zonă relativ neexplorată a pieţei electronicelor de consum, ecranul curbat al Galaxy Round reprezentand o primă aplicaţie comercială a progreselor înregistrate spre dezvoltarea panoului flexibil. "Acest telefon este mult mai important decat pare. În următoarele 18 luni, am putea asista la lansarea unor dispozitive flexibile de către Samsung, care ar schimba jocul", comentează pentru Bloomberg un analist din Hong Kong. În viziunea sa, un astfel de produs ar putea fi un smartphone cu dimensiunea de 5,5 inci care ar putea fi "despăturit" pentru a se transforma într-o tabletă.

Comerţul cu maşini rămane pe minus

Afacerile din comerţul de maşini şi motociclete au scăzut în primele opt luni cu 0,8% ca serie brută, însă au avansat cu acelaşi procentaj ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, iar cifra de afaceri din servicii de piaţă s-a redus cu 3,7%, serie brută. Scăderea cifrei de afaceri pentru comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, ca serie brută, a fost determinată de reducerea înregistrată la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-8,5%), la comerţul cu autovehicule (-6,4%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (-6,2%), se arată într-un comunicat transmis miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşteri au înregistrat activitǎţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (9,5%). Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 3,7% mai micǎ comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, influenţată de serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-20,2%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-11,5%) şi cele de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,3%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (5,6%) şi la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (0,3%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.