Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Coca-Cola nu mai este cel mai valoros brand din lume

Ziarul de Vrancea
29 sep 2013 683 vizualizări
Apple şi Google sunt cele mai valoroase branduri din lume, devansând Coca-Cola, care a pierdut pentru prima dată în ultimii 13 ani primul loc în topul celor mai cunoscute mărci, potrivit unui raport prezentat ieri de Interbrand.

Topul "Best Global Brands" apare anual începând din 2000 şi este unul dintre cele mai urmărite astfel de rapoarte. Astfel, Apple a urcat pe primul loc în acest an, cu o valoare a brandului estimată la 98,3 miliarde de dolari, în creştere cu 28% faţă de anul trecut. Pe locul secund se găseşte Google, marcă evaluată la 93,3 miliarde de dolari, cu 34% mai mult decât în 2012. Coca-Cola, cel mai mare producător de băuturi răcoritoare la nivel mondial, a căzut de pe prima poziţie până pe locul 3. Brandul Coca-Cola a crescut în valoare cu 2% în ultimul an, la 79,2 miliarde de dolari. Top 10 este dominat de companii din sectorul IT. Locul al patrulea revine grupului IBM, cu o valoare a brandului de 78,8 miliarde de dolari, urmat de Microsoft, cu 59,54 miliarde de dolari. Locul şase este ocupat de General Electric (46,9 miliarde de dolari), urmat de McDonald's (42 miliarde de dolari). Următoarele două poziţii revin unor giganţi din industria IT: Samsung este pe locul 8, cu un brand evaluat la 39,6 miliarde de dolari, urmat de Intel, cu 37,2 miliarde de dolari. Cele două companii au făcut schimb de locuri faţă de raportul din 2012. Locul al zecelea revine mărcii Toyota, evaluată la 35,3 miliarde de dolari.
În acest context, Facebook a urcat 17 poziţii în topul celor mai valoroase 100 de branduri până pe 52, de pe locul 69 în 2012, anul când a debutat în top. Brandul Facebook este evaluat la 7,7 miliarde de dolari.
Toyota, cea mai cunoscută marcă auto, cotată pe locul 10, este urmată îndeaproape de Mercedez-Benz (locul 11, 31,9 miliarde de dolari) şi BMW (locul 12, 31,8 miliarde de dolari).

Sechestru pe imobilele şi conturile bancare ale lui Videanu

DIICOT a anunţat, ieri, că a fost instituit sechestru asigurător pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 acţiuni de la trei firme şi pe sumele din conturile deschise la două unităţi bancare.
Fostul ministru al Economiei a fost ieri la DIICOT, procurorii aducându-i la cunoştinţă că au pus sechestru pe bunurile acestuia, în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale. Adriean Videanu a declarat, la ieşirea de la DIICOT, că este interesat să ofere toate informaţiile necesare anchetei şi să-i lămurească pe procurori că nu se face vinovat de acuzaţiile aduse. El a precizat că urmează să vadă dacă ancheta în acest caz îi afectează în vreun fel imaginea. Întrebat ce bunuri i-au fost puse sub sechestru, Videanu a spus că este vorba despre conturile şi imobilele ce se regăsesc în declaraţia sa de avere.
Videanu a precizat că nu are alte conturi şi bunuri în afara celor care apar în declaraţia de avere şi că nu deţine conturi sau afaceri în străinătate.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.


BNR a redus dobânda de politică monetară cu la 4,25%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, ieri, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, în linie cu aşteptările analiştilor, şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro. Analiştii financiari apreciază că dobânda cheie ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013. Banca centrală s-a angajat în scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional să nu reducă dobânda atât timp cât inflaţia nu reintră în intervalul ţintit şi nu există condiţii de piaţă adverse, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, când va aproba şi raportul asupra inflaţiei pentru trimestrul al treilea.

Inflaţia din zona euro a scăzut la 1,1% în septembrie

Inflaţia din zona euro a scăzut la 1,1% în septembre, de la 1,3% în august, în principal ca urmare a temperării creşterilor de preţuri la alimente, băuturi alcoolice şi produse din tutun şi a unei scăderi mai puternice a preţurilor în domeniul energiei, potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat. Astfel, inflaţia la produse alimentare, băuturi alcoolice şi ţigarete a fost de 2,6% în septembrie în zona euro, faţă de 3,2% în august. Preţurile din domeniul energiei au scăzut cu 0,9%, faţă de un declin de 0,3% în luna anterioară.
Inflaţia din sectorul serviciilor a urcat uşor, la 1,5%, de la 1,4% în august, iar bunurile industriale non-energetice s-au scumpit cu 0,3% în septembrie, faţă de o creştere de preţ cu 0,4% în luna anterioară.

Oltchim vrea să vândă divizia de materiale de construcţii

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), aflat în insolvenţă, vrea să vândă în bloc divizia de materiale de construcţii Ramplast DMC, pentru 6 milioane de euro plus TVA, după o tentativă nereuşită în 2010, când preţul era de 7,5 milioane euro, fără TVA. Ramplast este specializată în producţia de profile PVC, iar vânzarea va fi organizată de consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, respectiv Rominsolv şi BDO Business restructuring. Vânzarea Ramplast va fi făcută prin licitaţie cu strigare în 8 octombrie, potrivit datelor publicate de administratorii judiciari ai combinatului chimic. Companiile interesate să participe la licitaţie vor putea transmite ofertele până în 7 octombrie.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi că Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi-Brăila, pentru atragerea de fonduri.
Statul, care deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an

Construcţiile scad, industria creşte

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada septembrie - noiembrie la o creştere a activităţii în industria prelucrătoare, la stagnare în servicii şi scăderi în comerţ şi construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, a anunţat INS.  Concluziile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural ^11%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural ^32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural ^27%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale ^24%).
În construcţii volumul producţiei se va reduce (sold conjunctural -18%), ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural -17%). Şi în comerţ este prognozată scăderea activităţii (sold conjunctural -15%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra de asemenea scădere moderată (sold conjunctural -9%).

AOAR critică dur desfiinţarea secţiei din Iaşi a Institutului Cantacuzino

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) îşi exprimă totalul dezacord faţă de decizia de desfiinţare a secţiei din Iaşi a Institutului Cantacuzino, se arată într-un comunicat al AOAR, remis ieri.  "AOAR nu poate înţelege ce urmăreşte Ministerul Sănătăţii prin decizia luată, distrugând producţia de vaccin antitetanic favorizează importurile mult mai costisitoare în condiţiile în care se acuză, justificat, lipsa de finanţare a sistemului de sănătate. AOAR constată cu regret că Ministrul Sănătăţii continuă seria declaraţiilor fără acoperire, în condiţiile în care întreaga activitate a Institutului Cantacuzino nu este reluată, urmând ca şi în 2013 să continue importurile de vaccinuri ce puteau şi trebuie produse în acestă unitate de producţie de importanţă strategică pentru România", se menţionează în comunicatul citat.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis la sfârşitul săptămânii trecute, Institutul Cantacuzino Iaşi a fost închis încă din anul 2010, din cauza tehnologiilor de fabricaţie învechite. O parte din producţia de la Iaşi ar putea fi transferată anul viitor la Bucureşti.

Romarm a încheiat un contract de 8,5 milioane euro cu Marocul

Compania de stat Romarm a încheiat, săptămâna trecută, un contract de expertiză în valoare de 8,5 milioane euro cu Administraţia Apărării Naţionale din Regatul Maroc. "Durata contractului este de câteva luni, până în primăvara anului viitor (martie-aprilie). Documentul asigură încărcarea capacităţii de producţie integrală a Uzinei Mecanice Cugir. Totodată, contractul deschide noi oportunităţi pentru furnizarea de alte produse: sisteme complete de armament şi muniţie", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Romarm. Directorul general al Romarm, Dan Tache, a declarat săptămâna trecută că 2012 a fost cel mai prost an din istoria companiei, fiind înregistrate pierderi de 800.000 de lei, iar anul 2013 se situează pe un trend crescător.
Romarm a fost înfiinţată în 2000, prin reunificarea industriei de armanent, şi este cel mai mare furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de mentenanţă în domeniu din România.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.