Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Băsescu: Economia Romaniei gafaie

Ziarul de Vrancea
29 sep 2013 569 vizualizări
şeful statului preconizează o creştere accelerată a şomajului în 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la ProTV, că România se pregăteşte să intre într-o creştere accelerată a şomajului în 2014, el arătând că această situaţie e cauzată de faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici în 2013 decât în 2012 pe primele opt luni. "Nu este glumă, nu este abordare politică, ci mă uit la cifre", a spus Băsescu.
Şeful statul a adăugat că în acest moment economia României "gâfâie", el arătând că Guvernul Ponta, deşi nu a făcut excese, pregăteşte eşecul anilor viitori, pentru că taie mereu fonduri de la investiţii. Băsescu a precizat că pe primele opt luni România are o nerealizare de venituri de 5,3 miliarde, cu perspectiva de a mai adăuga pe luna septembrie încă 1,3-1,5 miliarde, ceea ce însemană aproape 7 miliarde de lei. "Tot timpul s-a tăiat de la investiţii. Mă uitam unde-s lucrurile mai grave - nu că ai tăiat neapărat de la investiţii în total 2,5 miliarde până acum. Dar mă uitam la situaţia plăţilor. Spre exemplu pe bani externi la fonduri europene finanţarea autohtonă e cu 12% mai mică decât în 2012, la credite de la BEI, BERD, unde trebuie să pui o contribuţie, finaţarea din buget e cu 46% mai mică decât în 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mică", a spus Băsescu.
Şeful statului a arătat că cifrele pe care le-a expus denotă reducerea capacităţii economiei româneşti de a se relansa. "Nu este de făcut decât un singur lucru: revenirea la un nivel de investiţii acceptabil pentru că pe această gestionare înseamnă proastă guvernare, repet proastă guvernare. În anul de tristă amintire în care am tăiat salariile bugetarilor şi am introdus măsuri dure investiţiile nu au fost atinse ca singură soluţie să menţii locuri de muncă", a spus Băsescu.


O nouă amanare în cazul privatizării CFR Marfă

dosarul depus de investitor la Consiliul Concurenţei este incomplet, spune şeful instituţiei

Solicitarea depusă marţi de Grup Feroviar Român (GFR) la Consiliul Concurenţei pentru aprobarea preluării CFR Marfă este incompletă, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Solicitarea nu este completă şi le vom trimite săptămâna viitoare o cerere să completeze datele. Noi vom da un răspuns cât mai curând posibil. Termenul în care trebuie să dăm un răspuns este de cinci luni de la primirea documentaţiei complete", a spus Chiriţoiu. Potrivit acestuia, nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenţei. Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenţei va fi negativ, Chiriţoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacţia va fi blocată. Consiliul Concurenţei a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că a solicitat informaţii din piaţă despre concentrarea economică formată după preluarea companiei CFR Marfă de către Grup Feroviar Român (GFR). "Dorim să aflăm opiniile actorilor din piaţă, să strângem cât mai multe informaţii pentru a putea analiza cât mai obiectiv impactul pe care îl poate avea această tranzacţie asupra economiei', a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, joi, că este "cu ochii pe ceas", în contextul în care Grup Feroviar Român trebuie să vireze până în data de 4 octombrie garanţia în procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, iar în 30 de zile întreaga sumă.

Băsescu: GFR n-are bani şi caută tot soiul de tertipuri

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că, din câte ştie, investitorul GFR nu va avea banii pentru cumpărarea CFR Marfă. "Pe 4 octombrie, GFR, cel care a fost declarat câştigător al licitaţiei, trebuie să aibă un depozit de 20,2 milioane euro ca garanţie, după care, în 30 de zile trebuie să vină cu diferenţa de 180 milioane", a spus preşedintele Băsescu.
Întrebat dacă, din semnalele pe care le are, GFR va avea banii, Băsescu a răspuns: "Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu-i va avea şi atunci se caută tot soiul de tertipuri, cum a fost şi acela cu întârzierea semnării contractului, că s-a plimbat hotărârea de guvern..", a spus Băsescu. El a subliniat faptul că obligaţia de a dezvolta compania CFR Marfă trebuie să existe în mod expres în contract, a cărui negociere nu a fost încă încheiată. "Pentru că simpla achiziţie a companiei fără să introduci tehnolgii noi, locomotive noi, mai puţin consumatoare de electricitate, de motorină, depourile în care se fac reparaţiile upgradate, în măsura în care deţine astfel de depouri, trebuie făcute pentru că altfel ne prinde liberalizarea transportului feroviar cu o companie de dimesiunile CFR Marfă nepregătită şi atunci o să vâjâie vagoane cu inscipţia Căilor Ferate germane, austriece, ungureşti, dar nu CFR", a spus Băsescu.

FMI a aprobat scrisoarea de intenţie pentru un nou acord cu România

Conducerea (boardul) Fondului Monetar Internaţional a aprobat, vineri, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti în vederea încheierii unui nou acord cu România, au declarat pentru Agerpres surse oficiale. Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană. Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011. Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intenţie a fost trimis FMI pe 12 septembrie.
Potrivit acestui nou acord, care va fi susţinut de Parlament şi ratificat de partenerii internaţionali ai României, cofinanţarea pentru fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15% la 5%, reprezentând la rata actuală de absorbţie o economie anuală de peste un miliard de lei. Şeful Executivului a spus că, potrivit scrisorii, nu există nicio intenţie de creştere a fiscalităţii, cota unică de 16% fiind păstrată. Referindu-se la obligarea persoanelor care obţin venituri din chirii de a plăti cotele de asigurări de sănătate, premierul a precizat că această obligaţie va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitată la cinci salarii medii şi este o măsură extrem de corectă, de justiţie socială.
El a mai arătat că acordul prevede continuarea creşterii venitului minim garantat în 2014 şi introducerea unei alocaţii pentru încălzirea de locuinţe pentru categoriile defavorizate. Premierul a mai precizat că acordul nu prevede niciun fel de obligaţie pentru Guvernul României şi pentru România de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor.

Băncile elveţiene, nevoite să concedieze 7.000 de angajaţi

Băncile de servicii private din Elveţia se pregătesc pentru 7.000 de concedieri pe plan local şi deschiderea de sucursale sau subsidiare în statele Uniunii Europene, dacă UE va adopta un proiect de directivă privind infrastructura pieţelor financiare, potrivit Financial Times. Asociaţia băncilor din Elveţia, SBA, a avertizat că pierderea unui număr mare de locuri de muncă pe plan local este inevitabilă dacă directiva pieţelor de instrumente financiare va fi adoptată. Directiva ar obliga băncile elveţiene să înfiinţeze sucursale sau subsidiare în statele UE pentru a deservi clienţii în regim onshore. Directorul pentru afaceri europene al SBA, Stefan Hoffmann, a declarat că băncile mari se vor putea adapta noilor reguli, însă instituţiile mici şi mijlocii nu dispun de resursele financiare pentru a deschide sucursale şi subsidiare în UE.
Băncile private elveţiene administrează active de 1.000 miliarde franci elveţieni (peste 800 miliarde euro) deţinute de clienţi din UE.
Noile reglementări UE vor accentua presiunile asupra industriei serviciilor bancare private din Elveţia, atacată deja de numeroase guverne în campanii de combatere a evaziunii fiscale şi a practicilor de evitare a plăţii taxelor. Presiunile au condus la închiderea a 16 bănci private elveţiene în acest an, potrivit unui consultant elveţian. SBA anticipează că directiva va conduce la ieşiri semnificative de active din sistemul bancar elveţian şi un transfer masiv de locuri de muncă din Elveţia către alte state UE.
Sectorul băncilor de servicii private din Elveţia are aproximativ 20.000 de angajaţi care se ocupă de administrarea activelor deţinute de entităţi străine.

Preţurile locuinţelor din Londra au urcat la un nivel record

Preţurile locuinţelor din Londra au crescut cu 10% în ultimele 12 luni, la un nou maxim record, şi depăşesc cu 8% vârful atins în 2007, înaintea crizei financiare mondiale, potrivit datelor creditorului ipotecar Nationwide. Preţul mediu al locuinţelor din Londra a urcat cu 33.133 lire sterline în ultimele 12 luni, creştere care depăşeşte valoarea salariului mediu brut din Londra, de 30.471 lire. Preţurile locuinţelor din Marea Britanie s-au prăbuşit cu 20% în timpul crizei, dar depăşesc în prezent nivelurile din perioada premergătoare falimentului Lehman Brothers datorită dobânzilor scăzute, îmbunătăţirii încrederii în economie şi sprijinului semnificativ acordat de guvern pentru stimularea creditării ipotecare. Astfel au apărut temeri privind apariţia unui nou balon speculativ pe piaţa imobiliară britanică.
Ministrul Finanţelor, George Osborne, a cerut Băncii Angliei să evalueze anual programul de subvenţii destinate achiziţiei de locuinţe. Iniţial, programul era condiţionat de evaluări odată la 3 ani. Programul oferă cinci ani fără plata dobânzii cumpărătorilor care doresc contractarea unui credit ipotecar pentru achiziţia unei locuinţe noi cu avans 5% . Începând din ianuarie, guvernul intenţionează să extindă programul prin asistarea cumpărătorilor interesaţi de locuinţe existente cu un preţ de până la 600.000 de lire sterline.
În timp ce preţurile cresc în Londra, locuinţele sunt mut mai ieftine şi urcă într-un ritm mult mai redus în restul Marii Britanii. Astfel, la nivel naţional, preţul mediu al unei locuinţe este de 170.918 lire, în urcare cu 4,3%.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.